Hlavní obsah

Lhaní na letišti se cestujícím nevyplatilo. Čeká je nemalá pokuta, hrozí i dlouhý kriminál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutu ve výši deseti tisíc liber, v přepočtu tedy okolo 300 tisíc korun, dostala na birminghamském letišti čtveřice osob. Po příletu do Velké Británie totiž dotyční zalhali o tom, odkud přiletěli, aby nemuseli nastoupit do povinné karantény v tamním hotelu.

Foto: Profimedia.cz

Cestující na letišti v Birminghamu

Článek

Pro osoby z takzvaných „červených zemí” platí od pondělí ve Velké Británii povinnost nastoupit po příletu desetidenní karanténu v hotelu. Takový pobyt, který vyjde na 1750 liber (52 tisíc korun), si však musí cestující zaplatit sám. Tomu se chtěli vyhnout čtyři lidé, kteří ve formulářích zalhali o detailech své cesty. Policie neupřesnila, odkud skutečně osoby pocházely.

Povinná karanténa v současné době platí pro cestující z celkem 33 zemí, mezi nimiž jsou zejména africké a jihoamerické státy, z Evropy je v seznamu pouze Portugalsko, které bývá často přestupní stanicí.

Osm aktualizovaných rad, jak minimalizovat riziko těžkého covidu

Zdraví

Britská média už nyní spekulují o tom, že seznam bude v blízké budoucnosti rozšířen o země, kde se vyskytují takzvané brazilské a jihoafrické mutace koronaviru, které jsou považovány za nakažlivější. Mezi takové země patří i Rakousko či Belgie.

Cestujícím z rizikových zemí hrozí v případě lživě či nepřesně vyplněných informací na britských letištích pokuta ve výši 10 tisíc liber a také deset let vězení. V samotném Birminghamu během prvních dní evidovali celkem šest lidí, kteří do povinné karantény nastoupili.

Reklama

Výběr článků

Načítám