Hlavní obsah

Lidé mohou objevovat Ostravu skrze mobilní hru

Právo, Denisa Telaříková

Ostrava se jako první město v Česku pustila do lákání turistů přes unikátní mobilní hru. Ta dostala jméno Kód Salomon a milovníci dobrodružství a soutěží mohou po Ostravě pomocí svého mobilního telefonu hledat tajemný talisman barona Salomona Meyera Rotschilda, který založil Vítkovické železárny.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Hráči musí v Ostravě najít tajemný talisman barona Salomona Meyera Rotschilda

Článek

Aplikace je určena do chytrých telefonů. Hráči se dostanou na různá místa Ostravy a objeví její zajímavosti. Město do navigační mobilní hry investovalo 1,2 miliónu korun, 85 procent uhradila evropská dotace.

„Her pro telefony je bezpočet, ale spojení telefonu, herních postupů a několika atraktivit v určitém městě do turistické aktivity, to je v České republice unikátní záležitost,“ upozornila ostravská mluvčí Andrea Vojkovská. Primátor Ostravy Petr Kajnar doufá, že to bude lákadlo pro poznávání města nejen u turistů, ale i u místních obyvatel. „Doufám, že podobných zábavných a moderních atraktivit bude stále více,“ řekl primátor.

Podle samotných tvůrců hry se dosud podobné aktivity v ČR dělaly jen formou letáčků. „Ostravská hra vznikala ve velmi ostrém tempu. Začali jsme loni v prosinci a chtěli jsme ji spustit před letošní turistickou sezónou, což se stalo ve čtvrtek 1. května v Dolní oblasti Vítkovice. Ilustrátor Jano Lastomírský na přípravě kreseb pro grafický vizuál a pro obsažené animace strávil 222 hodin,“ sdělil Dalibor Naar za společnost Gameleon, která hru ve spolupráci s firmou Intelis vytvořila. V loňském roce Gameleon pustil do světa i aplikaci Průvodce Aloise Nebela po Jeseníkách.

Turistické mobilní hry mají budoucnost

„Vidím v aplikacích, jako je Kód Salomon, velkou budoucnost, protože kostel a muzeum mají snad všechna města v Evropě. Chceme-li ale přilákat návštěvníky, musíme najít něco, co jinde nemají, což by mohla být takováto řízená dobrodružství,“ myslí si Naar.

Ostravská mobilní hra obsahuje různé úkoly a rébusy ve třech herních scénářích, které jsou různě dlouhé. Dva jsou zkrácené a každý z nich zabere hráčům jeden nebo dva dny, ten třetí (nejdelší) zavede hrdiny na 15 různých ostravských míst.

„Pokud si bude chtít hráč všechna ta místa prohlédnout, tak musí počítat s tím, že mu to zabere i několik dní, že se třeba bude muset do Ostravy zase vrátit,“ dodala mluvčí města. Zajímavostí je, že hlasy postav ze hry namluvili známí ostravští herci jako například Norbert Lichý, Jan Fišar, Miroslav Rataj, Markéta Haroková či Miroslav Kudela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám