Hlavní obsah

Kouzelný mlýn na festivalu Jičín – město pohádky

Právo, un

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste na vlastní oči vidět mlýn, který se dá podle potřeby převážet, kam chcete? Třeba od jedné řeky ke druhé? Který měří na výšku přes tři metry, váží téměř 300 kilogramů, ale je schopen pracovat i na malém potůčku?

Foto: Archiv Sbírka Jára

Putovní mlýn bude letos účinkovat na jičínském pohádkovém festivalu.

Článek

Zrovna takový mlýn na vrchní vodu zhotovili s použitím sto let starého hnacího kola ručního soustruhu na podzim roku 2006 společně Miroslav Šubrt a Marie Ungrádová z Vamberka sobě pro radost.

Hotový mlýn byl prakticky využit hned v lednu roku 2007 jako technologická replika v experimentálním skanzenu Villa Nova v Uhřínově v Orlických horách. Skanzen se zabývá zkoumáním středověkého způsobu života a stojí v něm původními metodami (například bez použití pily) zbudované stavby z materiálů, které měli naši předci k dispozici.

A protože se při archeologických výzkumech našly v okolí i pravé mlýnské kameny, pracovníci skanzenu je zasadili na hřídel soukolí a mlýn začal být poháněn vodou místního potoka. Zrno se na mouku semlít skutečně dařilo!

Putování křížem krážem

Dalším významným stanovištěm mlýna bylo Národní muzeum v Praze, neboť byl vybrán v roce 2010 na reprezentativní výstavu „Sbírka Járy Cimrmana“. Tato výstava obsahovala v Cimrmanově duchu pojaté a lidstvu prospěšné vynálezy, mnohdy však více vtipné nežli užitečné.

Mlýn byl dominantou této výstavy. Protože však Národním muzeem žádný potok zatím neprotéká, mlýn byl na novou situaci přizpůsoben: stalo se z něj tzv. kolo ořešadlo, poháněné ořechy (vlašskými i lískovými) a ručkama návštěvníků.

Ve zdůvodnění vynálezu se píše, že přibližně před sto lety Jára Cimrman údajně stál na velitelské plošině mlýna a mezi okolo pobíhajícími dětmi vyhledával čilé, zdatné a chytré jedince, aby v nich pěstoval technické schopnosti.

Připravený na povodeň

Snad by to mohl být i jeden z důvodů, proč Čechy a Morava uspěly a patřily následující desítky let v rámci Evropy k průmyslové špici. Nyní je stroj u Holendova mlýna v Rybné nad Zdobnicí. Dvakrát ročně se tu konají recesistické veselice spojené se spouštěním provozu nebo se zazimováním mlýna na břehu. V létě se točí v korytu řeky.

V případě záplavových dešťů lze mlýn žebříkovým výtahem urychleně přemístit z rozvodněné řeky do bezpečí na vysoký břeh. Tak se tomu stalo například v roce 2011, kdy obec byla postižena náhlou povodní. Ačkoli velká voda způsobila značné škody, strhla silnici a protrhla hráz náhonu zděného a betonového skutečného mlýna, mobilní dřevěný mlýn zůstal prakticky nepoškozen. Jako by jej chránil sám Jára Cimrman.

Od pátku se mlýn začíná připravovat na svou další dalekou pouť do Jičína. Je jisté, že se v září na festivalu Jičín – město pohádky, který má podtitul Kolo, kolo mlýnský, budou kolem mlýna díky jeho magickému kouzlu dít věci vskutku podivuhodné. Přijeďte se sami přesvědčit.

Reklama

Výběr článků

Načítám