Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Zažijte podzim na vesnici, ochutnejte dobroty z dýně

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste prožít podzim tak, jak ho prožívali naši předkové? Vyrazte do skanzenu Zubrnice, kde budete mít příležitost a ještě si pochutnáte na sladkých i slaných staročeských dobrotách. Pokud vás spíše láká jiný druh podzimu, můžete dorazit na slavnosti dýní, nějakou si vyřezat a ještě si dopřát třeba polévku.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte do Máslovic na dýňovou akci. Ilustrační foto

Článek
Praha

Mezinárodní den archeologie

Pokud máte doma malé nezbedy a nadšence do objevování, vyrazte s nimi v sobotu na Mezinárodní den archeologie. Na zhruba čtyřiceti místech celé České republiky si vyzkoušíte, jak vypadá terénní práce archeologa, nebo zjistíte, jak lidé v různých dobách žili. V Praze se akce koná například v Náprstkově muzeu nebo zahradách pod Pražským hradem. Kompletní program a stanoviště najdete zde.

Petrovické posvícení

Vyrazte si v neděli na Petrovické posvícení, kde se uskuteční kouzelné odpoledne. Především pro děti je připraveno pásmo písniček, povídání, kouzlení a výuka hraní na africké bubny djembe. Nejen ratolesti ale určitě potěší vystoupení Jana Vodňanského, Šárky Vaculíkové nebo Hany Navarové. Akce se koná od 13:30 hodin na hřišti základní školy Praha-Petrovice. Více zde.

Procházka historií

Vydejte se na procházku do minulosti okolím Vyšehradu. Tamní kronikář vás možná za doprovodu dalších historických postav provede zajímavou pražskou lokalitou, kde neuděláte krok, aniž byste nepotkali odkazy na Staré pověsti české. Místo je nutné si rezervovat, proto neváhejte a vydejte se vstříc sobotnímu historickému dobrodružství. Více informací zde.

Středočeský kraj

Dýňování

Na královny podzimu, tedy dýně můžete vyrazit do obce Máslovice. Kromě ochutnávek dýňových pochoutek na vás čeká zdobení a vyřezávání dýní. Akce se koná v sobotu, a pokud se na ni rozhodnete dorazit a počítáte s tím, že si nějakou oranžovou krásku budete chtít vyřezat, dovezte si nůž a lžíci. Pro děti je navíc připraven pohádkově-strašidelný les a tvořivé dílny. Více informací zde.

Na poslední páru

Tento víkend se můžete vydat na rozloučení s letošní parní sezónou do muzea v Lužné u Rakovníka. Těšit se můžete na tradiční nostalgickou jízdu, výstavu železničních modelů, expozici historických lokomotiv a mnoho dalšího. Nenechte si akci ujít, až do jara nebudete mít možnost se parním vlakem svézt. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Archeologická prohlídka

Na hradě Landštejn budete mít tento víkend možnost vyrazit na speciální komentovanou prohlídku na téma nalezených kamenných artefaktů. Na děti budou čekat archeologické bedýnky, u kterých si budou moci zahrát na malé objevitele a výzkumníky. Další informace k programu najdete zde.

Plzeňský kraj

Poslední zámecké trhy

V neděli se uskuteční poslední letošní zámecké trhy na Kozlu. Jsou zváni všichni příznivci jarmareční atmosféry, stánky nabídnou pestrý sortiment řemeslných produktů. Na malé návštěvníky čekají tvořivé dílničky, dobová střelnice nebo kolotoč na ruční pohon. Přijeďte si zpestřit podzimní odpoledne. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Po stopách hub

Vydejte se s dětmi na příjemnou podzimní procházku po stopách hub. Akce se koná v sobotu a sraz je v 9:00 pod Chebským hradem. Průvodci s vámi projdou trasu od Myslivny na Zelenou horu a zpět do Chebu a po cestě budete mít možnost poznávat houby, odborný doprovod vám v případě nouze samozřejmě pomůže. Zájemci si budou moci opéct nad ohněm špekáčky. Více zde.

Ústecký kraj

Podzim na vesnici

V severočeském skanzenu Zubrnice se uskuteční o víkendu akce, která všem návštěvníkům ukáže, jaký býval podzimní život na vsi. Budete mít možnost vyzkoušet si výmlat obilí cepem, zpracování lnu nebo sušení ovoce. Mimo to na vás čeká nepřeberné množství dobrot, od buchet přes mrkvance až po zelné placky, které si můžete vychutnat v některé ze zdejších světniček, zatímco vás bude hřát teplo z kamen. Více podrobností najdete zde.

Liberecký kraj

Dětská prohlídka

O tom, že prohlídka nemusí být jen strohé přednášení historie, se můžete přesvědčit na speciální dětské prohlídce zámku Frýdlant. V několika místnostech můžete spatřit, jak se dřív žilo a hospodařilo, kromě toho si vaše ratolesti mohou vyzkoušet, jak pohodlně se sedí v královském křesle, nebo si mohou vzít do ruky meč. Prohlídky trvají jen do konce října, nenechte si je ujít. Bližší informace zde.

Královéhradecký kraj

Dobrodružná vycházka

V sobotu vyrazte na vycházku po lesích kolem Hradce Králové. Zavede vás za piráty, seznámí vás s jejich životem a na konci poznáte život plavčíků v malém lanovém centru. Zájemci si budou moci uvařit kotlíkový guláš a ti nejodvážnější zahrát bojovou hru, která začne ve 14:30 hodin. Celá akce startuje v dopoledních hodinách u rybníka Biřička. Více zde.

Pardubický kraj

Přírodní dílna

Tradiční dílna na Babiččině dvorečku Licibořice se uskuteční v sobotu. Na programu je tvoření z přírodních materiálů, podzimních plodů. Děti zahřejí dobroty a vůně z pečených jablek, rodiče zase horká medovina. Dále budou připraveny hry a úkoly s podzimní tematikou. Milovníky zvířátek potěší malá obora s lesní zvěří nebo jízdy na koních. Podrobnosti zde.

Vysočina

Naleziště v Telči

V rámci Mezinárodního dne archeologie můžete navštívit v Telči simulované naleziště, vyzkoušet si kuchařské postupy středověku. K dispozici budou repliky kuchyňského nádobí a náčiní. Akce se uskuteční v Lannerově domě od 10:00 hodin. Přijďte si zkusit, jak se žilo v dávné historii. Více zde.

Jihomoravský kraj

Dýňová slavnost

Jelikož dýně k podzimu neodmyslitelně patří, můžete i v Brně navštívit akci, která se k nim váže. Navštivte v neděli areál Otevřené zahrady, kde se můžete těšit na výtvarné dílny pro děti i dospělé, dlabání dýní nebo i soutěž o nejlepší dýňový koláč. Pro děti jsou dále nachystány nejrůznější hry. Na co vše se můžete dále těšit, najdete zde.

Olomoucký kraj

Čokoládový jarmark

Které dítě by nemělo rádo čokoládu? Vyrazte v sobotu na jarmark, který se uskuteční v prostorách Čokoládovny Troubelice. Připraveny jsou stánky, samozřejmě ochutnávky čokolády, ale i zajímavý program pro děti, třeba tvořivé dílny, kde si budou moci samy něco vyrobit. A ty, které to přestane bavit, si mohou zaskákat na trampolíně. Více zde.

Zlínský kraj

Život předků

V sobotu začne ve vsetínském Muzeu regionu Valašsko výstava věnovaná předkům. Dozvíte se na ní, jak trávili kdysi dlouhé zimní večery. Nahlédnete do světničky, která byla centrem jejich života, a k vidění budou nejrůznější výrobky ze dřeva, vlny a proutí. Jelikož k zimnímu období patřily také zvyky, budete se moci seznámit i s nimi. Výstava potrvá až do 8. ledna. Podrobnosti o ní naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava zvířat

Malí i velcí milovníci zvířat jsou zváni na výstavu drobného zvířectva, která se v sobotu uskuteční v chovatelském areálu v Krásném Poli. Pokud se vám některé zvířátko obzvlášť zalíbí nebo ho na vás vaše děti vyžadoní, můžete si ho i zakoupit. Pro vaše ratolesti je dále připravena také tombola nebo jízda na koních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám