Hlavní obsah

Krize? Řecké pláže zatím v klidu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zprávy o výpadcích zásob léků v řeckých lékárnách a zdravotnických zařízeních a tenčících se zásobách hotelů prohlubují nejistotu těch, kdo si dovolenou v Řecku již koupili nebo o tom uvažují.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláž v Ouranopoli. Ilustrační foto

Článek

Cestovky ale naopak své zákazníky uklidňují, že situace vůbec není dramatická. A trvalý zájem o zájezdy, zejména na ostrovy, ukazuje, že jim klienti věří.

„Odpovídáme na spoustu dotazů těch našich zákazníků, kteří se na dovolenou teprve chystají. Jakmile přijedou na místo, už o nich neslyšíme, protože všechno funguje normálně,“ řekla již minulý týden Právu Andrea Papadopulu z cestovní kanceláře VTT, která se specializuje na zájezdy do Řecka a na Kypr. Ve středu svá slova potvrdila s tím, že ani po nedělním referendu zájem neklesl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krize, nekrize, pláže na řeckém Mykonosu praskají ve švechVideo: Reuters

Otázky si kladou turisté i jinde

V nejistotě ohledně dovolené v Řecku nejsme sami – stejné otázky si kladou i v Německu a v Británii, odkud míří do země podstatná část každoroční záplavy turistů.

Připomínají, že dovolenkáři by se měli před cestou vybavit nějakou hotovostí, zejména bankovkami nižších hodnot, protože banky a bankomaty mohou mít výpadky.

Článek v britském časopise The Economist je nadepsán Obavy ano, ale ne velké.

Kromě obvyklých doporučení britský týdeník připomíná, že turismus je pro Řecko naprosto klíčový, na tvorbě HDP se podílí téměř 17 procenty a v roce 2013 dosáhly příjmy tohoto odvětví 28,3 miliardy eur.

Letošní sezóna s očekávanými 19 milióny cizích návštěvníků by dokonce měla být rekordní.

Evropské zpravodajství televizní stanice CNN na svém webu doslova uvádí, že „v posledních letech pravděpodobně nebyla příhodnější doba k návštěvě Řecka, než je nyní“, protože při platbě hotovostí dosáhnete výhodnějších cen.

Pojišťovny uklidňují

Problémy se zásobováním hotelů se nezdají být nijak dramatické, případné nedostatky se totiž mohou týkat především dovážených potravin, jejichž podíl je nízký.

Co se týče možného výpadku některých léků a zdravotnického materiálu, pojišťovny oslovené Právem v tom žádný problém nevidí.

„V případě, že náš klient bude potřebovat lékařské ošetření nebo medikaci, Evropská pojišťovna ho ve spolupráci s vlastní celosvětovou sítí asistenční služby nasměruje do prověřeného lékařského zařízení, které nebude mít se zásobováním potřebnými léky problém,“ sdělil Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Stejně odpověděli i představitelé pojišťoven Allianz a Generali.

„Naši zákazníci tráví dovolenou v naprosté většině v místech, která jsou v pohodlném dosahu mezinárodního letiště, a s jejich přepravou charterovými lety proto nemohou nastat problémy. Na odlehlejších ostrovech je jen pár lidí a ty bychom snadno převezli,“ odpověděl mluvčí CK Fischer Jan Osúch na otázku k případnému nedostatku pohonných hmot a zastavení plavby trajektů.

Podobně je na tom i CK Alexandria, jejíž marketingový ředitel Petr Šatný k tomu dodal: „Většina problémů, které Řecko sužují, vzešla a dotýká se státního a veřejného sektoru. Turismus je soukromý byznys, ten funguje efektivněji. Naši partneři už v minulých letech ukázali, že si s problémy umějí poradit.“

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková připomíná, že hoteliéři a další podnikatelé mají zpravidla i zahraniční bankovní účty, takže nemají problém s přístupem k penězům a v platebním styku.

K celkové rekordní návštěvnosti se pravděpodobně rekordem přidá i Česko. Počet našich spoluobčanů, kteří stráví dovolenou v Řecku, přesáhne 350 tisíc. Některé odhady mluví o tom, že se přiblíží 400 tisícům, čímž potvrdí své prvenství jako cíl leteckých zájezdů.

Na tomto úspěchu se částečně podílí propad zájmu o cestování do severní Afriky, zejména po masakru na pláži v tuniském letovisku Súsa.

Reklama

Související články

Australan spasí zoufalého řeckého důchodce

Ta smutná fotografie obletěla svět. Řecký důchodce Giorgos Chatzifotiadis (77) sedí zdrceně před pobočkou banky v Soluni. Pláče. Z rukou mu vyklouzly průkaz...

Výběr článků

Načítám