Hlavní obsah

Krásy podmořského života v největším oceanáriu Evropy

Novinky, Věnceslava Dezortová

V moderním areálu Parku národů podél řeky Tejo, v severovýchodní části hlavního města Portugalska Lisabonu, je středem zájmu mnoha návštěvníků oceanárium. Vybudováno bylo v rámci celosvětové výstavy Expo 1998, jejímž hlavním námětem tenkrát byly oceány a jejich využití v budoucnosti. Byl to skvělý nápad, který se ujal a neskončil s výstavou.

Článek

Portugalci se o svůj umělý podmořský svět dobře starají a neustále ho vylepšují, protože vědí, že jejich oceanárium je největší v celé Evropě. V současnosti tu žije kolem osmi tisíc živočichů a rostlin, zahrnujících tři sta padesát druhů. Dominantou areálu je kruhová nádrž o průměru 35 metrů a hloubce 7 metrů.

Návštěvníci tu mohou pozorovat rejnoky, žraloky, delfíny, tuňáky a desítky dalších druhů ryb a živočichů vlastně ze všech stran, protože kolem nádrže je kruhový ochoz vedoucí přes dvě patra. Je to zvláštní pocit, když kolem vás právě plave žralok nebo se na vás zahledí obludná ryba zhruba vaší velikosti.

Světélkující ryby

V dalších prostorách je 30 menších nádrží, v kterých žijí mořští živočichové citliví na společnost druhých nebo vyžadující zvláštní podmínky.

Týká se to chobotnic, hvězdic, mořských koníků nebo světélkujících ryb, žijících ve tmě, protože jejich domovem je hluboká voda, kam už světlo nedopadá. K raritám patří třeba mořský drak (Sea Dracon), který vypadá tvarem i zabarvením jako zelené rostliny, v nichž se pohybuje, a všimnete si ho, až když se pohne. Prostě najde se tu různá vodní havěť nepředstavitelných tvarů a barev z více než pěti set světových destinací.

Na své si přijdou laici i vědátoři

Všechny nádrže a akvária jsou opatřeny kvalitními vysvětlivkami, mapkami, nákresy a tabulkami, abyste věděli, koho právě pozorujete, s kým „máte tu čest“. Součástí oceanária je také místnost na promítání vědeckých filmů o podmořském životě, kterou s oblibou vyhledávají nejen laici, ale i odborníci k dalšímu vzdělávání.

Lisabonské oceanárium poskytuje zážitky, jaké si při běžném potápění nemůžeme dopřát, ať už kvůli velké hloubce, nebo z prostého důvodu – ze strachu ocitnout se coby suchozemec mezi neznámými živočichy. Takhle pod střechou a pěkně v bezpečí můžeme být přímo uprostřed vodní říše a třeba se zasnít, že někde za rohem sídlí mořský car a vodní panny.

Reklama

Související témata:

Související články

Malta z letadla, útesů i mořské hladiny

Malta, souostroví tvořené mohutnými skalisky ve Středozemním moři, se pyšní jedněmi z nejstarších staveb na světě a dramatickými dějinami. Nevelký ostrovní...

Výběr článků

Načítám