Hlavní obsah

Kněz si otevřel v římské kryptě katolický pub s názvem Jan Pavel II.

Minulý týden si otevřel katolický kněz v centru Říma jedinečnou hospůdku - v kryptě. Návštěvníci zde ocení především levné pivo, příjemnou obsluhu a klasickou hudbu 60. let. Pro hosty jsou připraveny i výstavy, koncerty a duchovní setkání, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Pub je rovněž vybaven počítači a bezdrátovým internetem.

Článek

"Chceme mladým lidem v Římě poskytnout příležitost k vyjádření, naslouchání, ale také k vypití sklenky ve zdravém prostředí," vysvětluje asi čtyřicetiletý kněz Maurizio Mirilli, jehož profesi lze hned snadno rozeznat podle bílého kolárku.

Stěny tohoto výjimečného pubu, pojmenovaného Jan Pavel II. na počest předchůdce současného papeže Benedikta XVI., jsou vyzdobeny nápisy náboženského charakteru, například slovy Jana Pavla II. "Nemějte strach" či Matky Terezy "Vše je milost". Pod klenbou visí velký krucifix.

Foto: Profimedia.cz

Stěny jsou vyzdobeny nápisy náboženského charakteru, jako slovy Jana Pavla II. Nemějte strach či Matky Terezy Vše je milost.

Lokál umístěný v kryptě baziliky svatého Ambrože a svatého Karla v srdci italské metropole, který spravuje římská diecéze, je otevřen všem.

"Obracíme se především na ty mladé lidi, kteří mohou být příkladem pro ostatní mládež, která upadá do výstředností. Chceme ji naučit, že člověk může být v životě šťasten, může se bavit a být v dobré společnosti, aniž by se ničil," prohlašuje Mirilli.

Tvrdý alkohol je zde zakázán. Servíruje se tu pivo nebo víno s chuťovkami. "Vodka není povolena," potvrzuje barman Marco Mincaglia obsluhující skupinu německých poutníků.

Foto: Profimedia.cz

Tvrdý alkohol je zde zakázán. Servíruje se tu pivo nebo víno s chuťovkami.

Nad pultem lze číst slavnou Ježíšovu větu "Dej mi napít". "Chceme, aby se tu setkávali lidé, popili pohár a pohovořili o katolické církvi," říká vrátný podniku Massimo Camussi. Na sobě má černé tričko s nápisem JP2 (Jan Pavel II.).

Pub je rovněž vybaven počítači a bezdrátovým internetem. To ukazuje, že nové technologie nejsou neslučitelné s náboženskými principy.

Další nezanedbatelnou předností tohoto zvláštního pubu jsou i ceny: světlé pivo Corona tu stojí tři eura (asi 74 Kč), Heineken nebo italský Moretti jsou za dvě eura (49 Kč), tedy o mnoho méně než v jiných barech v centru Říma.

Foto: Profimedia.cz

Bar je nyní otevřen od čtvrtka do soboty od 19 hodin do půlnoci.

Jediným problémem je JP2 objevit. "Bylo velmi těžké ho najít, protože nemá vývěsní štít," stěžuje si sedmadvacetiletý Pascal Mangede z Kolína nad Rýnem. "Není to tu špatné, ale není to jako irský pub," dodává.

Mladý turistický průvodce Walter z Belgie přišel ze zvědavosti, aby zjistil, co znamená "náboženský pub". "Vypadá to spíše jako společenské centrum. Myslím, že to bude mít díky mladým turistům a poutníkům úspěch," soudí.

Poutníci ale pub jistě najdou, protože byl generálním štábem Světových dní mládeže pořádaných v roce 2000 v Římě. Právě v té době se zrodila myšlenka vytvořit takový prostor pro mladé katolíky.

Foto: Profimedia.cz

Lokál umístěný v kryptě baziliky svatého Ambrože a svatého Karla v srdci italské metropole, který spravuje římská diecéze, je otevřen všem.

Koordinátor JP2 Emanuele prohlašuje: "Katolická církev má samozřejmě zájem vytvářet takové prostory, jako je tento. Chce se otevírat mladé veřejnosti, k níž hodlá promlouvat jiným způsobem."

Bar je nyní otevřen od čtvrtka do soboty od 19 hodin do půlnoci. Na jeho programu jsou koncerty, výstavy a setkání na kulturní a samozřejmě i duchovní témata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám