Hlavní obsah

Když vás v Nassfeldu omrzí myslivecký čaj jagatee, zajděte si na české pivo

Novinky, Martina Žáčková

Co je na Nassfeldu sympatické, je pestrost barů a hospůdek rozesetých po celém středisku. Prosklené bary na horních stanicích lanovek jsou vybaveny venkovními lehátky, kde můžete dosyta chytat bronz a kochat se překrásným výhledem do údolí. Samoobslužné bufety a hospody u sjezdovek nabízejí rakouskou klasiku pro rychlé občerstvení – bagety, tousty, párky ve slanině či známé borůvkové knedlíky.

Foto: Martina Žáčková

Začíná se na holém svahu a dojezd je v lese.

Článek

Stačí ale přejet ke sjezdovkám nad jezerem u městečka Passo Pramollo, kde začíná Itálie, a za stejné peníze si dopřejete docela jiné labužnické zážitky – pravou italskou pizzu a těstoviny, lahodné tiramisu a napěněné cappuccino, které přece jen chutná jinak než rakouské presso.

Občas v hospůdkách Nassfeldu narazíte na český a slovenský personál, a v jedné dokonce i na jídelníček. Schlanitzer Almhütte je široko daleko vyhlášená svými specialitami – vepřovým kolenem, grilovanými žebry s opékaným bramborem a pečlivě vychlazenou plzní. V celém Nassfeldu nejspíš nenajdete hospodu, kde byste se cítili tak „doma“, a to nejen kvůli všudypřítomné a zvučné slovenštině.

Korutanský Nassfeld patří k nejlepším

Korutanský Nassfeld patří mezí významná lyžařská střediska. Díky výhodné poloze na rakousko-italské hranici přitahuje lyžaře z několika okolních zemí a na sjezdovkách to trochu připomíná Babylon. Nassfeld, největší vysokohorské středisko Korutan, je po nedávných investicích považován za jeden z nejmodernějších areálů v Rakousku, a dokonce i jeden z nejlepších na světě.

Foto: Martina Žáčková

Ze 110 kilometrů sjezdovek tvoří lehké sjezdovky 30 km, středně těžké 60 km a těžké 20 km. Své poloze vděčí Nassfeld za záruku sněhu často až do května. Mezi top střediska se vyšvihl i díky kabinové lanovce Millenium Express, nejdelší v Alpách. Během 17 minut urazíte 7,6 kilometru a překonáte při tom převýšení 1,3 kilometru.

Když konečně vystoupíte na hřebeni Madritsche, chvíli bezradně stojíte a nevíte, kde začít. Dvě přilehlá údolí jsou, kam oko dohlédne, doslova posetá sjezdovkami různé délky a náročnosti. A to přitom není vidět zdaleka vše.

Foto: Martina Žáčková

Z každého vrcholu vede sjezdovka. Areál „hlídá“ jeho maskot tučňák Bobo.

Nassfeld nabízí celkem 110 kilometrů velmi kvalitně upravených sjezdovek v nadmořské výšce 600 až 2000 metrů. Obsluhují je čtyři desítky vleků a kabinových lanovek s kapacitou 39 tisíc osob za hodinu, frontu tu tedy zažijete jen výjimečně. Velkou předností střediska je charakter zdejšího podnebí, které je zčásti „rakouské“, a tedy bohaté na sníh, zároveň ale i „italské“ s velkým počtem slunečných dnů (196 v roce).

Foto: Martina Žáčková

Odpočinek na sluníčku

Mnohé sjezdovky začínají na holých skalnatých úbočích a klesají mezi houstnoucí lesní porost. Třicet kilometrů od Nassfeldu leží Aquaarena Kotschach-Mauthen s 45metrovým toboganem, saunou, párou, tepidáriem, soláriem a whirlpoolem. Nejvíc potrénujete nohy na sjezdovce Carnia, která měří 7,6 kilometru. Její poslední třetina je večer nasvícená, čímž se Carnia zařadila mezi nejdelší uměle osvětlené sjezdovky v Evropě.

Málokde jinde najdete tak velkorysý prostor pro freeride. Do volného terénu, mimo sjezdovky, se dá vyjet takřka bez omezení. Nechybí ani svah, kde si kvalitně zajezdíte na „boulích“, snowpark, dětský park či funpark, užít si tu můžete i snowtubing, bruslení na blízkém jezeře Weisensee a 300 kilometrů běžeckých tras. Zkrátka na to, abyste vyzkoušeli vše, co Nassfeld nabízí, vám určitě nebude stačit prodloužený víkend.

Foto: TJ, Právo

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Nassfeld je vzdálený 620 kilometrů od Prahy a 540 od Brna. Pokud jedete přes Salcburk, sjedete po dálnici A 10 přes Villach na A 2 směrem na Udine. Kousek za Villachem odbočuje silnice B 111 na Hermagor a Nassfeld. ZMoravy je nejjednodušší cesta přes Mikulov, Vídeň, Graz (Štýrský Hradec) a Villach. Na dálnice v Rakousku je třeba mít dálniční známku.

Na kolik přijde Nassfeld

Skipasy se dají koupit nejméně na 1,5 dne. Pro dospělého stojí 75 eur v hlavní sezóně (o 4 eura víc než loni). Jízdenka pro děti od 6 do 14 let stojí 38 eur. Sedmidenní skipas pro dospělého vyjde na 227 eur. Rodinný apartmán na svahu u sjezdovky se dá pořídit již od 1000 Kč za noc. Nocleh v penziónu s polopenzí stojí od 1300 Kč na osobu, nocleh v hotelu s polopenzí a wellness začíná na částce kolem 2500 Kč za osobu a noc.

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám