Hlavní obsah

Ledovce v Ötztalu uspokojí i náročné lyžaře

Novinky, Lucie Poštolková

Ötztalské údolí ukrývá hned několik lyžařských středisek. První, Sölden patří mezi nejvýše položená zimní střediska a také má největší počet slunečných dnů v Rakousku. Náročné lyžaře a snowboardisty si hýčká třemi třítisícovými vrcholy a ledovci Rettenbach a Tiefenbach. Druhé středisko Obergurgl-Hochgurgl ve výšce 2 až 3 000 metrů šlape Söldenu na paty.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sölden

Článek

Ötztalské Alpy se proslavily na celém světě roku 1991, kdy zde byl nalezen pravěký muž “Ötzi“. Údolí Ötztal se táhne od údolí Inntal až k hlavnímu alpskému hřebeni, je obklopené Stubaiskými a Ötztalskými Alpami. Hned na začátku údolí leží městečko Ötz, podle něhož se jmenuje celé údolí. Bruslaři ocení jezero Piburger See pro romantické vyjížďky.

Dále směrem do údolí se nachází středisko Umhausen, které je ideální cíl vyznavačů bílé stopy. Umhausen společně se středisky Längenfeld a Huben je běžecké centrum Ötztalu. Dobrá výchozí místa pro nejrůznější výlety na běžkách jsou střediska Niederthai (1550 m) a Gries (1600 m), která leží v odloučeným bočních údolích. Celkem nabízí Ötztal 150 km dobře udržovaných lyžařských běžeckých tras.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Dostatek sněhu netrápí lyžaře na Ötztalském ledovci.

Sölden patří k nejsportovnějším lyžařským oblastem v Rakousku, je zde 150 kilometrů sjezdovek a díky dvěma ledovcovým oblastem na ledovcích Tiefenbach (3309 m) a Rettenbach pod vrcholem Schwarze Schneid (3370 m) zaručuje sněhovou pokrývku po celou sezónu. Každou zimu zde zahajují svou závodní sezónu nejlepší světoví lyžaři a snowboardisté.

Ledovec Rettenbach s mírnějšími svahy je poměrně malý, v zadní části za tunelem položený Tiefenbach je větší, ale až na nevelké výjimky dosti mírný, zato naprosto uspokojující lyžaře na carvingových lyžích a také rodiny s dětmi.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Tunel mezi sjezdovkami

Oba ledovce se proto výborně hodí pro lyžování s dětmi. V létě se jezdívá pouze na ledovci Rettenbach, kde bývá k dispozici přibližně 7 km sjezdovek (2.5 km lehkých a 4.5 km středně těžkých).

Obergurgl-Hochgurgl

Na konci údolí Ötztal se nachází lyžařské středisko Obergurgl-Hochgurgl, které se nachází ve výšce 2 000 až 3 000 metrů. Díky této výhodné poloze nabízí středisko nejdelší zimní sezónu v Alpách. Ta začíná začátkem listopadu a končí v květnu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sölden

Středisku dominuje masiv třítisícovek Schermerspitze (3117 m) a Hochfirstu (3405 m), na jejichž svazích se nacházejí nejen sjezdovky všech obtížností ale i freeridové terény. Sjezdovky mají celkovou délku 110 km.  Jsou široké a prostorné, takže carvingový oblouk je neuvěřitelný požitek.

Na příznivce adrenalinových sportů čeká mimořádně náročná, boulovitá trať „Hohe Mut“ (Velká odvaha), na kterou lze vyjet sedačkovou lanovkou. Je dlouhá 2,5 kilometrů a překonává výška 560 metrů.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sölden

Obergurgl a Hochgurgl jsou propojeny kabinovou lanovkou „Top-Express“, které lze skvěle využít k odpočinku a kochání se alpským panoramatem. Vznáší se nad údolími Fernwalltal a Königstal a nabízí skutečně nádherný pohled na okolní vrcholy.

Večerní lyžování

Každý čtvrtek od 18.30 do 22.00 hodin mají k dispozici všichni, kteří toho nemají dost za celý den, osmikilometrovou osvětlenou sjezdovku, která vede z vrcholu Festkogel přímo do centra Obergurglu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Koupání s výhledem na zasněžené vrcholy

Po celodenním lyžování přijde vhod rozmazlování v podobě lázeňského komplexu Aqua Dome - Tirol Therme Längenfeld, který je postavený podle filosofie Feng Shui. Koupání s výhledem na zasněžené vrcholy hor skrz obří skleněnou stěnu si získá každého.

Otužilejší jedinci mohou vyzkoušet plavání venku, pro méně otužilé jsou připraveny tři vyhřívané venkovní jezírka. Jedno dokonce s mořskou vodou. V Aqua Dome se můžete také nechat namasírovat, protáhnout tělo v posilovně, popřípadě zajít do sauny. 

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Pokud pojedete autem z Prahy, pak nejlepší je jet přes Plzeň, Řezno, Mnichov, Innsbruck, kde se dáte směr Rietz, Telfs, Haiming, odkud je již Sölden a Oetz značený. Z Prahy je to 630km a z Brna 694km.

Sníh v areálech

Hochoetz 80 cm

Niederthai 40 cm

Gries 31 cm

Sölden 133 cm

Obergurgl/Hochgurgl 132 cm

Vent 60 cm

webové stránky

www.soelden.com

www.soelden.com www.oetztal.com

www.soelden.com www.oetztal.com www.aqua-dome.at

www.oetztal.net

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám