Hlavní obsah

Kvilda zažívá nejslabší sezonu kvůli nedostatku sněhu

Právo, Pavel Orholz

Takhle slabou sezonu, jako je v letošní zimě, na šumavské Kvildě nepamatují. Běžkařský ráj, který tradičně láká desetitisíce lidí z celé republiky, nemá dostatek sněhu a všichni doufají, že se situace zlepší. V některých penzionech se snaží hosté rušit nasmlouvané pobyty. Právu to potvrdil i starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Foto: Pavel Orholz, Právo

I přes slabou zimu jsou na Kvildě stovky turistů.

Článek

„Opravdu už vyhlížíme zlepšené počasí. Před Novým rokem byla obec samozřejmě plná turistů a dalo se na běžkách vyrážet například na prameny Vltavy. Nyní se však situace ještě zhoršila, a dokonce se stává, že se turisté snaží rušit už zaplacené pobyty,“ uvedl Vostradovský. Na hřebenech Šumavy je sice asi třicet centimetrů sněhu, ale běžkaři nyní musí vyrazit pěšky a ujít asi tři kilometry směrem k hranicím, aby se dostali do stopy.

Na Kvildě lze ve výběhu pozorovat jeleny i rysy

Cestování

„Nevím, co se to letos děje. Kvilda byla vždycky jistotou. Na druhou stranu tady zůstává stále krásná příroda a díky počasí je vidět až na vrcholky Alp,“ nebyl zcela rozmrzelý Jindřich Sedláček, který vyrazil na lednový pobyt s rodinou. Když turisté nemohou na běžky, užívají si alespoň pěších výletů.

Doufají ve zlepšení

„Pravda je, že je tady vždycky krásně, ať je sníh, nebo není. My jsme byli jen na procházce v okolí a užili jsme si to,“ pochvaloval si Pavel Skála s tím, že alespoň nepotkával davy lidí. Návštěvníci obce si mohou také zalyžovat na sjezdovce v centru nebo si zajít k výběhu s jeleny. Běžně je o lůžka v ubytovacích zařízeních mnohonásobně vyšší zájem, než umožňují kapacity. Například silvestr bývá zamluvený už dlouho dopředu a některé penziony si lidé objednali už i na rok 2022.

Při běžném zimním počasí je kolem Kvildy připraveno až 60 kilometrů stop, a to i pro bruslení. „Doufáme, že se jedná jen o nepovedenou část zimy a počasí se na zbytek sezony umoudří. Nedostatek sněhu je momentálně i na některých místech v Alpách. Snad bude další část zimy lepší a běžkaři se konečně dočkají všech tras,“ dodal Vostradovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám