Hlavní obsah

Machu Picchu je poprvé přístupné i pro vozíčkáře

Novinky, mšv

Ruiny inckého města Machu Picchu jsou poprvé přístupné vozíčkářům. Ti se na slavný div světa dosud podívat nemohli, protože je zasazen v horách, v příkrém terénu a vede k němu nespočet schodů. Společnost Wheel the World se nyní rozhodla hendikepovaným pomoci, aby si památku mohli konečně prohlédnout, napsal britský server Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Peruánské Machu Picchu je jedním ze sedmi novodobých divů světa. Nyní ho mohou navštívit i vozíčkáři.

Článek

Hendikepovaní se do inckého města dostanou pomocí speciálně upravených vozíků, které připomínají zahradní kolečko – mají jen jedno kolo a dvě dlouhé tyče, pomocí nichž se přenášejí. „Jsou z oceli a hliníku, takže jsou velmi lehké,“ doplnil Camilo Navarro, spoluzakladatel společnosti Wheel the World.

Speciální vozíky nicméně nemůže ovládat samotný hendikepovaný člověk, je potřeba někoho, kdo mu bude pomáhat a směrovat ho terénem. I přesto se tak mnohým lidem otevírá cesta do míst, kam dříve nemohli.

Společnost nabízí cestovatelům kompletní itinerář, který zahrnuje přepravu z a do hotelu na Machu Picchu v doprovodu asistenta. Ceny začínají na 990 dolarech za osobu, tedy 22 200 korunách. V nabídce je také čtyřdenní výlet, který kromě návštěvy inckých ruin zahrnuje také prohlídku Cuzca – ten vyjde na 1490 dolarů na osobu, 33 400 korun. V obou dvou případech je hrazeno i ubytování.

Zaměří se na další místa

Společnost Wheel the World se chce v budoucnu zaměřit i na další památky a turistická místa po celém světě. „Někdy nám volají z národních parků, abychom to u nich přišli obhlídnout. Kvůli erozi nebo jiným omezením nemůžete všude umístit rampy pro vozíčkáře. Přístupnost je ale otázkou kreativity,“ tvrdí Navarro.

Machu Picchu nedávno zavedlo povinnost kupovat si vstupenky na konkrétní časové bloky. Limitovaná je také maximální doba pobytu, po kterou mohou turisté v památce pobývat. Zvýšila se i cena vstupného. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám