Hlavní obsah

Karlovy Vary přitahují nejen lázeňské hosty

Právo, Rudolf Voleman

Karlovy Vary, které podle pověsti založil ve 14. století při lovu císař Karel IV., nabízejí turistům bezpočet zajímavostí, ale také krásné vycházky a výlety do svého okolí lázeňskými lesy.

Článek

Začněme v samotném centru města. Každý návštěvník by si neměl nechat uniknout pohled na jednu z nejstarších staveb ve městě - Zámeckou věž. Jde o torzo někdejšího loveckého hrádku, který nechal ve svém panství zřídit sám Karel IV.

Město věž před třemi lety zrekonstruovalo a letos dokonce po desítkách let zprovoznilo výtah na její vrchol. Během několika týdnů zde má vzniknout muzeum voskových figurín osobností, které jsou spjaté s Karlovými Vary, ať už se jedná o Petra Velikého nebo Johanna Wolfganga Goetha, kteří město svého času navštívili.

Lázeňská architektura v centru Karlových Varů. Foto: NOVINKY/Tomáš Holý

Další dominantou města je bezesporu barokní chrám sv. Maří Magdalény na druhém břehu řeky Teplé, jehož autorem je slavný architekt Kilián Ignác Dienzenhofer. "Pod chrámem je zpřístupněna podzemní trasa pro turisty," uvádí ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Milan Trnka. "K vidění tam jsou druhy nerostů spjaté s termominerální vodou, ale také kostnice či Getsemanská zahrada vyskládaná z vřídlovce," dodává.

Srdcem lázní je Vřídelní kolonáda

Mezi chrámem a Zámeckou věží stojí Vřídelní kolonáda, srdce Karlových Varů. I ta kromě Vřídla tryskajícího do výše zhruba osmi metrů nabízí zajímavou prohlídku a opět v podzemí. "Dokončujeme tu rekonstrukci podzemí Vřídla, díky které se protáhne exkurzní trasa přímo do řečiště Teplé, kde budou moci návštěvníci zblízka pozorovat divoké výrony termální vody nebo termofilní řasy," říká Trnka s tím, že návštěvníci budou moci také nahlédnout pod přemostění řeky Teplé u Vřídla.

"Lépe bude také vidět v pokamenovacích prostorách," dodává. Právě zde se připravují známé karlovarské kamenné růže, které vznikají usazováním sedimentů termální vody.

Absolutorium mezi kolonádami snese jistě Mlýnská kolonáda. Autorem tohoto díla není nikdo jiný než proslulý neorenesanční architekt Josef Zítek.

Mlýnská kolonáda. Foto: NOVINKY/Tomáš Holý

Další kolonádou, která neodmyslitelně patří ke karlovarskému koloritu, je kolonáda Tržní. Byla postavena v roce 1883 na místě někdejší radnice. Zámecká kolonáda na homoli Zámeckého vrchu nad Tržní kolonádou slouží především movitějším zahraničním hostům. Poslední je kolonáda Sadová. Nachází se ve Dvořákových sadech a její konstrukce i architektura jsou vzpomínkou na někdejší utváření sadů, kdy kolonáda volně navazovala na rozlehlý pavilón s letní restaurací s verandami a menším orchestřištěm.

Na návštěvě lázeňských lesů

Pojďmě se ale podívat také do okolních krásných lázeňských lesů. Nejdelší funkční lanovkou je pozemní lanovka, která spojuje údolí řeky s výšinou, na které se nachází rozhledna Diana - cíl mnoha lázeňských vycházek. Pozemní lanová dráha vede rovněž k sanatoriu Imperial.

"Diana je startovacím místem pro naprostou většinu možných vycházek do okolí Karlových Varů," uvádí ředitel Správy lázeňských parků Evžen Krejčí. "Odtud je možné vyrážet do okolí. Stačí si podle sil a počasí vybrat vhodnou trasu," dodává ředitel.

V Karlových Varech není možné minout Jelení skok. Právě odtud, ze skaliska nad řekou Teplou, podle pověsti jelen uštvaný císařem Karlem IV. v zoufalství skočil do údolí, kde na místě jeho doskoku začala tryskat termální voda.

"Z Diany se lze ale vydat i na delší procházky, například na nejstarší osídlené místo v Karlových Varech - ke kapli svatého Linharta," nabízí Krejčí.

Zbytky kaple stojí vedle značené asfaltové cesty, která se vinou lázeňskými lesy směrem na městskou čtvrť Doubí. Nutno podotknout, že všechny lesní cesty jsou skvěle značeny, takže se nikdo nemusí obávat, že zabloudí. Na větších křižovatkách nechybějí ani mapy lázeňských lesů a vycházkových tras.

Z Diany je ale možné pustit se druhým směrem nad Grandhotel Pupp, kde na vás čeká Vyhlídka Karla IV. Kopce na druhé straně řeky Teplé nabízejí rovněž pěkné procházky. Nejlépe je vyrazit od hřbitova v městské části Drahovice směrem na Tři kříže. Ty jsou ostatně vidět snad z každého místa v údolí řeky Teplé. Procházka není dlouhá, zhruba na půl hodinky, takže vytrvalejší mohou pokračovat dále na Goethovu vyhlídku.

Cesta je opět dobře značená a vede víceméně po hřebeni hor nad Karlovými Vary na pravé straně řeky Teplé.

Výlet do Březové

Ještě zdatnější si určitě nenechají uniknout procházku po červené turistické značce od Grandhotelu Pupp do Březové, kde doporučujeme restauraci Starý mlýn. Cesta nemůže trvat déle než dvě hodiny.

Ještě dál je možné vydat se směrem na letiště po modré turistické trase od hotelu Imperial. Určitě se vyplatí zastavit se cestou na Vítkově hoře, kde výborně vaří.

Karlovy Vary nabízejí mnoho dalšího, ať už se jedná o architekturu nebo vycházky, kupříkladu směrem na lázně Kyselka údolím řeky Ohře.

Nebo směrem na sever na Velký Rybník. Stačí si opravdu jen vybrat. Nejlépe s takovým výběrem poradí v karlovarském Infocentru vedle Mlýnské kolonády nebo na dopravním terminálu v Tuhnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám