Hlavní obsah

Liverpool - město Beatles a fotbalu

Právo, Karel Felt

Znáte píseň Penny Lane od Beatles? Nepochybně. A věřili byste, že tahle ulice existuje? Pokud přijedete do Liverpoolu, můžete se po ní příjemně projít. Tohle přístavní město vůbec stojí za návštěvu, protože to zdaleka nejsou jen Beatles, co vám může nabídnout.

Článek

S nejslavnější hudební skupinou historie se tu však setkáte doslova na každém kroku. Nejen v Penny Lane. Po stopách Beatles je nejlepší se vydat od Albert Docku. To je zrekonstruovaný starý dok, který se stal dokonce světovou památkou UNESCO. A jen tak mimochodem, pokud kolem vás projede žlutý obojživelník plný turistů a vnoří se do ústí řeky Mersey, nedivte se. Takových kuriozit je tu víc.

Johna dívky objímají

Ve zmíněném Albert Docku je muzeum Beatles, které poznáte nejen podle velkého nápisu, ale hlavně vás upoutá žlutá ponorka na zdi nebo zaslechnete slavné písničky z reproduktorů obchodu se suvenýry. Muzeum zvládnete projít za půlhodinku, najdete v něm spoustu předmětů spojených s Johnem, Paulem, Ringem a Georgem. Například kytary, Lennonovy brýle, hrnky na kávu a spoustu fotografií.

Muzeum dýchá atmosférou šedesátých let, kdy téhle skupině ležel svět u nohou. A východ vede, jak jinak, přes velký obchod se suvenýry spojenými s touto skupinou. Od CD všech jejích alb až po kopie Lennonových brýlí. Dostanou vás, to mi věřte. A když už jsme u těch expozic, hned vedle je Námořní muzeum, které také stojí za prohlídku.

Foto: Karel Felt, Právo

John Lennon v Beatles muzeu

Deset minut odtud, když projdete do centra města kolem trojice slavných budov – Royal Liver Building (s liverpoolským orlem na věži), Cunard Building a Port of Liverpool Building, minete sochu královny Victorie, dostanete se do nenápadné uličky Matthew Street, ležící na kraji veliké obchodní zóny. Normálně byste do ní nevstoupili, protože na první pohled ničím neupoutá.

Právě tady je však slavný Cavern Club, kde Beatles hráli. Do klubu sejdete po točitých schodech a žasnete, jak je prostor uvnitř malý. Nevejde se sem ani stovka hostů. Na minipódiu stojí bicí a tři kytary. Prý ty pravé. A za nimi je zeď se jmény světoznámých skupin a zpěváků, kteří tu hráli. Pokud máte chuť na pivo, neváhejte. Všechny značky stojí do tří liber.

Foto: Karel Felt, Právo

V tomto klubu Beatles začínali.

Naproti je Cavern Pub a před ním stojí opřený John Lennon. Bronzový, ale pořádně osahaný, protože se s ním každý fotografuje, a dívky i důstojné dámy ho při fotografování vášnivě objímají. Pivo v pubu je ještě levnější a obsluhuje tu téměř dokonalý dvojník Johna Lennona. Když vám dá pivo, rozklepe se vám při pohledu na něj ruka. A on se baví. Ví, o co jde. Suvenýry spojené s Beatles tu v několika obchodech na této ulici najdete o několik liber levnější než v muzeu.

FC je víc než Everton

V Liverpoolu sídlí nejúspěšnější klub anglické fotbalové historie – FC Liverpool. Jeho slavný stadión Anfield Road s klubovým muzeem stojí také za prohlídku, ale je třeba se dopředu ohlásit. Dýchne na vás fantastická atmosféra, aniž tu z více než 45 000 hrdel zazní klubová hymna You’ll never walk alone – Nikdy nepůjdeš sám. Pokud byste se dostali na zápas domácích a zpíval ji ten gigantický sbor, naskočí vám husí kůže.

V muzeu je kromě spousty dresů a klubových cenností také osmnáct trofejí ligového šampióna a pět pohárů pro nejlepší evropský klub. Za jednou z tribun u vstupní brány je pomník obětem tragédie na sheffieldském stadiónu Hillsborough, kde bylo v dubnu 1989 převážně ušlapáno 96 příznivců FC Liverpool.

Mezi nimi i desetiletý Jon-Paul Gilhooley, bratranec současného kapitána týmu Stevea Gerrarda. Ten sem stále nosí čerstvé květiny.

Foto: Karel Felt, Právo

Obouživelník pro turisty

Půl míle odtud stojí druhý liverpoolský fotbalový chrám – Goodison Park, na němž sídlí konkurenční Everton. Oba tábory jsou nesmiřitelné a fanoušci jeden druhého pomlouvají a nadávají mu nejhoršími anglickými nadávkami.

Ovšem červenobílý FC má příznivců výrazně víc a fandili mu prý i Beatles, což druhý tábor zpochybňuje. Pokud se nehraje fotbal, do téhle části, zejména k Anfield Road, se nikdo moc neodváží. Ulici, či spíše uličku, po níž se stadion jmenuje, lemují nízké domky se zatlučenými okny.

Velký Jiří váží 14 tun

Na opačném konci Liverpoolu stojí další pýcha města. Katedrála Ježíše Krista nebo též Ježíše Krále, největší anglikánská katedrála na světě a jeden z největších křesťanských chrámů na planetě. Vejde se do něj 6000 věřících. Věž je vysoká 100 m a ve výšce 66 m je zavěšeno 13 zvonů.

Dvanáct z nich váží dohromady 16,5 tuny. Třináctý je Velký Jiří, který sám váží 14 tun a je třetím největším zvonem na světě, ale nejvýše zavěšeným.

Obrovitý vnitřní prostor vás dokonale pohltí a z překvapení jeho strohé krásy vás probere až kavárna v jedné z chrámových lodí. Kávu si u nás ve sv. Vítu nedáte. Pár set metrů odtud je katolická Metropolitní katedrála, supermoderní církevní stánek, který měl být tím úplně největším. Jenže došly peníze.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Ježíše Krista.

Mezi oběma pak stojí další nej… Philharmonic Hall, největší koncertní sál pro 3000 posluchačů. Tady sídlí jedno z nejslavnějších koncertních těles planety – Liverpoolský královský symfonický orchestr. Na velkém pódiu pravidelně vystupují také věhlasná světová symfonická tělesa a zpívají slavní operní pěvci.

Pokud byste se chtěli podívat dovnitř, rovněž si dojednejte prohlídku předem. Pokud byste chtěli na koncert, musíte si z programu vybrat minimálně půl roku předem. Liverpool je zvláštní město. Strohé, ale půvabné. V jeho centru, které je v podstatě jednou obrovskou nákupní zónou, mnohem levnější, než jaké nabízí Londýn, najdete i stovky typických anglických pubů, restaurací, kaváren, ale i pizzerií a dalších zařízení, v nichž se příjemně sedí a levně pije a jí.

A pokud vám zbude energie a máte rádi koně, v duchu anglické tradice navštivte slavné dostihové závodiště Aintree na okraji města, kde se běhá nejslavnější dostih planety – Velká národní steeplechase.

Foto: Archiv, Právo

Rady na cestu

Z Prahy až v červnu

Nejjednodušší cesta do Liverpoolu je letecky. Přímá linka z Prahy na letiště Johna Lennona však má být v provozu až od 14. června. Nejbližším místem, kam se z Prahy dostanete, je Manchester, odkud se jezdí do centra Liverpoolu autobusy Terravision za 8 liber. Využít můžete i železnici.

Bydlet i v centru

Síť hotelů je velmi hustá a levně se ubytujete i v centru města. Na okraji Liverpoolu jsou pak ještě levnější penzióny a rodinné hotely, kde nocleh se snídaní pořídíte už za 20 liber. Ceny se ale hodně mění i podle sezóny.

Jezdí se vlevo

Pokud chcete vyjíždět do okolí, za návštěvu určitě stojí města Chester, Manchester nebo přímořské lázně Southport, ale i další zajímavá městečka a vesničky. Stojí za to si přímo na letišti půjčit auto, na tři dny přibližně za 23 liber. Taxíky po městě jsou levnější než v Praze a taxikáři nekradou. Pokud usednete za volant, pak to bude vpravo, řadit budete levou rukou, takže si zkuste raději objednat dopředu automat, a hlavně nezapomeňte, a to ani jako chodci, že v Anglii se jezdí vlevo.

Libry s sebou

V Anglii platí libra, nejsilnější světová měna. Nejlépe je nakoupit libry už doma. Aktuální kurz se pohybuje okolo 27,5 Kč za 1 libru. V Anglii nelze platiti v eurech, ale samozřejmě je můžete, stejně jako koruny, měnit.

Pozor na zásuvky

V Anglii jsou odlišné elektrické zásuvky. Pokud máte adaptér, nezapomeňte si ho vzít s sebou, protože v Anglii jinak zbytečně utratíte dvě, ale i víc liber. Ve větších hotelích si ho lze půjčit.

Nejen fish and chips

Tradiční rybu s hranolky, tedy fish and chips, zřejmě nejlevnější jídlo na ostrovech, koupíte i v Liverpoolu na ulici takřka všude. Centrum je doslova prošpikováno tradičnímu puby, kde se najíte slušně už od sedmi liber.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám