Hlavní obsah

Krmení pumy americké láká návštěvníky do táborské zoo

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sice se v souvislosti s nařízením kvůli koronaviru ruší celá řada akcí, ale mnohé zoologické zahrady mají stále otevřeno. O víkendu může každý vyrazit například do táborské, kde k největším atrakcím patří puma americká. V sobotu mohou návštěvníci pozorovat, jak ji krmí ošetřovatelé. Právo o tom informoval mluvčí táborské zahrady Filip Šušanka.

Foto: ZOO Zábor

Krmení pumy Líly se uskuteční v sobotu v 11 hodin.

Článek

„Mimořádný zájem návštěvníků vyvolávají zprávy z různých míst republiky, že fotopasti kdesi v lese zachytily neznámou šelmu — a spekuluje se, že to mohla být třeba puma. A protože obrys zvířete na publikovaných fotografiích bývá velmi nezřetelný, o to víc si návštěvníci táborské zoo pumu americkou prohlížejí – ať už přímo ve výběhu, nebo v její ubikaci, kde odpočívá,“ uvedl Šušanka.

Jak upozornila ošetřovatelka Marie Nezbedová, ve volné přírodě se puma dožívá osmi až deseti let. „V zajetí to může být až dvacet let,“ podotkla Nezbedová.

Připomněla, že v přírodě žije puma americká především v Jižní a Severní Americe, ale můžete ji potkat také v západní části Kanady. Patří k druhům zařazeným na světový seznam ohrožených zvířat CITES, což je Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

V děčínské zoo operovali samici mravenečníka

Domácí

Puma americká má světlou srst a velmi pružné tělo. Váží 60 až 100 kilogramů a je znamenitým skokanem – odraz zadních nohou je tak silný, že dokáže z místa doskočit až do vzdálenosti šesti metrů. Velmi často loví tak, že číhá v korunách stromů, skokem z výšky lovené zvíře překvapí a prokousne mu hrdlo.

Jejími nejčastějšími oběťmi jsou jelenovití a divoká prasata. Pokud chtějí návštěvníci Zoo Tábor na vlastní oči vidět, jakou potravou ji krmí ošetřovatelé v Táboře, budou k tomu mít mimořádnou příležitost v sobotu 14. března od 11 hodin. Na tuto hodinu připravili ošetřovatelé ojedinělé komentované krmení pumy americké, které říkají Líla.

Do kina a divadla nesmíte. Do bazénu, fitka, zoo a supermarketu ano

Koronavirus

„Zájemci nejen uvidí na vlastní oči, co táborská šelma baští, ale navíc o ní uslyší přímo od ošetřovatelů spoustu zajímavostí. A pokud je zajímá potrava a život dalších druhů zvířat, budou mít o tomto víkendu možnost zažít také komentované krmení surikat vlnkovaných, tygra ussurijského a makaků jávských,“ vysvětlil Šušanka.

Reklama

Výběr článků

Načítám