Hlavní obsah

Levný výlet v Budapešti - navštivte město východu

Budapešť je levným městem s četnými památkami, jedinečnými lázněmi a bohatým kulturním vyžitím. Jen cestování po městě je trochu dobrodružnější. Notně zašlé tramvaje a vlaky mohou někoho překvapit, vždyť podobné kousky by se v ČR našly spíš v muzeu.

Článek

Metropole Maďarska s necelými dvěma milióny obyvatel zaujme nejen historickými památkami a budovami s jedinečnou architekturou, ale také lázněmi a hlavně levným vyžitím. Nakupování v obchodech a v restauracích vyjde na stejné peníze jako v Česku.

Mezi nejznámější památky patří druhá největší synagoga na světě. Nachází se hned ve středu města v ulici Dohány. Kromě prohlídky nádherných vnitřních prostor je tady také židovské muzeum. Vždyť v Budapešti a Maďarsku vůbec žije nejpočetnější židovské společenství ve východní Evropě.

Zaplavte si v lázních

Mezi skvělé zážitky patří relaxace v místních lázních. Počítejte s tím, že tu potkáte davy lidí, ale rozhodně to stojí za to. Mezi nejnavštěvovanější patří lázně Széchenyi, kde celodenní vstupné pro dospělého stojí 2000 forintů (200 korun). V areálu jsou tři venkovní bazény, v přilehlých budovách pak několik dalších včetně sauny.

Budova maďarského parlamentu

Dalšími lákadly jsou bezesporu budova parlamentu v gotickém stylu či Náměstí hrdinů (Hősök tere), z kterého vybíhá široký bulvár lemovaný domy s pozoruhodnou architekturou. Celá ulice byla zbudovaná po vzoru pařížské Champs-Elysée.

Doprava

Budapešť je sice skoro dvakrát větší než Praha, ale orientace po ní není nikterak náročná. I tamní metro má tři linky jako Praha, jen vlaky a jednotlivé nástupiště čiší starobou. Vždyť budapešťské metro bylo ve své době vybudované jako první ve střední Evropě.

Navíc podchody na hlavním přestupních místech jsou plné skupin bezdomovců, kteří tu na rozložených spacácích a dekách tráví celé dny.

Hrad přímo v centru města. V jeho architektuře jsou zastoupeny nejrůznější stavební slohy.

Celkový dojem tu kazí hlavně neochota a neschopnost místních lidí v obchodech, hromadné dopravě a na turistických místech. Domluvit se s Maďary v angličtině může být velkým problémem, protože úroveň jejich znalostí cizích jazyků je značně tristní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám