Hlavní obsah

Masopustní soud s medvědem navazuje na tradici stínání kohouta

Novinky, kaz
PELHŘIMOV

Třítýdenní masopustní svátek v minulosti začínal svátkem Tří králů a končil popeleční středou. Toto období předcházelo čtyřicetidennímu postnímu období před Velikonocemi, kdy se má opustit od požívání masa. Proto byl masopust oficiálně považován za svátek jídla.

Článek

Tradiční průvod v maskách se bude o masopustním úterý valit přes pelhřimovský rynek, objeví se věhlasný voják rakouský Josef Švejk.

Zavoní dobré koblížky, zabíjačkové speciality, po průvodu nebude chybět zinscenovaný proces s nebohým medvědem. Zvířetem, které zavinilo vše nedobré, co se v tomto městě královském i státě českém v uplynulém roce stalo.

.: Masopustní průvod v maskách v Pelhřimově letos navštíví také dobrý voják Švejk.foto: www.dobryden.cz

Tento v Pelhřimově tradiční bod masopustního programu vychází jednak z dávného zvyku stínání kohouta či shazování berana či kozla a také z toho, že masopustní tradice velí vždy reagovat i na aktuální záležitosti.

Průvod masek půjde ve 14.30 od kulturního domu Máj, program na náměstí začíná ve stejný čas a příchod maškar s koňským povozem, Švejkem a jeho muzikanty, kozlem a dalšími je na Masarykově náměstí očekáván po 15. hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám