Hlavní obsah

Jak se nechat spláchnout vlnou a přitom zůstat suší

Novinky, Taťána Marenčíková (Tokio)

Japonsko je zemí neomezených technologických možností a platí to i v oboru, který provází lidstvo už od počátku věků – umění. V loňském roce vzniklo v Tokiu digitální muzeum, které patří k těm nejnavštěvovanějším uměleckým expozicím na světě. Podívejte se s námi mezi proměnlivá umělecká díla, která tvoří interaktivní svět bez hranic.

Digitální muzeum pobaví každéhoVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

 
Článek

Tohle není žádné statické muzeum, kde kamerami střežené obrazy nehybně visí na stěnách. Hýbe se zde téměř vše. Umělecké projekce se „procházejí“ nejen výstavním sálem, ale často zabrousí i do toho vedlejšího.

Tady jste ve světě, kde není jasné, co je skutečnost a co zrcadlená iluze. Možná si říkáte, že v tom případě stačí zaskočit do zrcadlového bludiště na Petřín. Tam možná občas pochybujete, zda se dát vpravo, nebo vlevo. V teamLab Borderless si ale díky světelným efektům chvílemi nebude jistí ani tím, kde je nahoru a kde dolů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Kde jsou hranice místnosti s umělými lekníny a digitálními vážkami?

Muzeum je samozřejmě bezpečné. Některé jeho kouty jsou pak extrémně oblíbené u dětí. Zvláště proplétání se obřími svítícími balony měnícími barvy nebo klouzačky, na kterých při jízdě spouštíte digitální ohňostroj. Zahanben nezůstává ani trampolínový les nebo svítící a houpající se důmyslné prolézačky.

Do digitálního obrazu zde můžete převést i vlastnoručně nakresleného tvora či květinu, a vytvářet tak vlastní snový svět. Nechybí ani obří pavoučí síť zavěšená několik metrů nad zemí, do které se lze pohodlně uvelebit a sledovat hru světel.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Tuto rozkvetlou zahradu může obdivovat každý.

Velmi oblíbený je i sál s rozkvétajícími květinami, které si mohou bez obav užít i alergici. Květiny se navíc mění nejen podle ročního období, ale dokonce i během jediné návštěvy muzea. A najdete zde i vodopád, do něhož se můžete ponořit a přitom zůstat suší.

Příznivce klasického umění jistě zaujme variace na nejznámější japonské výtvarné dílo, jehož autorem je Kacušika Hokusai. Velkou vlnu u pobřeží Kanagawy zde můžete nejen spatřit, ale doslova se jí nechat pohltit. Ožívá totiž v jednom z výstavních sálů a přelévá se přes těla ohromených diváků.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Mezi barvu měnícími krystaly se budete cítit trochu jako v Matrixu.

Na návštěvu muzea si vyhraďte nejméně tři hodiny, ale ideálně půlden a s dětmi klidně celý den. Nejste-li influenceři závislí na dokonalých fotografiích, zvolte pohodlné oblečení a hlavně boty s plochou podrážkou, protože podlahy v některých expozicích jsou všechno, jen ne rovné a viditelnost je chvílemi kvůli hře světel notně snížená.

Jisté je jedno, tohle muzeum vás bude bavit bez ohledu na věk. Každý si v něm totiž najde svůj kouzelný svět, v němž se může na chvíli ztratit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám