Hlavní obsah

Mariánky věří léčbě a turistice

Právo, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mariánských Lázních je vyznání "Není krásnějšího místa na této planetě" dobře známo. Říkal to o lázních anglický král Eduard a do Zlaté knihy města to napsal vynálezce Edison.

Článek

Je to však pravda i nyní, po uplynutí staletí a desetiletí? Možná o to víc. Mariánské Lázně se svými barevnými nažehlenými secesními domy, rozsáhlými parky a kolonádami u léčivých pramenů i novými moderními lázeňskými hotely stále lákají lázeňské hosty z celého světa i turisty. Vytváří spolu s Karlovými Varami a Františkovými Lázněmi známý západočeský lázeňský trojúhelník.

Nejstarší písemnou zprávou o mariánskolázeňských pramenech je dopis krále Ferdinanda tepelskému opatovi z roku 1528, aby poslal do Prahy vzorky vody dnešního Ferdinandova pramene. O léčivé síle zdejších kyselek se pak přesvědčil klášterní lékař Jan Josef Nehr v roce 1779. A roku 1818 bylo místo vyhlášeno veřejnými lázněmi. A ještě jedna zajímavost. Zatímco léčivé prameny Karlových Varů mají stejné složení, mariánskolázeňské jsou každý jiný.

Zpívající fontána je velkou atrakcí Mariánských Lázní. Foto: PRÁVO/František Kšajt

Začal bouřlivý stavební rozvoj města. Zakladatelem byl historií označen tepelský opat Reitenberger, který má dnes svůj pomník u mariánskolázeňské kolonády, zatímco medicínským otcem zůstal doktor Nehr.

Návštěvy evropských panovníků, králů, knížat, vévodů, ruské šlechty, perského šacha a především letní pobyty anglického krále přispěly k přestavbám domů počátkem 20. století, tedy právě v době secese.

A tento ráz si Mariánky, jak se světově proslulým lázním trochu ležérně říká, zachovaly dodnes. Mariánské Lázně však na vavřínech bývalé slávy nespí. Dnes je proslavuje nejen léčba v tradičních i nových lázeňských domech a hotelích , ale také zpívající fontána u Kolonády, nebo třeba populární hudební Chopinův festival.

Léčebné účinky má zejména Křížový pramen.  Foto: PRÁVO/František Kšajt

Otázku kam dnes směřují Mariánské Lázně, město s patnácti tisíci obyvateli, ale hlavně se statisíci lázeňských hostů a turistů, jsme položili starostovi města Zdenku Královi (ODS): "Naším úkolem je více město otevřít novým investorům, připravit rozvojové plochy, investovat do sítí, komunikací a získávat dotace na rozvoj školství a sportovních a kulturních zařízení. Rozvíjet turistickou infrastrukturu a její propagaci, čímž vzniknou nové pracovní příležitosti. Je třeba vycházet vstříc podnikatelům v jejich plánech na výstavbu hotelů, balneoprovozů a rekonstrukci domů."

Zároveň dodává, že město čeká obnova parků, cest, veřejného osvětlení, rekonstrukce divadla a domu Chopin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám