Hlavní obsah

Kamkoliv se v Beskydech vydáte, tam je hezky, říká moderátor Nic než pravda

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák, producent, textař a moderátor pořadu Nic než pravda Petr Šiška cestuje často a rád. Několikrát do roka jezdí na krátké dovolené. Oblíbil si především Kanárské ostrovy a nedá dopustit na víkendové procházky po evropských metropolích. Největší cestovatelský zážitek si přivezl ze Srí Lanky, kde poznával nejvíce střed ostrova.

Článek

Co pro Vás znamená cestování samo o sobě?

Cestování je pro mě především relaxace, pohoda, zábava, ale také přemisťování se z místa na místo díky pracovním povinnostem, které v současné době mám. Můj život je spojený od 18 let se světem showbusinessu. Najezdím ročně 70 až 80 000 kilometrů v autě jako řidič nebo spolujezdec.

V čem se pro Vás liší cestování a dovolená?

Vy jste to trošku neformálně nakousla. Rád spojuji cestování s dovolenou a díky muzice se mi to daří. Máme kapelu, která se jmenuje Legendy se vrací. Hrajeme netradiční aranžmá klasických světových hitů. Vzhledem k tomu, že se jedná převážně o zahraniční repertoár zpívaný v angličtině, máme možnost dostat se i do zahraničí. Byli jsme například na Krétě nebo ostrově Kos, v Turecku …

A Vaše běžná dovolená?

Jezdím na dovolenou hlavně relaxovat. Jsem člověk, který první dva tři dny vypíná telefony. Jsem známý lenivec, který leží dva tři dny na pláži, opravdu se „opéká“ a popíjí víno. Ale po třetím dni si telefon ráno a večer zapínám, abych zkontroloval, co se děje. Pátý a šestý den už mám telefon s sebou na pláži a vyřizuji veškeré pracovní schůzky. Moje dovolená se tak smrskává do dvou až tří dnů relaxování (smích).

Taky si sebou beru práci v podobě textařiny, což mě ohromně baví, protože mám rád teplo a inspiruje mě moře. Preferuji dovolené kratší, pokud možno několikrát do roka. S tím, že zpátky vezu tři čtyři nové texty. Navíc mám ještě pocit, že dovolená nebyla jenom užívání, ale navíc mi přinesla splnění restů.

Máte dovolenou spojenou s aktivními sporty?

Abych se přiznal, co se týče sportu během dovolené, patřím mezi největší lenochy a lenivce. Nevstávám v šest ráno a neplánuji dny na dovolené po pěti minutách s tím, abych celou dovolenou sportoval. Možná je to tím, že můj život je běžně hodně hektický. Normálně si na sportovní aktivity čas najdu. Začínám den tím, že chodím na tréninky thajského boxu. Netrpím nedostatkem sportu.

Jaký byl váš největší cestovatelský zážitek?

Určitě poznávací zájezd na Srí Lanku. Byl to pro mě trošku šok, protože jsem si ani neuvědomil, jak je dovolená koncipovaná. Byl jsem vždycky zvyklý na to, že přijedu a první tři dny nic nedělám a užívám si. Ale to už jsem popisoval.

Z plného pracovního zápřahu jsem přijel na Srí Lanku a začal náročný týden. Když jsme dorazili po asi 16 hodinách cestování do hotelu, tak jsme během půl hodiny vyráželi na první cestu do středozemí. V malém autobuse a ve vedru, jsme všichni zpocení absolvovali každý den stovky kilometrů napříč ostrovem. Zpětně to byla nádhera, ale první dva dny pro mne byly něco šíleného.

Mám ze Srí Lanky mnoho nových zkušeností. Nejsem dobrodružný typ, abych jel s batohem na zádech do Číny, Thajska, Mexika a Brazílie. Spíš jsem konzumní cestovatel.

Máte nějaký cestovatelský sen, kam se chcete jet podívat?

Víte, že ani ne. Snažím se své sny plnit už od raného mládí a musím říct, že jedním z těch snů byla Amerika, kam jsem se dostal až v roce 2001. Strávil jsem tam 14 dní a projel jen východní část, od New Yorku po Filadelfii, až na Floridu přes Washington. Ale žít bych tam nechtěl. Mně ten konzumní život Ameriky moc neseděl.

Stihl jsem ještě i Dvojčata.. Týden před známým atentátem jsem si vystál frontu a vyjel nahoru. Když jsem se vrátil domů a v televizi jsem sledoval co se děje, tak jsem si myslel že je to opravdu nějaký film science –fiction. Teprve později jsem si uvědomil, co se mohlo stát o týden dříve. Což mě stálo láhev dobrého bourbonu, abych se s tím trošku vyrovnal.

Máte nějakou zemi nebo místo, kam se rád vracíte?

Mám, velice často jezdím na Kanárské ostrovy, které jsem poznal na začátku devadesátých let.  Od té doby se tam vracím, protože mi vyhovuje podnebí, kdy je docela teplo a fouká větřík. Také jsem pochopil, co znamená diplomatická věta v průvodci, že na Kanárských ostrovech vítr nikdy nespí. Na pláži občas fouká prudký vítr, který vás bombarduje, tak že toho máte opravdu plné zuby.

Jaký máte oblíbený kout v České republice?

Jsem velkým patriotem, pocházím z Třince, což když lidem řeknu, tak se většinou zděsí. Proboha, tam, kde je to zakouřený? Ale ono to není až zdaleka tak pravda, protože Třinec je malebné městečko, které leží v údolí moravskoslezských Beskyd. Je to možná jedno z mála míst, kde jste do pěti minut v lese v přírodě a tím že je to na tom středu průsečíku Česka, Polska a Slovenska, tak je tam opravdu nádherně. A všude je kousek.

Cestuji celou republikou křížem krážem, proto těch míst která mám rád je hodně. Líbí se mi jižní Čechy, mám rád Hlubokou, různé hrady a zámky.

Velice rád jezdím na Buchlov a miluji Velehrad, který mám spojený s prací a s Dny lidí dobré vůle, což je koncert v předvečer dne, kdy přišel do Čech Cyril a Metoděj. Je tam velká pouť, mše a je to asi největší hudební festival v České republice. Zatímco hudební festivaly soutěží, aby přišlo deset možná patnáct tisíc, tak tam automaticky chodí padesát šedesát tisíc milovníků muziky a věřících. Tohle místo miluji. Má obrovské charisma, jako by se tam zastavil čas. Nikdo nikam nespěchá, fantastická atmosféra, báječní lidé.

Pokud si chcete urovnat myšlenky, tak doporučuji zajít si do baziliky, do tamních sklípků nebo do Buchlovic, které jsou vzdálené tři kilometry, kde je nádherná zahrada. Velehrad je asi místo které mám nejradši.

Už máte naplánovanou dnešní dovolenou?

Letos se mi zatím povedlo strávit týden na jaře na Grand Canaria. Pak jsem v červnu byl na akci ve stylu s Tebou mě baví svět, protože každoroční putování bývalých členů hokejového klubu. Pánská jízda začala někdy před patnácti lety, kdy tátové od rodin jeli s dětmi někam do světa. A je to docela pěkná myšlenka, protože jsou tam i kluci, kteří pracují v cestovních kancelářích a pro ostatní připravují zájezdy. A s touto partou jsem absolvoval asi patnáct zemí po Evropě.

Byli jsme v Turecku v hotelu, který je postavený ve stylu ruského Rudého náměstí a Kremlu. Byl to kýč na druhou. Ze začátku jsem se děsně divil, že jsme tam jeli. Ale bylo to vynikající, člověk si na papundekl zvykne na tolik, že už mu to potom tolik nevadí. Ale když chodíte snídat do chrámu Vasila Blaženého nebo jíte v mauzoleu Maria Jesenina, tak to je docela hustý. Jinak se tam nemluví skoro jinak než rusky, je to přesně pro tuhletu klientelu.

Letos jelo asi 22 bývalých hokejistů a s údivem jsme zjistili, že už nejelo žádné dítě. Děcka odrostly, ale přesto manželky pouští manžely na výlet rodičů s dětmi.

A kam ještě pojedete letos?

Chtěl bych se ještě podívat na tři čtyři dny do Řecka. Na podzim plánuji víkendové výlety na tři, čtyři dny v Paříži, Barceloně nebo v Římě. Líbí se mi, když můžete chodit pěšky. Když vyjedete autobusem do Vatikánu a z náměstíčka půjdete pěšky zpátky do centra tak to nemá chybu. Prošmejdit obchůdky, kavárničky a fontány. Do fontány De Trevi musíte hodit to euro, abyste se vrátili zpátky.

Kdybyste měl někomu doporučit letos dovolenou, kam by to bylo?

Vzhledem k hospodářské krizi bych zvolil nějakou destinaci u nás. Doporučil bych Moravskoslezské Beskydy. Ať se ubytují kdekoli, v Třinci nebo Ostravě, která se taky poslední dobou dost změnila, tak vám garantuji, že ať se vydáte na kteroukoli stranu, dorazíte na nějaké pěkné místo. Pokud máte rádi golf, tak to je ráj pro golfisty zaslíbený. Okolo Třince najdete okolo šesti až sedmi golfových hřišť. Jsou tam koňské farmy, krásné procházky pro pěší turisty na Lysou horu, Pustevny, Radegast a tak dále. Kamkoliv dojdete je tam hezky.

Rady a postřehy Petra Šišky při výpravě na Srí Lanku
Vezměte s sebou určitě někoho, kdo už tam byl, protože vám to ušetří mnoho času a spoustu peněz. Měl jsem to štěstí, že jsem jel právě s majitelem jedné poznávací kanceláře, který už tuto poznávací cestu absolvoval, a pak i pro nás připravil.
Vzhledem k tomu, že lidé v těchto zemích mají opravdu hodně času, nikdo tam nespěchá. Hodina, dvě to není žádný čas. Pokud chcete vyrazit, je dobré mít s sebou zkušeného člověka, který vás provede a ukáže vám věci, které stojí za to vidět.
Doporučuji si o té zemi přečíst něco dopředu. Podívat se, co člověka zajímá.
A přímo ze Srí Lanky bych doporučil hlavně střed ostrova, kde je nejvíc památek. Pochopitelně když vynechám bojůvky Tygrů na severu ostrova. Zarazily mě pláže na jižní části, které nejsou nic moc.
Na Srí Lance si člověk uvědomí v jak nuzných podmínkách se dá šťastně žít. Když navštívíte tamnější školu a vidíte čtyři rozbořené neomítnuté zdi, ve kterých mnich vyučuje děti, které jsou opravdu čistotně byť chudě oblečené. Oni si váží každého dolaru, každého bonbonu, který jim dáte. Pak si člověk říká, že je asi někde maličko chyba. Měli bychom si vážit toho kde žijeme.
Doporučení ministerstva zahraničních věcí
Vzhledem k dosud neukončené občanské válce jsou některé severní části ostrova cizincům nepřístupné. Střední a jižní část Srí Lanky je relativně bezpečná. Jako nejméně riziková se jeví přímořská letoviska na jih od Colomba, střed ostrova a historická města Polonaruwa, Sygirya a Anuradhapura. Doporučuje se sledovat vývoj vnitropolitické a vojenské situace na Srí Lance v tisku nebo televizi. Ve větších městech a zejména v Colombu hrozí nebezpečí teroristických útoků proti vládním představitelům a budovám.
Po celou dobu pobytu na Srí Lance je vhodné brát antimalarika. Doporučuje se dále očkování proti tyfu, tetanu, dětské obrně, meningitidě, japonské encefalitidě, hepatitidě typu A, vzteklině, neštovicím, choleře a žluté zimnici. Je třeba počítat s případnými žaludečními problémy po příjezdu na Srí Lanku a přechodu na místní stravu. Plná aklimatizace vyžaduje cca dva týdny. Během nich se někdy dostavují pocity apatie nebo únavy a bolesti hlavy. Je třeba pít ve větší míře tekutiny, aby organismus nebyl dehydratován.
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR (www.mzv.cz)

Petr Šiška doporučuje dovolenou v Moravskoslezských Beskydech

Petr Šiška procestoval Českou republiku křížem krážem. Nejoblíbenějším místem, které doporučuje pro dovolenou, jsou Moravskoslezské Beskydy. Krásná příroda vybízí k procházkám a kulturní akce lákají návštěvníky po celý rok.

1. Radegast, bůh slunce, války, hojnosti a úrody

Vrchol Radhošť, měřící 1129 metrů, je spojován s uctíváním pohanského boha Radegasta. Ten má na vrcholu kopii sochy od Antonína Poláška. Originál trpěl vlivem povětrnostních podmínek, proto je dnes k vidění ve vstupní hale radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm. Kopii sochy vytvořil za dva roky z pevné žuly kamenosochař Jan Sobka z Leskovce pod Radhoštěm.

Podle legendy nechal Cyril s Metodějem při příchodu na Velkou Moravu pohanskou modlu zbořit.

Foto: Profimedia.cz

2. Radhošť jako poutní místo

Radhošť jakou poutní místo opěvoval už František Palacký, Jan Kollár a František Táborský. Na vrcholu stojí také kaple svatého Cyrila a Metoděje, která byla opravena  v roce 1999. Na opravu přispěly okolní obce i soukromé osoby.

Foto: Profimedia.cz

3. Pustevny

Horské sídlo Pustevny získalo svůj název díky poustevníkům, kteří zde žili a z nich poslední zemřel roku 1874. Pustevnám dominují dřevěné stavby postavené v lidovém slohu slovenským architektem Dušanem Jurkovičem. V zimě se Pustevny stávají vyhledávaným lyžařským střediskem s 11 lyžařskými vleky a 9 sjezdovkami. V létě potěší turisty především hospůdky a či sjezd z vrcholu na kole nebo koloběžce.

Foto: Profimedia.cz

4. Nejvyšší vrchol Beskyd Lysá hora

Lysá hora měří 1323 metrů a podle pověsti je naplněná vodou až po okraj. Až lidé navrší své hříchy a přijde soudný den, voda z Lysé se rozlije a všechno zatopí. Na hřebeni pod Lysou horou se nachází mohyla Ivančena (925 m) vybudovaná na památku skautů popravených za druhé světové války. O přírodní památky není nouze, pod horou pramení říčka Satina, na které najdete Satinské vodopády.

5. Gruň

V části Moravskoslezských Beskyd nazývaných Zadní hory se nachází horský hřeben Gruň. Za jeho okraje se obecně považuje lokalita Kotoščina nedaleko Bílého Kříže a vrchol Příslop. Osada Gruň se nachází na hřebeni mezi vrcholy Janikula a Kozlena.

Na uměle odlesněném hřbetu se lidé živili především pastevectvím, které se dochovalo dodnes. Specifikem zůstává ojedinělý chov ovce valašské. Po hřebeni jsou roztroušeny původní chaloupky, což místu dodává na malebnosti. Nachází se zde i dřevěný kostelík z 18. století.

Nedaleké Staré Hamry proslavila báseň Petra Bezruče o Maryčce Magdónově, která je údajně pohřbena na místním hřbitově.

Z Gruně vede na Bílý kříž vede naučná stezka na vrchol a hraniční bod Bílý kříž.

6. Hrad Hukvaldy

Na Hukvaldech najdete jeden z nejtajemnějších hradů, u kterého se ještě stále neví zcela přesný rok založení. Všeobecně se považuje za dobu vzniku hradu období mezi léty 1257-1285.

Hukvaldy jsou rodným městem skladatele Leoše Janáčka, na jehož počest se zde během letních prázdnin koná hudební festival Janáčkovy Hukvaldy. Janáčkovo nejslavnější dílo připomíná socha Lišky Bystroušky v hradní oboře.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Hukvaldy

Foto: Miroslav Šára, Právo

Hukvaldy

7. Velehrad

Velehrad patří k nejvýznamnějším poutním místům, každoročně se zde schází 5. července tisíce lidí na Národní pouť, která se koná k příležitosti svátku sv. Cyrila a Metoděje. Architektonickým skvostem Velehradu je komplex kostela s bazilikou Nanebevzetí P. Marie a sv. Cyrila a Metoděje.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na pouť se do Velehradu sjíždějí lidé z celé Moravy, českých krajů i Slovenska.

8. Buchlov

Hrad Buchlov byl založen ve 13. století jako významný strategický bod. Na hradě probíhá mnoho kulturních akcí. Kromě nočních prohlídek s černou paní mohou návštevníci zajít na Irský večer, který se koná 22. srpna. Dne 8. a 9. srpna zde probíhají dny s historickými kostýmy a etno večery.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám