Hlavní obsah

Klášter Zlatá Koruna zdobí unikátní klavír

Právo, Jiří Falout

Zcela jedinečný klavír vyrobený na objednávku petrohradského carského paláce renomovanou berlínskou firmou Carl Bechstein kolem roku 1870 zdobí od minulého úterý klášter Zlatá Koruna na Českokrumlovsku.

Klavíristka Marcela Křížková a violoncellista Nikola Karageorgiev při úterním krátkém koncertu pro novináře.Video: Jiří Falout, Právo

 
Článek

"Je to světový unikát, který je jediný na světě,“ řekl v úterý náměstek českobudějovického Národního památkového ústavu Zdeněk Troup.

Historie nástroje byla dramatická, klavír vystřídal několik majitelů, až nakonec jej získal stavitel a restaurátor klavírních nástrojů Tomáš Dašek z Rychnova nad Kněžnou. Jeho péčí byl nástroj kompletně zrestaurován. Od něho si památkáři klavír koupili.

Foto: Jiří Falout, Právo

Klavíristka Marcela Křížová v úterý klavír hned vyzkoušela.

„Je známo, že klavíry značky Bechstein používal např. Ferenc Liszt, či Claude Debussy a v novější době např. Svjatoslav Richtěr,“ vyzdvihla hudební nástroj Lenka Tondlová, vedoucí správy kláštera.

První šéfdirigent berlínských filharmoniků Hans von Bülow dokonce prohlásil, že Bechstein je pro pianisty tím, čím je Stradivari pro houslisty. Klavír obohatí hudební produkci při koncertech v areálu kláštera.

Reklama

Výběr článků

Načítám