Hlavní obsah

Lucie Černíková: Láká mě objevovat stále nová nepoznaná místa

Novinky, Lucie Poštolková

Lucie Černíková známá jako zpěvačka a herečka v seriálu Ordinace v růžové zahradě, sní o návštěvě panensky krásného ostrova s křišťálově průzračným mořem, bílým pískem a bujnou vegetací. "Známý mi vyprávěl o Maledivách a popisoval je jako ráj na zemi. Proto bych se tam chtěla podívat, abych si taky mohla připadat jako v ráji. Láká mě objevovat nová, mnou nepoznaná místa," uvedla v rozhovoru.

Článek

Čím je pro vás dovolená?

Dovolená pro mě znamená to, že si mohu dovolit odstřihnout se od každodenních povinností a užívat si nevšedních činností, míst a potažmo i zážitků, na které nemám jinak moc času. Ideální dovolená je pro mě krásná příroda, moře, dobré jídlo a blízký člověk nebo lidé, se kterými to všechno mohu společně vnímat.

Dáváte přednost poznávacím, sportovním nebo relaxačním zájezdům?

Upřednostňuji rozmanitou dovolenou, na které se člověk zrelaxuje, ale zároveň si občas  zasportuje nebo se vydá na výlet za poznáním. Takový mix mi vyhovuje nejvíce.

Vyrážíte na vlastní pěst nebo si vybíráte zájezdy v katalogu cestovních kanceláří?

Doposud jsem spíše upřednostňovala zájezdy s cestovní kanceláří, protože tím podle mě odpadne spousta zařizování a to je právě to, co nechci o dovolené řešit. Ale kdoví, třeba se ze mě jednou vyklube dobrodruh.

Vracíte se na nějaké místo pravidelně?

Zatím jsem toho tolik nezcestovala, proto mě láká objevovat nová, mnou nepoznaná místa. Když se mi někde moc líbilo, vracím se k onomu místu alespoň v myšlenkách.

Existuje naopak nějaká destinace, kam byste už nikdy znovu nejela?

Tak to se mi naštěstí ještě nepřihodilo.

Ochutnáváte místní kuchyni?

A jak ráda! Dobré jídlo je pro mě na dovolené moc důležité a vyloženě vyhledávám místní tradiční pokrmy. Zajímá mě, jak se domorodci stravují a snažím se toho ochutnat co nejvíce. Asi bych tam nešla do nějakých fast foodů, jejichž řetězce jsou zavedeny všude ve světě.

Kde a co Vás nejvíce zaujalo?

V Řecku ryby a jiné dary moře. Jinak pro mě ale nadále zůstává jedničkou česká maminčina kuchyně a nedám dopustit na svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo.

Posíláte pohledy domů?

Ano, sice je to takový zvyk, který se pomalu vytrácí, ale já posílám pohledy ráda. A také mě vždy potěší, když nějaký ten pohled obdržím.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

V divadle Semafor hraje už osmou sezónu.

Představte si volný víkend, kde byste ho nejraději strávila?

Jela bych se podívat do Paříže, kde bych navšívila všechna ta romantická místa, pochutnala si na zdejších specialitách a možná i oprášila základy francouzšiny, které mám z gymnázia.

Máte nějaký sen, kam byste se chtěla jet podívat, a proč?

Mám sen navštívit nějaký panensky krásný ostrov s křišťálově průzračným mořem, bílým pískem a bujnou vegetací. Známý mi vyprávěl o Maledivách a popisoval je jako ráj na zemi. Proto bych se tam chtěla podívat, abych si taky mohla připadat „jako v ráji“.

Kde se Vám líbí v České republice?

Mám ráda Český ráj, jezdili jsme tam s rodinou za babičkou a dědečkem. Mám s ním spojené příjemné vzpomínky na krásnou přírodu, na Jičínsko, Turnovsko, Trosky, Kost, Prachovské skály a další kouzelná místa.

Zajímá Vás příroda nebo se raději vydáte do města?

Oboje, moc mě baví chodit do lesa na houby nebo jen tak na procházky. Vyzkoušela jsem si horskou turistiku v  Krkonoších i Vysokých Tatrách a hory v létě se mi nečekaně zalíbily. Do města se zase vydávám za architekturou, ale taky za kavárnami a nákupy...Oboje má podle mě něco do sebe.

Podívala jste se na nějaké zajímavé místo díky své práci?

Ano, například na Kypr nebo do Belgie, kde jsem zpívala. Obě země mě zaujaly a zvláště jejich lidé, Kypřané svým temperamentem, Belgičané svojí vstřícností. Také jsem díky práci poznala Varšavu, její atmosféra je však po rozbombardování při druhé světové válce pořád trochu smutná.

Co byste při návštěvě evropské metropole nikdy nevynechala?

Určitě bych nevynechala věhlasné památky a specifická místa těchto metropolí.

Cestujete jen tak sama, nebo s někým?

S přítelem nebo s rodinou. Jak jsem říkala, ráda se dělím o zážitky s ostatními.

Jaké místo byste čtenářům určitě doporučila?

Řecký ostrov Lefkada. Je obklopen nádhernými plážemi s blankytně modrým, teplým a čistým mořem. Také si zde pochutnáte na vynikající řecké kuchyni.

Lucie Černíková doporučuje řecký ostrov Lefkada
Ostrov Lefkáda leží při západním pobřeží Řecka v Jónském moři. Od pevniny dělí ostrov úzký průplav, který byl v minulosti několikrát prokopán a zase zasypán. Právě teď je Lefkáda ostrovem, s pevninou je spojen sypanou hrází a mostem.
Z pláží jižního pobřeží se těší největší oblibě Mikros Gialos a pláž Agiofili. Na druhou zmíněnou pláž se dá dostat vodním taxi, které odjíždí v pravidelných intervalech z přístavu ve Vassiliki.
Východní pobřeží lemují úzké písečně-oblázkové pláže s pozvolným vstupem do vody. Díky blízké pevnině, nebo v oblasti Nidri soustavě ostrůvků, je pobřeží chráněno, hladina moře je klidná a umožňuje bezpečné koupání.
Své jméno získal ostrov podle nejjižnějšího výběžku západního pobřeží – proslulé bílé skály Lefkatas (lefkos – bílý) opředené legendami již z raných dob řecké mytologie. Podle pověstí se v těchto místech nacházela jedna z bran do Hádovy říše podsvětí, další prameny se zmiňují o tragické smrti antické básnířky Sapfó, která ukončila svůj život skokem z této skály z nešťastné lásky ke krásnému Faónovi.

Lucie Černíková by volný víkend strávila v Paříži.

1.Eiffelova věž

Eiffelova věž byla postavena v letech 1887 až 1889 a své jméno získala po svém kontruktérovi Gustavu Eiffelovi. Do roku 1931 byla nejvyšší stavbou světa. Včetně antény měří 324 metrů.

Postavena byla postavena na oslavu výročí Velké francouzské revoluce a Světové výstavy. Původně zde měla stát jen 20 let do roku 1909, ale jako metereologická stanice a později televizní vysílač byla zachována.

Pařížané tuto stavbu nejprve nenáviděli. Mezi kritiky stavby patřili také Émile Zola nebo Alexander Dumas.

Foto: Reuters

Horké léto ve Francii

 2. Champs-Elysées

Široká třída Avenue des Champs-Elysées patří mezi nejnavštěvovanější místa Paříže. Nachází se zde Vítězný oblouk, Elysejský palác (sídlo francouzského prezidenta)

3. Louvre

Palác Louvre je bývalé sídlo francouzských králů. Od roku 1793 se oficiálně otevřel jako veřejné muzeum. Sbírku založil František I., ale její původ sahá už do 16. století. Nashromážděné sbírky z válečných kořistí činí Louvre významným evropským muzeem.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Louvre

 4. Montmartre a Bazilika Sacré-Coure

Monntmarte, neboli Hora mučedníků, je nejvyšším bodem Paříže a jedním z nejfotografovanějších míst. Na vrcholu se hrdě tyčí bazilika Sacré-Coeur, postavená ve smíšeném římsko byzantském slohu.Najdeme zde také nejznámnější kabaret Moulin Rouge.

 5. Katedrála Notre-Dame de Paris

V češtině také Chrám Matky Boží stojí na ostrově Île de la Cité. Patří mezi klenoty středověké architektury díky kombinaci pozdně románského a gotického slohu. Katedrála se proslavila nejen pohádkou Zvoník u Matky Boží, ale i impresionistickými plátny od Moneta.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Notre Dame

6. La Défense

Pařížská čtvrť určená pro milovníky moderní architektury. Od roku 1958 se zde začaly stavět moderní budovy, pozzději mrakodrapy. Najdeme zde také La Grande Arche.

Foto: Profimedia.cz

La Grande Arche, velké okno, v moderní čtvrti La Défense

7. Muzeum d'Orsay

Pro znalce i laiky vyznávající impresionistické umění je oslova rájem muzeum d'Orsay, které se pyšní největší sbírkou impresionistických maleb.

8. Romantické procházky

K romantickým procházkám podél řeky Seiny a bulvárů jako by byla přímo Paříž stvořena. Pokud navštívíte hlavní město Francie, nezapomeňte se na chvilku posadit v kavárně a nasát atmosféru tohoto města.

Foto: Profimedia.cz

Pařížské bulváry tradičně lemují kavárny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám