Hlavní obsah

Léto na řece aneb Jak se vybavit na vodu

– PRODUKTOVÝ ČLÁNEK
Novinky, Zboží.cz

Vodácká sezóna je v plném proudu a české řeky brázdí na lodích tisíce nadšenců. Zatoužili jste patřit mezi ně? Pak vám poradíme, co všechno přibalit, abyste neopomenuli nic důležitého.

Foto: Profimedia.cz

Lodí a pádlem to nekončí. Co všechno přibalit na vodu?

Článek

Sbalit se na vodu není jen tak. Tedy hlavně pro začátečníky. Ostřílení vodáci totiž už moc dobře vědí, jak mít vše potřebné, ale zároveň nepotopit loď pod tíhou napěchovaného pytle či barelu s věcmi. Které nezbytnosti ale určitě přibalit?

Není loď jako loď

Pokud vám připadl úkol zajistit plavidlo, na němž se na řeku vydáte, máte na výběr prakticky ze tří možností (tedy nepočítáme-li všemožné nafukovací čluny, které se poslední dobou také na řekách objevují). Na vodu můžete vyrazit buď v kánoi, kajaku nebo na raftu. Všechna plavidla mají něco do sebe.

Kánoe je nejčastějším plavidlem českých řek. A není divu – je vhodná i pro začátečníky, její „kormidlování“ nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti (jen trochu šikovnosti, abyste pochopili základní „grify“). Seženete ji buď plastovou, nebo nafukovací. Druhá jmenovaná je díky své stabilitě skvělá hlavně pro nezkušené vodáky. Pokud jste úplný začátečník a rozhodnete se svou první vodu absolvovat na kajaku, může se stát, že vám bude chvíli trvat, než se s lodí sžijete. Kajak je totiž velmi živý a na ovládání náročnější než kánoe. Také jej můžete pořídit buď plastový, nebo nafukovací.

03_cervenec_Zbozi_Vodacka vyprava_1

1. Intex Seahawk 2 Set, od 968 Kč

1. Intex Seahawk 2 Set, od 968 Kč 2. Vesla INTEX, od 122 Kč

1. Intex Seahawk 2 Set, od 968 Kč 2. Vesla INTEX, od 122 Kč 3. Trixie záchranná vesta pro psa, od 537 Kč

1. Intex Seahawk 2 Set, od 968 Kč 2. Vesla INTEX, od 122 Kč 3. Trixie záchranná vesta pro psa, od 537 Kč 4. Aqua Sphere Michael Phelps Swim Vest, od 711 Kč

1. Intex Seahawk 2 Set, od 968 Kč 2. Vesla INTEX, od 122 Kč 3. Trixie záchranná vesta pro psa, od 537 Kč 4. Aqua Sphere Michael Phelps Swim Vest, od 711 Kč 5. Hiko Rafter, černé, od 835 Kč

6. Hiko neoprenové ponožky, od 305 Kč

Třetí možností je raft. Ten byl sice spojen zpočátku hlavně se sjížděním divokých říčních toků a na českých řekách jste jej příliš nepotkávali, nicméně dnes nabývá na oblíbenosti. Je totiž stabilní a díky tomu i bezpečný (i když i na něm hrozí riziko úrazu), navíc na něm může cestovat v závislosti na velikosti až 10 vodáků najednou. Není tak svižný jako dvě výše jmenovaná plavidla, nicméně například pro rodiny s menšími dětmi je to spíše výhoda.

K vybranému plavidlu je samozřejmě nutné přidat pádla. Je jasné, že je musíte volit podle typu lodi – z obchodu či půjčovny si tak odnesete buď kajakářské pádlo, nebo to určené na kánoi, případně na raft, či pádla k nafukovacímu člunu. Dalšími kritérii jsou pak výška vaší postavy či technika pádlování. Nejlépe vám s výběrem poradí v obchodě nebo v půjčovně, ale také zkušenější vodáci.

Bezpečí i pohodlí

Základ – tedy plavidlo a pádla – už máte, na řadu přichází další nezbytná výbava. Ačkoli se české řeky považují obecně za bezpečné, každým rokem se bohužel objeví zprávy o utonulých vodácích. I proto je bezpečnost při sjíždění velmi důležitá. Na prvním místě by měla být plovací vesta – ačkoli ji mnoho dospělých vodáků ignoruje, může vám zachránit život. Naprostým standardem by měla být plovací vesta pro děti. Jestliže jste se rozhodli vyrazit na vodu i se svým čtyřnohým mazlíčkem, přibalte plovací vestu pro psy.

U dětí či na divočejší vodu (a na kajak) pak ještě zvažte přilbu. K bezpečnostní výbavě patří také vodácká házečka. Jedná se o házecí pytlík na laně, s jehož pomocí vytáhnete v případě potřeby člověka z vody. Ostatně samostatné lano je také standardní součástí výbavy vodáka – oceníte ho například při přetahování lodě přes jez.

03_cervenec_Zbozi_Vodacka vyprava_2

1. Intex Explorer K2, od 2 317 Kč

1. Intex Explorer K2, od 2 317 Kč 2. Jobe 1.5, dámský top, od 2 590 Kč

1. Intex Explorer K2, od 2 317 Kč 2. Jobe 1.5, dámský top, od 2 590 Kč 3. Pádlo kajak, od 580 Kč

1. Intex Explorer K2, od 2 317 Kč 2. Jobe 1.5, dámský top, od 2 590 Kč 3. Pádlo kajak, od 580 Kč 4. Osprey Ultralight DrySack 30, od 399 Kč

1. Intex Explorer K2, od 2 317 Kč 2. Jobe 1.5, dámský top, od 2 590 Kč 3. Pádlo kajak, od 580 Kč 4. Osprey Ultralight DrySack 30, od 399 Kč 5. Záchranný pytlík HIKO, 15 m, od 740 Kč

6. Jobe Men Vest lime, zelená, od 1 990 Kč

Na vodě se vyplatí myslet i na pohodlí, což samozřejmě neznamená, že s sebou budete vláčet půlku šatníku. Stačit vám bude několik triček (podle délky pobytu), mikina či nepromokavá bundička, krátké a dlouhé kalhoty, spodní prádlo, plavky a ponožky, případně věci na spaní. Nezapomeňte na boty do lodi a na břeh.

Velkou chybou by bylo vyjet bez klobouku či čepice a slunečních brýlí – nezapomeňte, že se budete pohybovat především na slunci a vodní hladina navíc paprsky ještě odráží. Někteří vodáci (především kajakáři) či ti, kteří dávají přednost před těmi českými divokým horským řekám, nedají dopustit na neoprenové oblečení. Vodácký neopren má skvělé vlastnosti – nepromokne, příjemně hřeje i ve studené vodě a poskytne dokonalou ochranu. Ostatně takové neoprenové ponožky nebo neoprenové boty oceníte i na našich tocích.

Abyste oblečení a další nezbytnosti (hygienické potřeby, doklady, peníze či vybavení pro přenocování v kempu apod.) bezpečně a hlavně v suchu přepravili na místo určení, investujte do kvalitního lodního pytle neboli loďáku. I když z vás možná dokonalá výbava neudělá hned vodáka tělem i duší, věřte, že jakmile jednou vodu vyzkoušíte, budete se na ni vracet pravidelně. Na zážitky z lodi (či vodáckého kempu) budete vzpomínat po zbytek života.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám