Hlavní obsah

Keňa nabízí celoročně teplé moře i dobrodružné safari

Právo, Bohuslav Borovička

Většina návštěvníků ze zámoří, kteří zamíří na dovolenou do Keni, přilétá do přístavního města Mombasy. Ti, kteří se těší na romantickou exotiku, zažijí zřejmě cestou z letiště pořádné leknutí. Předměstí Mombasy, jimiž cestou z letiště turisté projíždějí, jsou zavalena haldami odpadků, mezi nimiž stojí dřevěné chatrče a popelí se polonahé děti.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožec uprostřed lesa v Národním parku v Keni

Článek

Je to ukázka africké reality, která však samotnou dovolenou nijak zásadně nepoznamená. Hotelové komplexy u teplého moře, kvetoucí ibišky a bouganvilie, stáda slonů v rozlehlé savaně – to vše brzy naplní očekávání, s nimiž návštěvníci do Keni přijíždějí.

Půlmiliónová Mombasa je druhým největším městem v Keni a největším námořním přístavem ve východní Africe. Pro Evropu ji objevil portugalský mořeplavec Vasco da Gama v roce 1498. Ve svých dějinách se Keňa nevyhnula prakticky ničemu z toho, čím si prošla většina afrických zemí. Střídající se koloniální mocnosti, obchod s otroky, nájezdy pirátů.

Foto: Profimedia.cz

Půlden stačí

Na prohlídku města, které se vtěsnalo na ostrov o ploše čtrnácti čtverečních kilometrů, stačí většině návštěvníků necelý půlden. Hinduistický chrám s „komiksy“ na stěnách, katedrála, kus Evropy v Africe. Ve městě je také množství mešit, ale žádná z nich svým významem neční moc vysoko.

Za vidění stojí park se staletými baobaby, pevnost Fort Jesus a přilehlé staré město, kde se sem tam ještě najdou svědkové minulých staletí. Kromě pevnosti toho ale z dějin, starších než několik desetiletí, moc nezůstalo.

Foto: Profimedia.cz

Fort Jesus

Při prohlídce města málokterý návštěvník vynechá řemeslnické družstvo Akamba, kde asi tři tisícovky chlapů pod přístřešky z palmových listů vyrábějí dřevěné sošky zvířat nebo masajských lovců.

Podstatnou částí obvyklé dovolené v Keni je odpočinek u moře. Pobřeží na jih i na sever od Mombasy je lemováno desítkami kilometrů pláží, k nimž přiléhají hotely a apartmánové komplexy rozličných kategorií.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Ducha svatého v Mombase

Tuto část východoafrického pobřeží kopíruje souvislý korálový útes, který sahá skoro ke hladině, takže z otevřeného moře se tam nedostane žádný nevítaný návštěvník, vlny u břehu nejsou nikdy příliš velké a voda je opravdu teplá. Při odlivu se voda stáhne daleko od pláže a k moři – tam kde je onen korálový útes – se dá dojít nohou téměř suchou.

Do nejbližší rezervace Tsavo East jsou to z Mombasy nějaké tři hodiny jízdy mikrobusem. Pokud je váš hotel na jih od Mombasy, počítejte s pěti hodinami, protože v cestě vám stojí nevypočitatelný převoz přes mořskou úžinu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Dřevěné sošky jsou nejrozšířenějším suvenýrem z Keni.

Pokud chcete na safari strávit jen jeden den, raději nikam nejezděte. Všechno to utrpení na silnici bude totiž vykoupeno pravděpodobně jen několika poplašenými antilopami, možná z dálky uvidíte žirafu.

To podstatné se totiž v africké savaně odehrává brzy po úsvitu, nebo až v pozdním odpoledni. Většinu dne tráví její obyvatelé ukryti před pálícím sluncem a tedy i před zraky návštěvníků rezervace.

Alespoň dva dny

Dva dny nejsou na safari také nic moc, ale je to dost na to, abyste viděli stáda slonů, spořádaně putujících za vodou, lví smečku, která pokojně prochází mezi pasoucími se žirafami, pakoni a zebrami.

V rezervaci jsou hotely i pohodlné kempy. Skoro každý má výhled na umělá nebo přírodní napajedla. K citlivě nasvíceným nádržím v noci přicházejí sloni, buvoli, hyeny i antilopy a sledovat jejich vodní rituály je krásný zážitek.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Slůňata poslušně kráčejí za mámou.

Je málo pravděpodobné, že během dvoudenního safari uvidíte všechny příslušníky „velké pětky“ (slon, buvol, nosorožec, lev a levhart), ale se slony, buvoly a lvy můžete počítat tak na devadesát pět procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Punta Cana – kokosové pobřeží hojnosti

Punta Cana patří mezi nejoblíbenější rekreační oblasti Dominikánské republiky. Na samém východě ostrova, blízko míst, kde se míchají vody Atlantiku...

Výběr článků

Načítám