Hlavní obsah

Lyžařské středisko Samnaun - kolébka carvingového oblouku

Právo, Vladimír Plesník

V kdysi zapadlém a těžce dostupném kraji ještě před stoletím naháněli financové v pelerínách na klouzajících prkýnkách drzé pašeráky. Na stejných svazích dnes požitkářské milovníky sněhu rozmazluje úchvatné lyžařské středisko. Idylická vesnička s lomenými střechami a bez náměstíčka se hrdě hlásí k roli kolébky carvingu, lyžování postaveného na řezaných obloucích.

Foto: Profimedia.cz

„První deska pod vázání, neodmyslitelná součást carvingových lyží, spatřila světlo světa právě u nás,“ chlubí se Franz Holzknecht,

Článek

V Samnaunu, dolině ve výšce 1840 metrů nad mořem na rozhraní Švýcarska, Rakouska a Itálie, prý jako první zvládli jízdu na zahnutých prkýnkách právě podloudníci. Jako kontraband převáželi do Tyrolska v batozích na zádech a na saních za sebou především šnaps, cukerín a tabák.

Aby se nevraceli s prázdnou, obvykle na cestu zpět „za pět prstů“ přibrali pár kusů rakouského dobytka. Po pašerácích se hůlek a prkýnek chopili financové, tedy celníci, takže pravidelné souboje na svazích mohly začít.

Stačilo deset let

Ani se nechce věřit tomu, že kdysi chudému kousku Švýcarska stačilo na vzestup mezi nejproslulejší a nejluxusnější alpské lyžařské areály pouhé desetiletí. První vlek totiž začal vyvážet „lyžníky“ až počátkem šedesátých let.

Za svůj přerod vděčí Samnaun hlavně dvěma rodinám, přesněji řečeno klanům. Zeggovi spustili v roce 1972 v nejvýchodnějším cípu země helvetského kříže první gondolu a Hanglovi jim celou dobu jako konkurence šlapali na paty.

Foto: Vladimír Plesnik, Právo

V Samnaunu, dolině ve výšce 1840 metrů nad mořem na rozhraní Švýcarska, Rakouska a Itálie, prý jako první zvládli jízdu na zahnutých prkýnkách právě podloudníci.

Druhá generace nechyběla u toho, když jejich rodiště zažilo v osmdesátých letech další mezník. Vleky a sjezdovky ho propojily s rakouským sousedem – Ischglem – do regionu Silvretta Arena. Dvě třetiny areálu leží na rakouském území, klidnější, rodinněji zaměřená třetina zůstala ve Švýcarsku.

Samnaun dnes v sobě snoubí komornost alpské obce s moderním lyžařským areálem. „Neznamená to však, že původnímu způsobu života zvoní umíráček. Většina svahů v létě slouží – stejně jako před staletími – jako pastviny,“ vysvětluje Franz Holzknecht, ředitel Samnaunské turistické kanceláře.

Kde se zrodil carving

Idylická vesnička s lomenými střechami a bez náměstíčka se hrdě hlásí k roli kolébky carvingu, lyžování postaveného na řezaných obloucích. „První deska pod vázání, neodmyslitelná součást carvingových lyží, spatřila světlo světa právě u nás,“ chlubí se Franz Holzknecht.

Kde jinde by se tudíž mohlo odehrát premiérové finále Švýcarského carvingového poháru? Mimochodem, když se řeč stočila na šampionáty: Samnaun v roce 1993 hostil i první mistrovství světa snowboardistů.

Pověst regionu, který se v technologických novinkách neztratil, potvrzuje i první dvoupatrová lanovka pro 1890 lyžařů. Vyveze je na vrchol Alp Trida Sattel ve výšce 2488 metrů nad mořem. Nastupuje se do ní současně ze dvou nad sebou umístěných ramp.

Nedosti na tom. Ke slovu se tu dostává třeba funitel – expresní větru odolná kabinka, čtyř-, šesti i osmisedačky opatřené plexisklovou bublinou, krytem proti nepřízni počasí.

Nekonečných, nervózních front u vleků se opravdu obávat nemusíte: všechny lanovky a vleky by za hodinu „spolykaly“ 80 tisíc lyžařů.

Na jaře tu září hudební stálice

Do údolí přes průsmyk se lidé v zimě dostávali jen přes výběžek Ischgl z rakouské strany. Místní museli platit clo na rakouských hranicích pokaždé, když se chtěli dostat do zbylých částí Švýcarska. V roce 1892 nespokojenost vrcholila a sílila hrozba, že se kraj úplně vylidní. Aby lidé neutekli, dostala oblast privilegia bezcelní zóny.

Nejproslulejší značky světové módy, kosmetiky, sportovního zboží včetně lyží, hodinky, klenoty, alkohol, cigarety a také benzín a nafta jsou tu tudíž k mání levněji než jinde ve Švýcarsku. Pohonné hmoty zatíží vaši peněženku v přepočtu dokonce méně než v Česku.

Foto: Vladimír Plesnik, Právo

Pohonné hmoty tady zatíží vaši peněženku v přepočtu dokonce méně než v Česku.

Protože místní svahy – slalomové v Höllen Spitze, carvingové v Alp Bella, freeridové všude – umožňují lyžovat ještě v dubnu, každoročně na jaře rakouská část zvaná Idalp na sebe strhne pozornost koncerty hvězd na sněhu.

Nechali se tu vidět, ale hlavně slyšet Tina Turnerová, Elton John, Bon Jovi, Bob Dylan, Sting. Gianna Nannini na závěr koncertu hupla na snowboard a odfrčela na svahy.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Z Prahy do Rozvadova a dále na Řezno, od Holledau po D 9 do Mnichova. Pokračovat na GarmischPartenkirchen a přes GaPa na Ehrwald a Fernpass, pak Imst a po dálnici A 12 nebo státní silnici asi 15 km do Landecku, pak směr Itálie až za Pfunds, tam u Kajetansbrücke vpravo na Spiss a Samnaun. Celkem 600 km, v Rakousku je nutné platit známku, přestože po dálnici se jede jen 20 km. Lze ušetřit při cestě po státní silnici.

Ubytování

Je možné vybírat z hotelů, penziónů a apartmánů – vše v pečlivých rodinných rukou, což v této části Alp jistě nepřekvapí. Cenově se neliší od jiných stylových středisek v okolí. Přenocovat můžete už za 30 švýcarských franků (CHF), ale častěji nabídky začínají o třetinu výše a za hotel s polopenzí dáte ještě nejméně dvojnásobek.

Za kolik

Skipas jednodenní (pro ubytované / pro ostatní) dospělí 53,50 / 60,50 CHF děti 35 CHF Skipas vícedenní (pro ubytované v Samnaun) dospělí (3 dny–6 dní) 149–270 CHF děti (3 dny–6 dní) 90–162 CHF Akce Zimní sluníčko od 10. dubna do 2. května 2010 – Ubytování na 2 noci a dvoudenní skipas – v hotelu od 137 eur, v penziónu od 112 eur. Tři noci od 198, resp. 141 eur.

www stránky

www.samnaun.ch

www.samnaun.ch www.mojesvycarsko.com

www.clauwau.com

Ani Chelsea nemá na Mikuláše

Když nastupuje Chelsea, hvězdný tým anglické Premiere League, stane se občas, že v základní jedenátce vyběhne na trávník deset fotbalistů nenarozených na Britských ostrovech. Řeklo by se: legionářů až dost.

To ovšem není nic v porovnání s mistry světa v soutěži Mikulášů pro sezónu 2009/2010, kteří při akci svůj titul dobyli poslední víkend loňského listopadu při festivalu Clau-Wau právě v Samnaun. Čtyřčlenný tým Japonska seskládali výhradně cizinci z manšaftu Teleschmutzlis z Thusisu v kantonu Graubünden.

Švýcarské čtveřici v barvách japonského císařství však triumf v pořadí už devátém šampionátu Mikulášů nespadl do klína. Musela ho vybojovat v konkurenci dvaceti týmů ze sedmi zemí.

Síto kvalifikačního kola neznalo milost. Jak má Mikuláš zmáklá místa, na něž musí tu spoustu dárků rozvést? Dokaže naladit blahosklonně svého koně, aby zvládl obtížný parkur a rozvezl balíčky s pozornostmi? Jak rychle pokoří pětimetrový komín?

Jen nejlepších dvanáct týmů si proklestilo cestu do velkého finále. A jak si v něm hrábli na dno? Pořádně! Při miniskocích na lyžích se finalisté pokoušeli sbalit do pytle co nejvíc dárků. Při běhu kozorožců krotili erbovního tvora Graubündenu – byť naštěstí jen ve dřevěné podobě. A tečku napsalo karaoke v mikulášských kostýmech.

Světci musí dneska být připraveni na všechno, a tak na sebe vzali podobu třeba bohémských rockerů i drsných harleyářů, či rozpustilých Mikulášek v kraťoučkých minisukních, podvazcích a proužkovaných punčochách.

A jak vlastně vzniklo místní označení soutěže, ona slůvka Clau-Wau? V místní dialektu, směsici rétorománštiny a němčiny, to znamená Vezmi si dárek. Pátého prosince tak vybízejí místní rodiče své děti, aby se podívaly, co jim Mikuláš přinesl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám