Hlavní obsah

Lucie Vondráčková chce strávit noc v ledovém hotelu

Novinky, Barbora Vaníčková

Lucie Vondráčková vyráží už od svých šestnácti let na zahraniční dovolenou spojenou se studiem jazyků. Teď se věnuje angličtině, a tak se právě vrátila z pobytu v Los Angeles. Jejím cestovatelským snem je ale strávit noc v ledovém hotelu.

Článek

Právě jste se vrátila z cest. Kde jste byla?

Byla jsem pár měsíců na studijním pobytu v Los Angeles.

Máte nějaký čerstvý zážitek, o nějž byste se ráda podělila?

Amerika je díky Obamovi v euforii. Přesný opak atmosféry, která tam panovala po volbách předtím.

Chtělo se Vám zpátky domů?

Poslední dobou jsem moc pracovala a potřebovala jsem na chvilku opustit Lucku Vondráčkovou, protože už jsem ten motor v sobě neuměla vypínat ani v noci. Takže odjezd byl nutný. Tam, když vyšel nějaký článek, který nebyl pravda, nedalo se nic dělat. A když věci nemůžete změnit, nemá cenu se ani stresovat. V Americe člověku všechno připadá strašně daleko. No a pak se vrátíte a začne napravování a uvádění všeho na pravou míru.

Jaké byly Vaše zážitky z pobytu v Americe?

Spousta nových lidí, jiných pohledů na situace. Sem tam zemětřesení a slunce od rána do večera. Jo a nikdo tam nikdy nepřechází na červenou. Fakt nikdo!

Jednou z Vašich činností je zpívání v muzikálech? Zajdete si ráda na nějakou klasickou muzikálovou scénu? Co se Vám nejvíce líbilo?

Na Broadwayi jsem viděla muzikál Chorus Line. Miluji ten stejnojmenný film a splnil se mi tím sen. Herci byli tak neuvěřitelní, že mi při první scéně vytryskly slzy a nešlo je zastavit. Totálně mě to představení rozbouralo.

Dokážete si představit, že byste žila v jiné zemi?

Kdybych se zamilovala, žila bych asi kdekoli.

Jaký typ dovolené máte ráda? Trávíte raději čas aktivně nebo jen tak relaxujete?

Obojí. Ráno plavu, běhám a jsem jak utržená ze řetězu a odpoledne jsem jak beránek. No a večer bych šla tancovat (směje se).

Podle čeho volíte destinace, do nichž se vydáváte?

Podle jazyka. Teď mě pohltila angličtina, tak přece nebudu jezdit do Španělska.

Vracíte se na nějaké místo pravidelně?

Do Londýna. Mám tam už spoustu kamarádů a oblíbená místa. Cítím se tam jako doma.

Znelíbila se Vám naopak nějaká země natolik, že už byste ji nechtěla navštívit?

Už bych možná nemusela do Hamburku. Trochu jsem se bála těch obrovských lodí. Bydlela jsem hodně blízko přístavu a budily mě jejich stíny. A do toho jsem četla něco od Kinga. Tak si to umíte představit (usmívá se).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jste typ, který si napřed všechno nastuduje nebo se klidně vydáte do ciziny na blind?

Jezdím už od svých šestnácti na jazykové kurzy v zahraničí. A to se pak nebojím. Když cestuje holka, je to trochu jiné, než když se vydá do neznáma kluk. My musíme být opatrnější. Viděla jste film Útěk do divočiny? Tak to co ten kluk bych asi nezvládla.

A vozíte si s sebou ráda tematickou knížku? Například Římanku do Říma?

To je hezká otázka, jednou jsem to zkusila. Vzala jsem si do Říma Krev na paletě. Ale tam pak zjistíte, že máte chuť na čtení něčeho úplně jiného. Ale je fakt, že Roald Dahl je nevyčerpatelný a funguje jako super četba v každé zemi.

Ochutnáváte místní speciality?

To ani ne. V tomhle nejsem moc adaptabilní. Nakoupím si saláty, rajčata a okurku a další serepetičky a uklohním salát. Na to jsem expert. A klukům většinou chutná můj štrúdl s oříšky.

Posíláte pohledy domů?

Občas něco vyfotím na mobil a to pak pošlu. Třeba Londýnskou Oxford Street těsně před Vánocemi. S dvoupatrovým autobusem a ozářenou ozdobami. To je magie okamžiku.

FOTO: www.ba.com

Existuje místo, které jste ještě nenavštívila, ale bezpodmínečně jej chcete někdy vidět?

Chtěla bych se ubytovat v jednom z těch hotelů co je celý postavený z ledu. To mě moc láká.

Snažíte se v cizí zemi poznávat kulturu a komunikovat s místními? Nechala jste se někdy třeba pozvat od někoho domů?

Byla jsem jednou u známých na Dni díkůvzdání. Pekli krůtu a ta byla větší než ta, kterou zničil v mikrovlnce Mr. Bean. Atmosféra se dost podobala našim Vánocům.

Taky je hodně dobré chodit v cizí zemi pěšky. Poznáte ji mnohem víc než z metra nebo okna auta. A mluvit jazykem domácích je velké plus. Jsou pak milejší.

Zajímá Vás příroda nebo se raději vydáte do města?

Hledám přírodu ve městě. Parky, ulice plné stromů - to jsou pak moje nejoblíbenější trasy při cestách do školy. A tam kde stromy nejsou, tam si je představuji a koumám nad tím, jaké by se tam nejlíp hodily a jaké bych tam vysadila. Teď jsem přiletěla a celá ulice na Karláku u nemocnice je plná nových stromků. Za 30 let, pokud je nějaký dobrák nevykácí, to bude jedna z nejkrásnějších ulic.

Co byste při návštěvě evropské metropole nikdy nevynechala?

Ve Florencii všechny galerie, v Anglii parky, v Římě zmrzlinárny a v Praze Kampu.

S kým cestujete? Nebo jezdíte také někdy sama?

Vlastně hlavně sama. Jsem celkem dobrodruh a nejradši mám pocit, že nevím co bude dál. Jako byste začínali nový život. Někdy si říkám, že se ze mě třeba stane největší pařmenka v okolí, prostě někdo úplně jiný, ale zásadní principy se nemění. Člověk je v jádru stejný, řídí se svými pocity a mění se jen kolem své vlastní osy.

Jaké místo byste čtenářům určitě doporučila?

Pod stromem. Na místě kde je slunce a vy máte možnost se schovat v jeho stínu. To je nejkrásnější úleva.

Dovolenou v ledovém hotelu si můžete užít například ve Švýcarsku
Jste-li jako Lucie Vondráčková milovníky sněhu a ledu ve všech podobách, navštivte ledovou vesnici ve švýcarském Davosu. Nejenom, že si zde skvěle zalyžujete, ale ubytovat se můžete právě v hotelu z ledu. Iglú vesnici tvoří osmnáct staveb z ledu. Hotel nabízí různé úrovně ubytování. Vybrat si můžete klasický pokoj pro šest osob i romantické apartmá pro dva. Ceny se pohybují od 90ti euro za osobu a noc. Interiér je celý z ledu. Ledové postele zahřívají deky a kožešiny a teploty v hotelu se pohybují dva stupně okolo nuly. Někoho logicky přepadne obava, že v ledovém království si dovolenou pořádně neužije, protože musí nevyhnutelně nastydnout, ne-li zmrznout. Pro takové případy nabízí hotel wellness centrum, kde si můžete dopřát horkou lázeň nebo saunu. Návštěvníci komplexu mohou kromě tradičních zimních sportů využít i atrakce, které iglú vesnice nabízí. Jako správní Eskymáci se zde hosté prohánějí na psích spřeženích a na sněžnicích. Po náročném dnu se potom spokojeně sejdou na kus řeči v restauraci a zalezou si do dek na svých ledových postelích.

Lucka Vondráčková doporučuje hotel z ledu

Jak se nám svěřila, sní Lucie Vondráčková o tom, že stráví dovolenou v hotelu z ledu. Tady je sedm tipů, kde si společně s ní můžete takový sen uskutečnit. Chcete-li tedy nocovat na ledovém loži, popíjet v ledovém baru nebo jen obdivovat sochy, které jednou roztají, užijte si následující řádky:

1. Habrin v Číně

Ve městě Harbin na severovýchodě Číny se pravidelně koná ledový festival. Návštěvníci mohou vidět budovy mnoha architektonických stylů, a to včetně obrovských pagod a rozlehlých ledových buddhistických chrámů. Pravidelný ledový harbinský festival vznikl v roce 1985, začíná vždy koncem prosince a trvá do poloviny února. Během festivalu se zde konají četné bruslařské a klouzací soutěže.

2. Hotel ve Finsku

Na severu Skandinávie nesmíte opomenout laponský Ice Hotel ve Finsku. Nachází se ve Sněžné vesnici poblíž Kittily. Jedná se o ubytovací zařízení vyrobené z ledu, které je schopno pojmout až šedesát hostů. Spí se, jak jinak, na ledovém lůžku a teploty vzduchu v pokojích nepřekročí nulu. A neklesnou pod mínus pět stupňů Celsia. Pro choulostivějšího návštěvníky jsou přichystány dva vyhřívané pokoje v podzemí.

 •

3. Ve Švédsku se můžete rovnou oženit či vdát

Také ve Švédsku najdete ledový hotel tentokrát i s chrámem. V něm se uskuteční až 150 svateb ročně, přičemž pouhá polovina párů jsou Švédi. Malý chrám postavený celý z kompaktního sněhu a průsvitných ledových bloků, stojí nedaleko pověstného ledového hotelu v Jukkasjärvi, asi 145 kilometrů za severním polárním kruhem. Z ledu jsou hotelové pokoje, postele i nábytek. Každý rok je z ledové hmoty vytesávají umělci podle zadaného tématu.

Foto: Profimedia.cz

• 

4. Švýcarský Davos

Asi nejbližší České republice je níže zmíněný hotel ve Švýcarském Davosu, tvořený soustavou vzájemně spojených iglú. Tato tradiční iglú staví správci hotelu pomocí nafukovacích balónů. Na ně se frézou nastříká sníh a po tom, co led ztvrdne, se balón odstraní a na řadu přijdou upravovací a zdobící práce.

5. Ledový bar na Floridě

Nemusíte – li v ledu přímo přespávat, ale stačí vám, když si pochutnáte na pořádně ledovém drinku, navštivte ledový bar v Orlandu na Floridě. Rezervační poplatek je 35 dolarů a obsluhující personál je stylově zachumlán do kožených rukavic a beranic. Majitelé se obávají o zdraví svých hostů, a tak je čas ledového popíjení omezen na 45 minut. Personál tráví 30 minut obsluhou a 15 odpočinkem venku na slunci.

6. Český bar u Jablonce

Ani Češi nezůstávají pozadu a postavili si bar z ledu. Parta nadšenců jej vytvořila hned vedle vleku U Čápa v Příchovicích na Jablonecku. Občerstvovací stánek loni v zimě pojal na 30 návštěvníků a stal se oblíbenou atrakcí lyžařů i kolemjdoucích. Snad vyroste na místě i letos.

Foto: ČTK

Ledový bar U Čápa

7. Sněhové království na Pustevnách

Pokud vám ke spokojenosti stačí Sněhové království, vyrazte na Pustevny, kde se každoročně koná stejnojmenná soutěž. Umělci zde vyrábějí ze sněhu obrovské ledové sochy a stále víc návštěvníků je jezdí obdivovat z blízka. Základem pro výrobu soch jsou třímetrové válce s průměrem tři metry, vážící jedenáct tun. Další ročník soutěže se uskuteční opět v lednu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sochař Milan Kuzica dokončuje ledovou láhev, kterou ve své dlani drží jeho Absolutní tanečnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám