Hlavní obsah

Kostarika je už potřetí nejšťastnější zemí světa

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoamerická Kostarika je prý nejšťastnější zemí na světě. A není to nikterak překvapivý výsledek - nejšťastnější zemí byla v minulosti vyhodnocena již dvakrát. Neznamená to však, že by byli Kostaričané nejživějšími a nejpohodovějšími lidmi světa, řeč je o něčem trochu jiném.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejšťastnější zemí se již potřetí stala Kostarika Video: AP

 
Článek

Vítězství v indexu štěstí znamená přibližně to, že daná země dosáhla určité vyváženosti. Lidé tam žijí relativně dlouho a uspokojivě bez toho, aby byl dopad jejich životů negativní pro naši planetu. Index je tak určitým koeficientem blahobytu a ekologické stopy dané země.

Nutno dodat, že v první desítce nefiguruje ani jedna z nejmodernějších a nejpokročilejších zemí světa.

V závěsu za Kostarikou skončilo Mexiko následované Kolumbií. První pětku pak završuje ostrovní stát Vanuatu a asijský Vietnam.

Vypovídající hodnota je otazníkem

Agentura AP zjišťovala, co si o výsledcích studie myslí sami Kostaričané. Ti však tak úplně nesouhlasí - vadí jim rostoucí socio-ekonomická nerovnoprávnost a vyšší míra znečištění v posledních letech.

Index má v mnoha ohledech určité nedostatky. Vezměme si kupříkladu Bangladéš, který se umístil na osmé příčce. Blahobyt lidí tam rozhodně na vysoké úrovni není ani omylem. Jenže jak je země velmi nerozvinutá, ekologický dopad na planetu je v jejím podání minimální, což znamená vysoké skóre.

Reklama

Výběr článků

Načítám