Hlavní obsah

Létání mezi Českem a Čínou prudce roste, Praha chce další spojení

Létání mezi Českem a Čínou prudce roste. Zatímco v roce 2015 cestovalo v obou směrech dohromady přes 12 000 pasažérů, loni už to bylo téměř 180 000 lidí. Uvedl to mluvčí letiště Praha Roman Pacvoň. Dosud má letiště přímé spojení do čtyř čínských měst, v budoucnu by mohl přibýt Hongkong. Prudký růst cestujících je způsoben především přílivem čínských turistů do Česka.

Foto: Profimedia.cz

První linka z Prahy do Číny se spustila v roce 2015. Provozují ji Hainan Airlines.

Článek

Rostoucí zájem potvrzují i letošní statistiky. Za sedm měsíců pražské letiště odbavilo na „čínských” linkách více než 108 000 cestujících, což je meziročně o šest procent více. Celkem na těchto spojích cestovalo od zavedení přímého spojení před třemi lety přes 400 000 pasažérů.

Podle Pacvoně však létání mezi Prahou a Čínou stále ani zdaleka nevyužilo celý svůj potenciál. Dalších 100 000 lidí z Číny totiž loni cestovalo do Prahy s přestupem. Letiště proto chce své spojení s Čínou dále posilovat, prioritou je aktuálně Hongkong.

Prvním pravidelným spojem mezi Prahou a Čínou byla od září 2015 linka společnosti Hainan Airlines do Pekingu. O rok později přibyly do letového řádu také linka China Eastern Airlines do Šanghaje, která na některých spojích počítá s mezipřistáním v Si-anu, a dále linka do Čcheng-tu od Sichuan Airlines. Celkem jde o devět letů v obou směrech týdně.

Víc lidí do Jižní Korey

Ještě více cestujících v rámci regionu létá mezi Prahou a jihokorejským Soulem. Loni na této trase cestovalo více než 200 000 lidí, meziročně asi o 6,5 procenta více. Přímé linky na trase provozují ČSA a Korean Air. Korejský dopravce navíc na své lince od 29. října nasadí obří Boeing 787 Dreamliner. [celá zpráva]

Pražské letiště chce v tomto regionu svůj provoz dále rozšiřovat. Vedle Hongkongu proto usiluje o pravidelné spojení do Dillí, Bangkoku či Hanoje.

Letiště Praha odbavilo v prvním pololetí více než 7,43 miliónu cestujících, meziročně o deset procent více. Letiště tak zatím naplňuje prognózy z počátku roku, podle kterých by za celý rok mělo odbavit rekordních 17 miliónů cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám