Hlavní obsah

Lyžaři už mají zimy dost, sníh ale vydrží až do května

I když na našich horách leží stále dost sněhu, lyžaři je pomalu opouštějí. Zimní sezóna, která byla letos mimořádně dlouhá, končí i pro největší milovníky bílých svahů. „Byla to supersezóna, ale už to stačilo. Ale ještě se vrátíme na Velikonoce,“ tvrdila většina lyžařů, kteří si užívali o víkendu poloprázdných sjezdovek.

Foto: Archiv, Právo

Na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně jezdily o víkendu všechny vleky. Lyžařů ale výrazně ubylo.

Článek

Přesycení lyžařů ideálními podmínkami mrzí provozovatele skiareálů. V Krkonoších jsou až dva metry sněhu, vydrží do máje. Ale přesto zájem klesá k nule.

Přesycení lyžařů ideálními podmínkami mrzí provozovatele skiareálů. V Krkonoších jsou až dva metry sněhu, vydrží do máje. Ale přesto zájem klesá k nule.

Ski areál Špindlerův Mlýn měl v neděli v provozu sjezdovky ve Svatém Petru a na Hromovce, obsluhovaly je všechny vleky a sedačkové lanovky. V Horních Mísečkách jezdila lanovka Labská a vleky na Medvědín.

Dobré sněhové podmínky, ale počasí nepřeje

„Od rána je mlha, drobně sněží, takže to hodně lidí odradilo. Ale sněhové podmínky jsou stále dobré,“ řekl Právu krkonošský vlekař Pavel Kučera.

„Lidi už mají zimy dost. Kdyby dole svítilo sluníčko a my nabízeli horskou zimu, bylo by to asi lepší. V sobotu se ještě dost lyžovalo, jen večerní lyžování nic moc, bez zájmu,“ připustil. Přitom například v Mísečkách je na sjezdovkách stále ještě 180 centimetrů sněhu, běžkařům na hřebenech připadly dokonce dva centimetry nového.

„Tady nám drobně sněží, lyžuje se výborně, všechno je v provozu,“ meldoval Právu v neděli před polednem do telefonu František Vambera ze Skiareálu Pec pod Sněžkou.

„Právě přestává pršet. Jezdí se na firnu, ale všechny sjezdovky jsou perfektně upravené, vleky v provozu,“ sdělil Právu Libor Borůvka z lyžařské školy ze Skicentra Říčky v Orlických horách. Návštěvníci Orlických hor se podle něj nechali ranním počasím zbytečně odradit. Kdo přijel, nelitoval.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkonoše byly o víkendu místem rodinné rekreace.

Milovníci zimních sportů jsou už sněhem unavení.

FOTO: Vladislav Prouza, Právo

„Sněhu je ale pořád dost a sezónu nebalíme. Za týden bude lyžařský karneval a o velikonočních prázdninách bude zase plno,“ prorokoval optimisticky Borůvka. Na nevděk lyžařů si postěžovali i podnikatelé v Deštném v Orlických horách, v Čenkovicích i v tradičních centrech báječného lyžování pod Kralickým Sněžníkem.

Například v Dolní Moravě, v areálu Sněžník v neděli při 80 centimetrech sněhu byly v provozu ještě dva vleky, ale zájemců údajně jen necelá stovka.

Na horách se střídal déšť se sněhem

V Krušných horách v Karlovarském kraji lyžují už jen skalní vyznavači zimních sportů. „O víkendu se navíc střídal déšť se sněhem, počasí nic moc,“ řekla Právu pracovnice infocentra v Božím Daru.

Právě v Božím Daru podle ní už přes týden vleky nepojedou.

„Neklid spustí zase až v pátek,“ poznamenala. Na Klínovci, který hlásí 1,5 metru sněhu, mají zůstat sjezdovky otevřené.

I tento víkend ale museli na našich horách zasahovat záchranáři. Velmi vážně se zranila v sobotu na sjezdovce v Javorníkách 24letá lyžařka. Při pádu si způsobila otevřenou zlomeninu nohy. Vrtulník letecké záchranné služby ji musel transportovat do nemocnice ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám