Hlavní obsah

Luxusní Boeing 787 Dreamliner poletí z Prahy na pravidelných linkách

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Letiště Václava Havla se od konce října připojilo ke světovým letištím, ze kterých létají jedna z nejmodernějších letadel současnosti. Boeing 787 Dreamliner pojme až 269 cestujících. Na pravidelných linkách z Prahy jej nasadily hned dvě letecké společnosti. Letouny tohoto typu budou létat nejméně jednou denně do Dauhá a Soulu. Novinky se s kamerou vydaly podívat do útrob tohoto luxusního letadla.

Luxusní Boeing 787 Dreamliner v Praze na pravidelných linkáchVideo: Novinky

 
Článek

„Jedná se o jedno z nejmodernějších letadel na světě. Je moderní, pokud jde o technologie, o provoz i o zážitek z cestování pro cestující,“ řekl Novinkám mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň. Boeing 787 Dreamliner je prvním komerčním letounem, jehož trup je vyroben z lehkého materiálu na bázi uhlíkových vláken. Díky své konstrukci tak spotřebuje až o pětinu méně paliva, což znamená i o pětinu méně vyprodukovaných emisí. Dreamliner je také dvakrát tišší než běžná letadla.

Foto: Novinky

Ekonomická třída disponuje velkými obrazovkami i dostatkem prostoru.

Zdravotní benefity

Kabiny letadla jsou mnohem prostornější než u jiných letounů. Větší jsou i okénka v kabinách, která disponují elektronickým zatemňováním. Technologických vymožeností je však mnohem víc. „Pro cestující je to letadlo, které je velmi pohodlné díky technickému řešení kabiny. Ta je natlakovaná na nižší nadmořskou výšku, což znamená, že cestující jsou méně unavení, méně je bolí hlava,“ zmínil mluvčí a dodal, že se v letadle proto i lépe dýchá. Kabiny jsou navíc vybaveny moderním LED osvětlením, které umožňuje regulovat světlo v závislosti na denní době.

Samozřejmostí jsou pak v první a business třídě velké obrazovky, polohovací sedadlo a gastronomické zážitky.

Foto: Novinky

Kabiny v první a business třídě jsou pohodlné s dostatkem prostoru pro cestující.

„Zaznamenali jsme již v minulosti dotazy, proč takový typ letadla do Prahy nelétá. Samozřejmě je to vždy na rozhodnutí daných leteckých dopravců, ale věříme, že nové typy letadel jsou pro cestující velmi atraktivní a mohou zvednout i poptávku. Je naším cílem i do budoucna sem nové typy letadel dostávat,“ uvedl pro Novinky ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jiří Vyskoč.

Větší luxus, ale stejná cena

Na pravidelných linkách s Boeingem 787 Dreamliner létá od 28. října dopravce Quatar Airways z Prahy do Dauhá, od 29. října pak letoun nasadily Korean Air na lince do Soulu. Cena letenek se bude odvíjet od dopravce, Vyskoč však nepředpokládá, že by se ceny pohybovaly výrazně výše než u ostatních linek. „Nové typy letadel jsou mnohem úspornější a provozně efektivnější, takže umožňují skutečně snížit náklady,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám