Hlavní obsah

Ledová krása majáku na břehu Erijského jezera

Reuters, Novinky, Lucie Poštolková

Mrzne až praští, říkává se. Na břehu Erijského jezera udeřily tak silné mrazy, že vlny, které se rozbíjí na skaliscích majáku jej pokryly silnou ledovou krustou. Sever amerického státu Ohio tak připomíná zimní pohádku o Kaiovi a Gerdě.

Článek

Silný vítr a mráz vládne ve východní části Spojených států. Zmrzlá voda z Erijského jezera vytváří malá i velká díla podél celého pobřeží. Zřejmě nejkrásnější pohled je na uvězněný maják pod vrstvou ledu nedaleko Clevelandu ve státě Ohio. Paprsky slunce, které prochází skrze mraky, osvětlují ledové sochy. Teploty tu klesají okolo deseti stupňů pod nulu.

Sněhovo-ledová pokrývka vznikla jak na severu Ohia, tak v západní Pensylvánii i na západě státu New York, kde by podle předpovědi měla na některých místech vzniknout až pěticentimetrová vrstva ledu. Velký mráz by měl trvat po několik týdnů, varují meteorologové.

Erijské jezero má rozlohu 25 700 km² a je průměrně hluboké 19 metrů. Jezero prochází státní hranice kanadské provincie Ontario a americkými státy Michigan, Ohio, Pensylvanie a New York. Leží v nadmořské výšce 173 metrů nad mořem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám