Hlavní obsah

Last minute zájezdů mírně přibylo, zlevnily Egypt a Tunisko, dražší je Bulharsko

Novinky, Lucie Poštolková

Lidé, kteří se pro letošní dovolenou rozhodnou využít last minute zájezdy, mohou u některých lokalit ušetřit více, než předpokládají. Zájezdů na poslední chvíli je o deset procent více než minulý rok a některé z nich meziročně zlevnily. Oproti loňsku jsou levnější zájezdy do Egypta a Tuniska, naopak zdražilo Bulharsko.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Monastiru v Tunisku. Last minute zájezd do této destinace vyjde letos o zhruba 10 procent levněji.

Článek

"V meziročním porovnání je o 10 procent last minute zájezdů více," uvedl Petr Čermák, manažer Sdovolena.cz, Ubytovani.cz a Sletenky.cz.

Ceny těchto zájezdů jsou nižší než loni přibližně o 500 korun v Egyptě a v Tunisku asi o 10 procent. "Zájezdy v Řecku mají stejné ceny jako loni, ale to jen proto, že níž se už opravdu nedá jít a i tak jsou CK na těchto zájezdech v last minute ve ztrátě," dodal Čermák.

První týden v červenci je nejvytíženější

Za dovolenou zaplatíte stejně jako loni v Turecku, Španělsku i v Itálii, kde jsou letecké dovolené stále drahé a vlastní doprava vyjde nastejno. Naopak ceny zájezdů do Bulharska podražily o osm procent. Týdenní letecký zájezd s polopenzí tam lze pořídit zhruba od osmi tisíc. Stejný pobyt v Egyptě začíná na devíti tisících.

Lidé letos váhají s dovolenou více než loni. " Samozřejmě kvalita last minute je horší,  člověk nemusí dostat výhled na moře či hotel na pláži. Proto se doporučuje kupovat dovolenou s předstihem," řekl Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting. Podle něj počet last minut zájezdů určitě nepoklesl. Odjede na ně stejné množství lidí jako loni, tedy asi 160 000.

„S nákupem by si měli pospíšit lidé, kteří chtějí odcestovat v týdnu se dvěma státními svátky. Jde o nejoblíbenější termín pro dovolenou,“ doplnil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz s tím, že registruje na první červencový týden letošního roku 72 procent vyprodaných zájezdů.

Svátky 5. a 6. července navíc letos připadají na čtvrtek a pátek, lidé tak termín budou více než jindy k dovolené využívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám