Hlavní obsah

Lišky, králíčci nebo ovce. Po Japonsku či Faerských ostrovech za zvířaty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Destinací pro milovníky gastronomie je mnoho. Své vysněné cíle mají na jaře jistě i fanoušci pestrobarevných květin. Do některých zemí je ale radno vypravit se třeba i kvůli zvířatům, díky kterým dané místo proslulo. V Japonsku to jsou třeba lišky, jeleni, kočky nebo králíčci. Faerské ostrovy jsou vhodné zas pro ty, kdo se rádi obklopují ovcemi.

Foto: Profimedia.cz

Pokud máte rádi kočky, neměli byste vynechat návštěvu japonského ostrova Aošima.

Článek

Japonsko

Země vycházejícího slunce je pro milovníky zvířat snad tím nejideálnějším cílem, tedy konkrétně pro ty, kteří se s nimi touží dostat do skutečně úzkého kontaktu. Japonsko totiž proslulo hned několika místy, kde se můžete nechat němými tvářemi doslova obklopit.

Jedním z nich je například liščí vesnice Zao asi hodinu od Fukušimy. Lišky zaujímají v japonské kultuře obzvlášť významné místo, ve folklorních příbězích jsou jim připisovány nadpřirozené schopnosti. Mezi rozpustilými zvířaty je možno se i procházet.

Foto: Profimedia.cz

V parku v japonském městě Nara se můžete sblížit s jeleny.

Neméně roztomilé tvory byste našli na japonském ostrově Okunošima, který je plný neodbytných králíků. Ti se nechávají hladit, krmit a celkově se o lidské návštěvníky velmi zajímají. Jak se na ostrov dostali, se přesně neví, i když teorie jsou dvě.

Podobně proslulý zvířecími obyvateli je také ostrov Aošima, kde se nekontrolovatelně přemnožily kočky, které značně převyšují počet lidských obyvatel. Pokud si vybavíte ikonickou japonskou figurku maneki-neko, kočičku s kývající tlapkou, hned pochopíte, že kočky mají v japonské kultuře také velmi významné místo.

Japonsko počtvrté, to je park Nara ve stejnojmenném městě. Jeho obyvateli jsou malí jeleni zvaní sika, které je možné nakrmit, pohladit, ale opatrnosti není nikdy nazbyt — jeleni mohou návštěvníky někdy zranit. Podle zprávy serveru Next Shark bylo loni 80 procent zraněných turistů z ciziny, zatímco domácí tvořili zbylých 20 procent.

Tchaj-wan

Stejně jako mají v Japonsku kočičí ostrov, mají na Tchaj-wanu kočičí vesnici Houtong. Její obyvatelky se staly opravdu velkou turistickou atrakcí, počet návštěvníků se mezi léty 2010 a 2016 zvedl o skoro 900 000.

Kočky se nekontrolovatelně začaly množit poté, co spousta obyvatel z někdejší důlní vesnice začala odcházet. Kolik zvířat však v Houtongu žije, není úplně známo.

Faerské ostrovy

O zvířecích obyvatelích Faerských ostrovů nemusíte přemýšlet příliš dlouho. Název souostroví totiž znamená Ovčí ostrovy. Zatímco lidí tam žije kolem 50 000, ovcí je o nějakých 20 000 víc a jsou vážně všude — na pastvinách, kopcích, silnicích, někdy lezou i do domů.

Foto: Profimedia.cz

Na Faerských ostrovech je mnohem více ovcí než lidí.

Před několika lety pomocí zvířat obyvatelé dokonce fotili krajinu, na hřbetech připevnili ovcím pomocí speciálních popruhů 360stupňovou kameru, která zaznamenávala vše kolem.

Bahamy

Možná by vás ani ve snu nenapadlo, že si budete moci v tyrkysovém karibském moři zaplavat s čuníky. Prasata jsou obyvateli neobydleného ostrova na Bahamách, kterému se oficiálně říká Big Major Cay, ale v běžné řeči zkrátka jen Prasečí ostrov.

Foto: Profimedia.cz

Na Bahamách si můžete v moři zaplavat s prasaty.

Říká se, že čuníky tu vyložila skupina námořníků, kteří se pro ně chtěli později vrátit a sníst je. A zatímco se mořeplavci už neobjevili, prasata přežila a dodnes se tu rochní ve vodě s turisty. Ovšem je to jenom pověst.

Indie

V Indii jsou posvátné krávy, v chrámu Karni Mata jsou to ale zvířata, která si většina lidí asi jen tak nepohladí. Obyvateli hinduistického svatostánku jsou totiž krysy.

Hlodavců v chrámu žije kolem 20 000 a věřící se jim přicházejí klanět, uctívat je a krmit je. Legendy vyprávějí o ženě, která byla inkarnací bohyně Durgy, a která v krysy proměnila dezertéry prchající z bitvy.

Norsko

Pokud vás láká severská zvířena, vypravte se na norský ostrov Ylvingen, kde žije pouze třicítka obyvatel. Zato tu narazíte na opravdu velkou populaci losů, ale raději se k nim nepřibližujte. Nejsou na člověka tak zvyklí, jako čtyřnozí obyvatelé ve výše uvedených zemích, a setkání by nemuselo dobře skončit. Není však nic proti ničemu pozorovat losy z dálky.

Kalifornie

Pávi jsou symbolem Indie, najdete je na řadě zámků, ve velkém ale obývají také kalifornský poloostrov Palos Verdes. Jednu dobu se promenádovali po ulicích jednoho z tamních měst opravdu ve velkém, až musely začít úřady problém řešit, ptáky odchytávat a vystěhovávat někam jinam.

Přesto tu na ně dodnes narazíte, a přestože se vám může zdát fajn, když se vám před domem promenáduje páv s roztaženým chvostem, místní by asi nesouhlasili.

Gibraltar

Pokud náhodou budete trávit svou dovolenou ve španělské Andalusii, zajeďte si na výlet na britský Gibraltar. Jeho nejvýraznějším prvkem je stejnojmenná skála, na níž žijí magoti bezocasí, roztomilé opice, které se staly neodmyslitelnou součástí Gibraltaru.

Foto: Profimedia.cz

Domov na gibraltarské skále našly prohnané opice.

Nenechte se ovšem zmást jejich zdánlivou nevinností, magoti jsou pěkní zloději a případů, kdy vytáhli turistům něco z batohů, je nepočítaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám