Hlavní obsah

Mapy.cz: Češi si oblíbili i malé skiareály

Novinky, jky

Češi nejsou těmi, kteří by jezdili pouze do největších lyžařských středisek a ta malá ignorovali. To aspoň ukazují data služby Mapy.cz, která eviduje přes 300 lyžařských areálů. Nejoblíbenější desítka lyžařských středisek obsahuje několik menších a méně známých míst, přičemž jedno leží dokonce na jižní Moravě.

Foto: Profimedia.cz

Nejoblíbenějším skiareálem je Tanvaldský Špičák v Libereckém kraji.

Článek

Mapy.cz používají při chystání svých zimních cest také běžkaři. Ti si v prvních dvou měsících sezóny naplánovali téměř milión tras.

Do středu zájmu se navíc letos dostal skialpinismus. Trasy pro takzvanou turistiku na lyžích mají v zimní mapě Krkonoš téměř čtyři a půl tisíce zobrazení.

„Namísto známých lyžařských areálů, jako je Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou nebo Harrachov, se v žebříčku těch nejoblíbenějších objevují spíše menší a méně známá místa. Tak trochu překvapením je Skipark Filipov v Jihomoravském kraji, který si od začátku prosince 2016 do konce ledna 2017, kdy jsme data sbírali, zobrazilo více než 4200 lidí,“ uvedl produktový manažer Mapy.cz Tomáš Mička, podle kterého Mapy.cz během dvou zimních měsíců zaznamenaly 340 tisíc zobrazení skiareálů.

Milión běžkařských tras

„V první polovině zimy naplánovali fanoušci běžkování na webu Mapy.cz bezmála milión tras, nejčastěji pak v Libereckém, Královéhradeckém a Plzeňském kraji. Jejich průměrná délka je mezi 13 a 14 kilometry,” uvedl Mička.

Za zmínku stojí, že nejdelší trasy si lidé plánují v Plzeňském kraji, nejkratší pak na Vysočině a v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji plánovali lidé trasy v Libereckém, Královéhradeckém a Plzeňském kraji - v něm se nachází například ski areál Dolní Morava relax a sport resort, který se dostal do žebříčku těch nejoblíběnějších.

„Jako nejdůležitější běžkařské místo se jeví výchoziště lyžařských stop Maliník, které je současně nástupním místem Jizerské magistrály. Lidé si jej na službě zobrazovali vůbec nejčastěji. Následovaly areály pro běžecké lyžování, Vysočina Arena a Vávrův palouk. Velký zájem přitahují také krkonošské trasy pro skialpinisty, které Mapy.cz přidaly poměrně nedávno. Zaznamenali jsme u nich čtyři a půl tisíce zobrazení,“ dodal Mička.

Nejoblíbenější skiareály v ČR
Skiareál Tanvaldský ŠpičákLiberecký kraj/Jablonec nad Nisou
Skiareál ChotouňStředočeský kraj/Praha-západ
Areál Obří sud JavorníkLiberecký kraj/Liberec
Skipark FilipovJihomoravský kraj/Hodonín
Skiareál Kouty nad DesnouOlomoucký kraj/Šumperk
Skiareál RališkaZlínský kraj/Vsetín
Ski BíláMoravskoslezský kraj/Frýdek-Místek
Skiareál KlínovecÚstecký kraj/Chomutov
Skiareál PlešivecKarlovarský kraj/Karlovy Vary
Dolní Morava relax & sport resortPardubický kraj/Ústí nad Orlicí
Zdroj: Mapy.cz, řazeno dle počtu zobrazení, 12/2016-01/2017

Sáňky? Vede Černá studnice

Lyže, běžky a skialpinismus jsou fyzicky náročné disciplíny, možná i proto si Češi oblíbili i pohodlnější sáňky, na které mohou sednout společně se svými dětmi a přitom se neochudí o adrenalin.

Nejoblíbenější sáňkařskou dráhou letošní sezóny je na Mapy.cz ta v Černé studnici v Libereckém kraji. Do top desítky se ovšem vloudila i jedna dráha ze zahraničí – lidé se zajímali o dráhu ve Starém Smokovci ve slovenských Vysokých Tatrách.

Nejoblíbenější sáňkařské dráhy v ČR
Černá studniceLiberecký kraj/Jablonec nad Nisou
Blatenský vrchKarlovarský kraj/Karlovy Vary
Černá horaKrálovéhradecký kraj/Trutnov
SkalkaLiberecký kraj/Liberec
Špindlerův MlýnKrálovéhradecký kraj/Trutnov
Dolní MoravaPardubický kraj/Ústí nad Orlicí
Křížový vrchOlomoucký kraj/Jeseník
KlínyÚstecký kraj/Most
Starý SmokovecPrešovský kraj/Poprad (SR)
Černý kopecLiberecký kraj/Liberec
Zdroj: Mapy.cz, řazeno dle počtu zobrazení, 12/2016-01/2017
Foto: Profimedia.cz

Do výběru se dostal i Starý Smokovec v Tatrách.

Zatímco v létě si zimní mapovou vrstvu na Mapy.cz otevře něco kolem 900 lidí denně, v zimě je jich až 8500. A neustále v ní přibývá užitečný obsah.

„Ti, co plánují běžkařské tratě, si mohou zjistit jejich osvětlení nebo upravenost. Fanoušci sjezdového lyžování zase ocení informace o večerním lyžování. No a lidé, kteří příliš nefandí ani jedné z těchto dvou pohybových aktivit, si mohou prohlédnout místo zatím posledního lyžování Miloše Zemana,“ dodává Mička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám