Hlavní obsah

Kamil Střihavka: Láká mě Florencie, Provence i daleká Čína

Novinky, Lucie Poštolková

Kamil Střihavka, zpěvák a rocker, který se proslavil muzikálem Jesus Christ Superstar, s bigbítem navštívil spoustu zajímavých míst. "Jeden cestovatelský sen jsem si splnil před třemi lety a byla to návštěva jednoho z malebných a romanticky krásných ostrovů na Maledivách. Jelikož jsem jeden z největších romantiků, rád bych navštívil někdy v budoucnu Florencii a Provence," říká v rozhovoru Střihavka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Do přírody vyrážím velice často a rád, říká Kamil Střihavka.

Článek

Čím je pro Vás cestování?

Cestování jsem si za své dvacetileté hudební kariéry užil víc než dost, ale myslím si, že nejen pro mě, ale pro většinu z nás, je to způsob, jak poznávat nové destinace, lidi, odlišnou kulturu a v neposlední řadě i skvělý relax…

Jak podle Vás vypadá ideální dovolená?

Bezpochyby je to taková, kterou bych lakonicky nazval celoživotní.

Jaký máte vztah k přírodě?

Do přírody vyrážím velice často a rád…

Foto: Profimedia.cz

Charlene a Albert II. při listopadových oslavách monackého státního svátku.

Cestujete ještě někdy s krosnou?

S krosnou přímo ne, ale pokud mi to časový rozvrh dovolí, rád si přivstanu a každé ráno vyrážím se svým Rhodezským Ridgebackem Kubou na pravidelné, dvouhodinové vycházky do přírody. Oba máme rádi všechna roční období a pravidelně na podzim, či na jaře si je zpestřujeme výjezdy na Šumavu, kde se věnujeme vyjížďkám na kole a brouzdáním se v šumavských hvozdech…

S kým cestujete nejraději?

Samozřejmě, že nejraději cestuji se svou rodinou, ale bohužel mé pracovní vytížení mi neumožňuje cestovat v takové míře, v jaké bych sám chtěl…

Podíval jste se díky své práci na nějaké zajímavé místo?

S bigbítem jsem navštívil za těch dvacet let spoustu zajímavých míst a nejdále to byla návštěva USA, kde jsme hráli a pobyli cca 14 dní. Chystáme se i do Číny a doufám, že ještě pár míst díky své práci objevím…

Foto: Novinky

Kamil Střihavka na Sázavafestu.

Kde a co Vás nejvíce zaujalo?

Na celém světě je spousta krásných a zajímavých míst a nemusí to být nutně v zahraničí. Vypíchnout jedno místo asi nelze…

A naopak, máte nějaké místo, z něhož jste byl zklamaný?

Možná právě výše zmíněná návštěva Spojených států. Nesedla mi ani mentalita ,,Amíků", ani způsob jejich života. Zřejmě jsem víc ,,Evropanem", než bych si chtěl připustit.

Ochutnáváte místní kuchyni?

Samozřejmě a s chutí…

Foto: Jan Hrouda, Právo

Kamil Střihavka

Spojujete cestování s nějakým rituálem?

Rituály jako takové žádné nemám a s sebou beru to, co odpovídá typu dané dovolené. Jde-li o aktivní dovolenou, pak jsou to lyže, kolo, potápěčské vybavení atd. Jde-li o relax, tak samozřejmě nesmí chybět kniha, či průvodce…

Jezdíte raději do zahraničí nebo do českých luhů a hájů?

Záleží na financích a na tom, co od výletu člověk očekává. Já osobně tvrdím, že u nás doma je tolik krásných míst, že mnohdy předčí i "exotické" představy v nás.

Byl jste letos na dovolené nebo se teprve někam chystáte?

Letos ani v loňském roce jsem dovolenou nestihl, ale mám v plánu vyrazit z kraje roku, a to buďto za teplem, nebo na lyže do mých oblíbených italských Dolomit…

Jaké místo čtenářům doporučíte?

Jsem přesvědčen, že každý z nás to svoje vysněné místo určitě zná. Doporučuji tedy nevzdávat své sny a krok po kroku se je snažit uskutečňovat, i když jedním dechem dodávám, že to není nikterak snadné. 

Máte nějaký sen, kam byste se chtěl jet podívat, a proč?

Jeden takový sen jsem si splnil před třemi lety a byla to návštěva jednoho z malebných a romanticky krásných ostrovů na Maledivách. Jelikož jsem jeden z největších romantiků, rád bych navštívil někdy v budoucnu Florencii a Provence… Sny jsou od toho, aby se plnily.

Kamil Střihavka chce v budoucnu navštívit Florencii a Provence

Italská Florencie a francouzská Provence mají mnoho podobného, na obou místech pobývali světoví umělci, pěstují zde kvalitní vína a oba kraje se mohou pochlubit impozantní architekturou.

1. Umění ve Florencii

Rod Medicejských ve Florencii proslul jako štědří mecenáši umění, zvali do Florencie významné malíře, sochaře i stavitele. Tak Lorenzo I. pozval tehdy ještě mladého Michelangela a jeho předchůdce Cosimo byl zase mecenášem Donatella.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Kopie sochy Davida na hlavním florentském náměstí

2. Chianti, víno z florentského kraje

Kraj mezi Florencií a Sienou je domovem nejznámějšího z italských červených vín (možná vín vůbec) - Chianti. Písemné a další dokumenty pocházejí z raného středověku a od roku 1716 je Chianti chráněnou značkou, vyhrazenou vinařům z této oblasti.

3. Florencie, město umění

Florencie má jedinečnou atmosférou, která vznikla koncentrací umění a to nejen architektonickým, ale i výstavou. Mezi nejznámější galerie na světě patří Uffizi, která skrývá umělecké klenoty od známých renesančních umělců. Nechybí Leonardo da Vinci, Tizian ani Giotto.

K architektonickým skvostům patří hranolovitá věž katedrály Santa Maria del Fiore, Baptisterium s Rajskými dveřmi nebo Most zlatníků, na kterém je jedno zlatnictví vedle druhého.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

4. Provence, kraj vína, moře a historie

Jižní část Francie si zamilují nejen milovníci moře, stejně jako gurmáni a vinaři, jako stvořená je i pro milovníky historie. Region, sahá od francouzských Alp směrem na jih až ke Středozemnímu moři, proslulý především městy a letovisky na pobřeží, od Monte Carla přes Nice, Cannes, St. Tropez, Toulon až po Marseille.

6. Malířské umění v Provence

Slávu Provence dodali malíři a spisovatelé jako Giono, Pagnol, Van Gogh či Paul Cézanne. Neodolatelný půvab krajiny, neopakovatelná síla světla, jako noční motýli přitahující oči malířů, k tomu rafinovaná kuchyně a skvělé víno, to vše nadlouho postačovalo k trvalému obdivu hostů.

7. Přístav v Marseille

Druhým největším městem Francie je Marseille. Že je to město vskutku rozlehlé, je patrné od chrámu Notre-Dame-de-la-Garde. Od chrámu vystavěného v 19. století je rozhled mimořádný – nejen na město, ale i blízký ostrov If, který proslavil Dumasův Hrabě Monte Cristo.

8. Avignonský most 

Avignonský most působí z dálky velmi impozantně. Most se stal jediným spojením mezi Lyonem a mořem. Byl mnohokrát opravován a přestavován, až ho v polovině 17. stol. vzala velká voda. Z původních 22 oblouků zůstaly jen čtyři. To, čemu se říká avignonský most, je vlastně jen jeho nevelké torzo.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Světoznámý avignonský most končící v půlce řeky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám