Hlavní obsah

Koktejly na horách se míchají ze šampaňského i bylinkových sirupů

Novinky, Klára Fischleinová, Jakub Kynčl

Užít si na horách plnými doušky paprsky jarního slunce lze nejen při posledních sjezdech zasněžených svahů, ale také během odpoledního posezení na terase s pěkným výhledem. Dny se prodlužují a času na odpočinek v denním světle přibývá. S dobrým koktejlem v ruce si můžete na konci zimní sezóny připít třeba na nadcházející jarní dny.

Foto: Archiv Südtirol

Svojí výraznou barvou i svéráznou chutí je známý například aperitiv Aperol Spritz.

Článek

Příjemně podráždit chuťové buňky dokážou nejen vybrané kuchařské speciality. I vybíravý labužník jistě neodmítne jeden z jihotyrolských drinků čekajících na lyžaře po celodenním sjezdování. Speciální koktejly jsou odměnou za sportovní výkon a také jednou ze součástí dovolené v horách severní Itálie. Vždyť co by si cestovatel odvezl za zážitky, kdyby každou navštívenou lokalitu neochutnal?

Hugo je mužské jméno, které v českém kalendáři připadá na aprílový den 1. dubna. V severoitalské provincii Jižní Tyrolsko toto jméno označuje drink namíchaný z meduňkového sirupu (či šťávy z černého bezu), šumivého italského vína prosecco a sodovky. Servíruje se ve velké sklenici na víno s několika kostkami ledu, mátou a plátkem citrónu. Máta, citrón i led osvěží unavené tělo, možná dokonce k ochutnávkám dalších horských koktejlů.

Foto: Archiv Südtirol

Chuť máty a citrónu probudí každého unaveného sportovce.

Pokud si v restauraci či baru objednáte drink Veneziano neboli Aperol Spritz, dostanete ve velké vinné sklenici kombinaci proslulého italského aperitivu oranžovočervené barvy, který je známý svojí hořkosladkou chutí, a bublinkového prosecca (nebo jiného chuťově sladkého sektu). Sklenice se zdobí pomerančem, který kombinaci skvěle doplňuje. Výtažky z tohoto ovoce jsou totiž jednou z přísad Aperolu.

Foto: Archiv Südtirol

Aromatická a naprosto čirá grappa je jihotyrolskou specialitou.

Kdybyste dostali chuť na něco ostřejšího, co by vás pořádně zahřálo, objednejte si místní grappu. Tato pálenka, vyráběná ze slupek vylisovaných hroznů, vám bude nejenom chutnat, ale i vonět. Patří navíc tak nějak k jihotyrolskému koloritu. Mniši ji tu začali vyrábět už ve 13. století.

Švýcaři to rádi teplé

Jinak je tomu ve Švýcarsku. Zde si povětšinou potrpí spíše na zahřívací drinky, zejména pak kávu s místní ovocnou pálenkou. A po jakém názvu se máte v restauracích ptát? Tyto kávičky nesou většinou jméno hory či vesnice, ve které se právě nacházíte. Pokud tedy budete lyžovat třeba na sjezdovce Eggli, vaší volbou by mělo být Eggli Kaffee.

A pokud už budete mít dost alkoholu, zkuste švýcarský nealkoholický nápoj zvaný Rivella. Vyrábí se ze syrovátky a místní jej považují nejen za skvělý životabudič, ale mimo jiné i za skvělý prostředek v boji proti alkoholismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám