Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Zažijte bitvu na Bílé hoře, vyrazte za indiány

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu je přichystáno několik historických akcí, na které můžete s dětmi vyrazit. Na pražském hradě se podíváte na dvůr Karla IV., na historický jarmark vyrazte do Škvorce či Zlína. Pokud toužíte po setkání s indiány, navštivte plzeňskou osadu ve West Parku.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte poznat kulturu původních obyvatel Ameriky. Ilustrační foto

Článek
Praha

Na králově dvoře

Vydejte se o víkendu přímo do srdce metropole na Pražský hrad, kde proběhne dětský víkend. Akce umožní rodinám zábavnou formou poznat jednu z nejvýznamnějších českých památek, hlavním tématem letošního ročníku bude život na dvoře krále Karla IV. Na děti čeká celá řada úkolů, start i cíl je na palácovém dvorku a vstup je dobrovolný. Více se dozvíte zde.

Sousedské slavnosti

Různá místa v Praze se v sobotu promění na místo setkávání. Sousedské slavnosti Zažít město jinak se letos konají už po jedenácté. Vezměte své děti a vychutnejte si atmosféru metropole zcela jinak, než jste zvyklí, poseďte nad kávou a domácím štrúdlem nebo se podívejte na divadelní představení. Seznam míst, které se do akce zapojí, a bližší informace zde.

Bitva na Bílé hoře

Jedna z nejznámějších bitev na našem území se odehrála roku 1620 a o víkendu si tuto událost budou moci návštěvníci připomenout přesně tam, kde k ní kdysi došlo. Tedy na pláni na pražském Vypichu. Sobotní program láká například na šermířská vystoupení, kejklíře či výklad o vývoji zbraní, bitva začíná v oba dny v 15:00 hodin. I v neděli se hosté mohou těšit na šermíře, ale třeba i na historickou hudební skupinu. Samozřejmostí jsou řemeslné trhy. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Po stopách kocoura Mikeše

Pokud se chcete s dětmi v sobotu trochu provětrat, můžete se vydat na turistický pochod Po stopách kocoura Mikeše. Oblíbená postavička dětské pohádky vás bude pomyslně provázet Ladovým krajem. Start je v 8:00 v Mnichovicích a na výběr je z několika tras, nejmladším jistě postačí ta devítikilometrová, která z Mnichovic vede do Hrusic a zpět. Pokud byste si troufli na delší, jsou ještě další tři možnosti. Najdete je zde.

Historický jarmark

Dorazte v sobotu do městečka Škvorec kousek za Prahou, kde se bude konat historický jarmark. Čekají vás ukázky šermu a tance z období baroka, na děti čeká rytířská stezka s úkoly. Mimo to jsou připraveny tematické stánky s dobovými řemeslníky, z nichž někteří vás do tajů své profese nechají i nahlédnout. Akce se koná na zámku Savoia od 9:00 hodin.

Jihočeský kraj

Den železnice

Malí i velcí jsou zváni na sobotní den železnice v Jindřichově Hradci. Návštěvníci si budou moci prohlédnout drážní pracoviště, svézt se parním vlakem či historickou drezínou. Program je ovšem mnohem bohatší, například takzvané kino na kolejích nebo prohlídka modelového kolejiště. Kompletní program akce najdete zde.

Plzeňský kraj

Indiánské léto

Poznat indiány a jejich kulturu můžete v sobotu v plzeňském West Parku, kde vás s původními obyvateli čeká bohatý program. Těšit se můžete například na hudební či taneční vystoupení, pečení chleba nebo spoustu aktivit jako rýžování zlata, střelbu z luku nebo hod tomahawkem. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Výstava medvídků

Ještě jste neviděli největší výstavu plyšových medvídků v Česku? V tom případě by vám neměla ujít. Koná se v karlovarském Vánočním domě a k vidění je více než 3500 plyšáků. Pokud mají navíc vaše děti doma vysloužilého medvídka, mohou ho uložit do takzvaného méďaboxu a pomoci sbírku ještě více rozšířit. Více o výstavě zde.

Ústecký kraj

Vyjížďka párou

Zubrnické nádraží budou mnozí znát z filmů Rebelové či Páni kluci. O víkendu se můžete přijet svézt vláčkem taženým parní lokomotivou, který vyjede z Ústí nad Labem ze střekovské strany a vyrazí vstříc malebnému skanzenu. Kdy vlaky odjíždí, najdete zde.

Liberecký kraj

Nedělní pohádka

Na tradiční nedělní pohádku můžete dorazit na zámek Horní Libchava. Od 13:00 hodin budou jednak probíhat tematické prohlídky s princeznou, při kterých budou děti plnit také soutěže. Od 15:15 hodin poté začne nejprve krátká předpohádka a poté hlavní pohádka s názvem Proč léto nemůže být pořád. Více zde.

Královéhradecký kraj

Výstava starých strojů

Do podorlického skanzenu Krňovice můžete o víkendu dorazit na ukázku historických strojů. Nikoli však statických, uvidíte je v pohybu. Spatřit bude možné například žentour, stabilní motory i elektromotory. Mimo to si samozřejmě můžete prohlédnout i zbytek skanzenu. V sobotu se otevírá v 10:00 hodin, více najdete zde.

Pardubický kraj

Starodávný jarmark

Do Litomyšle můžete v sobotu dorazit na starodávný jarmark, na kterém uvidíte ukázky mnoha řemesel - drátování, rytí skla, řezbářů či perníkářů. Trh proběhne na horní části Smetanova náměstí a na své si přijdou i děti, pro které je připravena tvořivá dínička. K akci bude hrát po celou dobu i hudba. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Farmářské slavnosti

Všichni příznivci českého venkova by si neměli nechat ujít sobotní akci na Farmě rodiny Němcovy v Netíně. Třetí ročník chystá spoustu zážitků, na děti čekají nejrůznější hry, jízdy na koni, pro ty odvážné i večerní stezka odvahy. Občerstvení bude připraveno z farmářských surovin. Více zde.

Jihomoravský kraj

Medové slavnosti

Tekuté zlato neboli med z celého Česka i Slovenska budete moci ochutnat o víkendu v Brně-Lužánkách. Bude to nejen pastva pro chuťové pohárky, ale i pro oko, uvidíte různorodou barevnou škálu medů od zelenkavých přes zlaté až po asfaltově černé. Neděle bude věnovaná především dětem, připraveno je zdobení medových perníčků či odlévání svíček. Více o sladké akci najdete zde.

Olomoucký kraj

Čokoláda všude

Na všechny milovníky čokolády čeká o víkendu akce ve Velkých Losinách. Na ní budete moci ochutnat nespočet dobrot, které vzešly z dílen mistrů cukrářů a kuchařů, o správné vyvážení akce se postarají pohybové aktivity pro děti i dospělé. Navštívit můžete ovšem i unikátní ruční papírnu, pro rodiče se na večer chystá speciální program Snoubení vína s čokoládou. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Oživlý středověk

Ve Zlíně se v sobotu uskuteční první ročník středověké akce, který připomene dávné jarmarky. V parku městského zámku budou k vidění dobová řemesla od kovářství až po zpracování vlny. Pro děti je připravena dílna tvoření ze slámy a také kvíz o zlínském hradě. Na prodej budou také ručně vyrobené dřevěné hračky a mnoho dalšího. Informace zde.

Moravskoslezský kraj

Řízkový festival

Tradiční pochoutku — řízky — mají rádi malí i velcí. Na festival, který se jim bude věnovat, můžete dorazit o víkendu do údolí Malé Morávky a Karlova pod Pradědem. Tradičně se do nich zapojuje většina tamních restauračních zařízení. Připraveny budou nejeden tradiční kuřecí, krůtí či vepřové, ale i telecí či srnčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám