Hlavní obsah

Koktejl zimních radovánek pro celou rodinu

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé široké sjezdovky pokryté dokonalým prašanem, dech beroucí výhledy, ale i nespočet sněhových atrakcí nabízí rakouský zimní koktejl s názvem Pitztal. Jeho tři střediska Hochzeiger, Rifflsee a Gletcher jsou každé jiné a tvoří tak ideální konstelaci pro rodinnou dovolenou.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

Strmé svahy nad Rifflsee

Článek

Pitztal naleznete na sever od druhé nejvyšší hory Rakouska Wildspitze v malebných Tyrolských Alpách. Nejmladší ledovcový areál s nejvyšším bodem ve 3440 metrech se může pochlubit především garancí kvalitního sněhu a dokonalou úpravou téměř stovky kilometrů sjezdovek. Ty ovšem nelákají jen lyžaře, ale pyšní se i pečetí kvality pro snowboardisty.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

Varovně vztyčený prst.

Místní svahy nejsou právě z nejdelších, chybějící kilometry ale vyrovnávají šířkou a rozmanitostí. V oblasti lze najít bezpočet širokých, hladce upravených červených tras, cvičné terény pro začátečníky i několik krátkých, zato slušně strmých černých sjezdovek. Oblast si oblíbí i fanoušci volného lyžování.

Od září do května

Sezóna na ledovci začíná už v půlce září a lyžuje se ještě v polovině května. Široké a precizně upravené sjezdovky ve středisku Pitztal Gletcher přímo vyzývají k tréninku módního řezaného oblouku. Snowboardisty zde čeká chuťovka v podobě funparku s dvě stě metrů dlouhou U-rampou a běžkaře zase osmikilometrová trať ve výšce 2750 metrů.

Ledovec je ale atrakcí i pro ty, kdo sportování tolik „nehrotí“. Vzrušujícím zážitkem je už samotná cesta na vrchol. Autem či skibusem se pohádkovým údolím mezi malebnými kopečky a podél křišťálově čisté řeky dopravíte až do Mittelbergu, ke spodní stanici lanovky Pitzexpress.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

Pitztalský ledovec si oblíbili i snowboardisté.

Název je trefný, tříkilometrové stoupání na ledovec zvládne ani ne za sedm minut. Pak už jen stačí nechat se vytáhnout nejvýše položenou lanovkou v Rakousku až na samý vrcholek ledovce a otevře se vám neskutečný pohled na kouzelné panorama zasněžených třítisícovek. Wildspitze (3774 m) je téměř na dosah ruky a za dobré viditelnosti je prý možné dohlédnout až na vrcholky v Itálii.

Na jednom z protějších kopců leží ve výšce 1680–2806 metrů středisko Rifflsee. To je díky množství širokých a pozvolných svahů zvlášť vhodné pro lyžování s dětmi.

Nedávno zde navíc přibyla i speciálně upravená lanovka, která bezpečně přepraví za doprovodu jediného dospělého až pět dětí.

Rozcvička před ledovcem

Lyžování v Rifflsee ale osloví i zdatnější lyžaře. Sjezdy do údolí skýtají úchvatné výhledy na jezero a ranní lyžování na krátkých, ale prudkých černých a červených svazích má rovněž své kouzlo. Zvlášť pokud se vám podaří stát na nich dříve než rolba. Pak si můžete vychutnat ten úžasný pocit zakousnout se lyží či hranou prkna do ještě neporušené pokrývky prašanu.

Rifflsee je dobrým celodenním rodinným programem, ale díky své poloze i skvělou rozcvičkou před ledovcovým ježděním. Středisko si ale jistě oblíbí i běžkaři. Hlavně ti, kteří na vratkých a úzkých lyžích teprve začínají a na ledovcovou stopu by si netroufli, jistě ocení okruh podél jezera.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

Strmé svahy nad Rifflsee

Celkově mohou příznivci lyžování na hubených prkýnkách po Pitztalu naběhat až sedmdesát kilometrů.

Trojlístek středisek v oblasti doplňuje Hochzeiger, jež nabízí více sjezdovek než Pitztal Gletcher a Rifflsee dohromady. Celkem 52 kilometrů upravených tratí a svahy zvoucí k freeridovému řádění nabízí výběr pro všechny lyžařské úrovně, pro majitele jedné tlusté lyže je k dispozici snowpark.

Pro malé i velké

Postaráno je tu i o ty nejmenší, lyžařské kurzy zde poskytují už dětem od dvou let, a to včetně oběda, takže rodiče se mohou mezitím vyřádit na strmých černých sjezdovkách nebo si v některém z barů dopřát něco k snědku a zapít to místní specialitou – likérem z borových šišek.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

Čas na oběd

S plným žaludkem je pak nejlepší vyrazit na novou panoramatickou sjezdovku, která je spíše než k dravému sjezdu určena ke kochání výhledem. Lyžařský den je nejlepší zakončit stylově v některém z aprés-ski barů v Arzl, Wenns, St. Leohnard či Jerzens. Večer se ještě můžete vydovádět na osvětlené sáňkařské dráze nebo naopak relaxovat ve wellness.

Pokud si budete chtít během dovolené od lyžování na chvíli odpočinout, zkuste třeba výlet na sněžnicích nebo kurz lezení v ledu. S mačkami a cepínem můžete zdolat třeba některý ze zamrzlých vodopádů nebo ledovcových splazů.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Pokud nepojedete s cestovní kanceláří, můžete se vydat buď vlakem do stanice Imst-Pitztal, nebo autem. Nejkratší cesta z Prahy vede na Plzeň, Železnou Rudu, Mnichov, odtud pak po dálnici A95 směr Lermoos a Imst. Pokud pojedete z Moravy, jeďte na Mikulov či Znojmo, přes Linec, Salcburk, Innsbruck, po Inntalské dálnici A12 směr Bregenz, exit Imst Pitztal.

Ceny Skipasů

Pitztalský ledovec + Rifflsee: dospělý denní 38 eur, dítě 22,50 eura.

Týdenní 205 eur, dítě 123,5 eura.

Hochzeiger: dospělý denní 36 eur, dítě 22 eur. Týdenní dospělý 178 eur, dětský 109 eur.

Slevy

Slevy pro skupiny a rodiny: děti mladší deseti let v doprovodu rodiče mají permanentku zdarma (bambini pass). Využít lze i rodinné a skupinové slevy pro více než 20 osob a slevy pro seniory nad 60 let.

Ubytování

Některé hotely nabízejí výhodné balíčky obsahující levnější skipas. V oblasti je i velké množství penzionů, sportovnější ubytování a domáckou kuchyni nabízejí horské chaty, kde je často k dispozici i wellness.

Tip

V sezóně je ve střediscích řada zajímavých akcí. Nezapomeňte proto před odjezdem zkontrolovat webové stránky Pitztalu.

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzské svahy pro nás objevili Angličané

Průmyslová revoluce osvobodila Angličany od úmorné ruční práce, volný čas pak věnovali třeba cestování. A protože žili v zemi převážně rovinaté, zamířili do...

Výběr článků

Načítám