Hlavní obsah

Masopust a karneval se vrací do pražských ulic a restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alegorické průvody masek v pražských ulicích, extravagantní "glamour párty" v barokním Clam-Gallasově paláci, přehlídky módy, představení stylistů, floristů i gastronomické hody nabídne třetí ročník Bohemian Carnevale 2009, který se v Praze uskuteční ve dnech 13. až 24. února.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Karnevalový rej.

Článek

Kulturně-společenský festival má podle pořadatelů oživit tradici masopustních oslav a nabídnout zábavu, podobně jako je tomu v jiných světových metropolích. 

"Navázali jsme na tradice. Důležitá je ale také současnost. Karneval jsme prodloužili na dva víkendy a dáváme prostor mimo jiné prezentaci módní tvorby nebo designu. Prostor ale mají také milovníci historie. Součástí festivalu je rekonstrukce bálu z 18. století, kdy karnevaly na celém světě byly módní záležitostí," řekla ředitelka festivalu Zlatuše Müller.

Pro milovníky jídla

Podle pořadatelů je karneval zaměřený na všechny věkové skupiny a vrstvy obyvatel. "Je tam program pro děti, program na ulici, exkluzivní večer, ohňostroj, gastronomická část, divadlo i koncerty. Lidé si mohou najít to, na co mají chuť," uvedla ředitelka.

:.Karnevalová společnost na rekonstrukci bálu z 18. stoletífoto: Novinky/Barbora Vaníčková

Návštěvníci se budou moci bavit v průvodech na ulici, ale také si mohou užít intimní atmosféry večeře při svíčkách. Pro milovníky dobrého jídla a pití je ve vybraných restauracích připravena kulinářská kategorie Cuisine d´Alchimiste. Šéfkuchaři nabídnou hostům masopustní delikatesy. "Všechny aktivity mají jedno pojítko. Jsou v období karnevalu a mají karnevalovou tematiku," dodala Müller.

Lidé podle ředitelky mají o karnevalové dění v Praze stále větší zájem. "Je důležité vytrvat a dát světu znát, že jsme tady. Chceme působit také na děti, které už vědí, že jsme tady a že po Vánocích přichází tradice karnevalů," uvedla ředitelka.

foto: Novinky/www.bambi.cz:.Karneval patří hlavně dětem.

Vyvrcholením festivalu by měla být soutěž masek na Staroměstském náměstí, která se uskuteční 21. února. Na závěr se 24. února chystá v parku na Kampě ohňostroj.

Reklama

Související témata:

Související články

Masopust a období karnevalů je tu

Aby nám pauza v kalendáři, která je mezi Vánocemi a Velikonocemi, nepřipadala dlouhá a nudná, můžeme se zabavit návštěvou karnevalu. Od toho je masopust.

Výběr článků

Načítám