Hlavní obsah

Karlovarsko obohatily nové památky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě nové kulturní památky byly na přelomu loňského a letošního roku vyhlášeny v Karlovarském kraji. Právo o tom informovala mluvčí územního pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti nad Ohří Jelena Dědková.

Foto: NPÚ Loket

Poutní kaple Panny Marie u Lachovic na Toužimsku po rekonstrukci.

Článek

První z dvojice nových kulturních památek je poutní kaple Panny Marie u Lachovic na Toužimsku. „Pozdně barokní kaplička, která nedávno prošla kompletní rekonstrukcí. Nachází se na křižovatce polních cest asi dva kilometry východně od Lachovic,“ popsala Dědková.

Koncem 18. nebo počátkem 19. století kapli nechal postavit majitel nedalekého, dnes již zaniklého Dupovského mlýna. „Místo nevybral náhodně — vede tudy totiž poutní stezka, po které pravidelně procházela procesí z Toužimi, Útviny a Otročína k poutnímu kostelu Navštívení Panny Marie ve Skokách,“ řekla mluvčí.

Zámek Telč s návštěvníky počítá, když to půjde

Cestování

Drobná sakrální památka je podle ní nejen významným dokladem architektonického, stavebního a kulturně-historického vývoje zdejší oblasti, ale i hodnotným krajinotvorným prvkem. Kaplička zrekonstruovaná městem Toužim se nachází na mírném návrší v místě propojení dvou úvozových cest středověkého původu, které jsou patrně pozůstatkem historické stezky z Prahy přes Žlutice, Útvinu a Kynžvart do Chebu.

Zatím nejnovější přírůstek ke kulturním památkám na území kraje představuje klasicistní pomník Johanna Michaela Kahlera v lese na Chlumském vrchu u Horních Pochlovic na Sokolovsku.

„Drobný žulový objekt ve tvaru čtyřbokého jehlanu z roku 1811 je upomínkou na tragické úmrtí statkáře Kahlera a unikátní je tím, že se dochoval přímo na místě nešťastné události,“ uvedla mluvčí památkářů. Podle ní byl statkář zastřelen, pravděpodobně při lovu.

Opravy kostnice se výrazně zpomalí

Cestování

„K tragické smrti došlo nešťastnou náhodou, když se Kahlerovu revírníkovi údajně zahákla zbraň za větev, puška se odjistila a výstřel zabil Kahlera, stojícího před revírníkem,“ dodala mluvčí.

Neobvyklé umístění

Pomník s popisem tragické události vysoký bezmála metr je zdoben křížem a motivem květů a zkřížených palmových ratolestí. Byl údajně původně zakončen drobnou koulí. „Toto je však doloženo pouze svědectvím jednoho z německých starousedlíků. Horní část pomníku dnes již chybí,“ řekla Dědková.

„Kamenný pomník je umělecky, epigraficky a historicky významným příkladem drobné památky sepulkrálního charakteru, která pomáhá utvářet jedinečnou kulturní krajinu. Navíc tento typ drobné architektury dochovaný v dobrém stavu přímo na místě konkrétní tragické události není nijak obvyklý,“ uzavřela mluvčí.

Broumovské kostely by mohly být národní kulturní památkou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám