Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za zábavou na farmu nebo za císařem Karlem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červenec se přehoupl do druhé půlky a léto je v plném proudu. O víkendu můžete vyrazit například na Ekofarmu Bošina v královehradeckém kraji, kde se děti přiučí něco o zemědělství. Pokud vás táhne spíše historie, můžete navštívit hned několik akcí spojených s Karlem IV. Například odpoledne s císařem na hradě Lichnice.

Foto: Profimedia.cz

Na Farmářských slavnostech se děti i dospělí dozvědí něco o regionálních potravinách. Ilustrační foto

Článek
Praha

K moři přes muzeum

Nedostanete se letos k moři nebo už zkrátka nevydržíte čekat? Navštivte v sobotu Novou budovu Národního muzea a prozkoumejte záhadný svět pod hladinou. Uvidíte, jací různí živočichové v moři žijí a jak je uzpůsobeno jejich tělo zvláštním podmínkám. V rámci dílničky si můžete vyrobit něco z mušlí a suvenýr si odnést domů. Více informací k akci najdete zde.

Hmyzožravci v zoo

Zajímalo vás někdy, jak asi chutná cvrček nebo jiný drobný hmyz? O víkendu totiž proběhne v trojské zoo akce, která vám na vaši otázku poskytne odpověď. Dozvíte se, jaká zvířata hmyz jedí, ale hlavně ho i vy sami budete moct ochutnat. Možná, že až překonáte prvotní odpor, zachutná vám, stejně jako například hrabáčům. Podrobnosti zde.

Turnaj v kuličkách

Přijďte v neděli do parku Malinová-Chrpová v Záběhlicích na turnaj ve cvrnkání kuliček. Akce je určená pro všechny generace, pro obyvatele Prahy 10 je zcela zdarma. Pokud jste hru nikdy nehráli, organizační tým vám pravidla velmi rád vysvětlí a kuličky si můžete zapůjčit. Akce začíná v 10:45, na nejlepší hráče čekají medaile a diplomy. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Noc na Karlštejně

Pokud jste ještě nestihli shlédnout představení Noc na Karlštejně, které se v novém nastudování hraje na nádvoří pod širým nebem, příležitosti se vám již tenčí. Hraje se už jen do 6. srpna každý pátek či sobotu večer. V hlavních rolích uvidíte například Daniela Bambase coby Karla IV., jako jeho manželka Eliška se představí Hana Holišová. Více informací zde.

Procházka kolem Šternberku

Vyhraďte si v sobotu několik hodin na procházku okolím hradu Český Šternberk. Navštívíte běžně nepřístupnou kapli sv. Jiří a dozvíte se víc o stavebním vývoji hradu i osudu panství. Pokud jste již interiéry hradu viděli, je procházka, při které se dozvíte zase něco nového, určitě dobrým programem na sobotní odpoledne. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Házení kozla z věže

Za akcí s velmi nejednoznačným názvem nehledejte nic víc než historickou veselici s dobovým jarmarkem. Potěší vás jistě i divadelní scénky či středověká hudba nebo rytířský turnaj. Děti se mohou těšit také na pohádku nebo hry. Akce se koná v sobotu u kostela svatého Vavřince v Dačicích. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Rytíři na hradě

Hrad Klenová u Klatov ožije v sobotu řinčením mečů. K vidění budou nefalšované rytířské souboje, středověká kapela či sokolník. Na své si díky bohatému programu přijdou malí i velcí. Akce je zdarma a začíná ve 13:00 hodin. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Dílnička pro děti

Zavítejte v sobotu do Kláštera premonstrátů v Teplé na tvořivou dílnu, kde si budou děti moct vyrobit šperky z drátků nebo barevný hmyz z oblázků. Návštěvníci, kteří absolvují prohlídku celého komplexu, budou mít vstup na dílny zdarma. Ostatní zaplatí symbolických 50 korun. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Jakubská pouť

Zastavte se v Bělušicích na tradiční Jakubskou pouť. Čeká na vás bohatý program jak hudební, tak doprovodný. Na děti čekají soutěže na dospělé taky, akorát pivní. Těšit se můžete na dobové stánky s občerstvením a pro nejmenší jsou připravené projížďky na ponících. Více informací o sobotní akci zde.

Liberecký kraj

Dobývání pevnosti

Vypravte se o víkendu do středověku. Dvorec Curia Vitkov u Liberce otevírá brány malým i velkým, aby zažili dobrodružství v minulosti. Během dvoudenního programu bude možné nahlédnout pod ruce řemeslníkům, seznámíte se s jezdci či lučištníky... A hlavně uvidíte komentované dobývání pevnosti za použití obléhací techniky. Je na co se těšit, v sobotu se začíná v poledne. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Farmářské slavnosti

V obci Vernéřovice na Náchodsku se v sobotu uskuteční velká akce ministerstva zemědělství Farmářské slavnosti pro rodiny. Projekt cílí především na děti, kterým chce představit život na farmě a vše, co obnáší zemědělství. Připraven je bohatý a zábavný program, ale také mnoho informací o vzniku kvalitních regionálních potravin. Akce se koná na Ekofarmě Bošina. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Odpoledne s císařem

Vydejte se za Karlem IV. na hrad Lichnice a prožijte příjemné středověké odpoledne. Těšit se můžete na povídání o Lucemburcích, loutkové divadlo nebo dobovou hudbu a tance. A od 16:00 hodin budete svědky šarvátky s loupeživým rytířem. Celý den pak budou k dispozici i středověké dílny, hry a dobové tržiště. Kompletní program akce najdete zde.

Vysočina

Prohlídky pro rodiny

Vydejte se o víkendu na hrad Kámen na prohlídku, která se specializuje na rodiny s dětmi. Zábavnou a nenáročnou formou se dozvíte něco k historii hradu a ani ti nejmenší se určitě nudit nebudou. Akce je určená především pro ratolesti od 4 do 12 let a prohlídku je nutné si vzhledem k omezenému počtu účastníků rezervovat. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Sbírka na varhany

Chcete si s dětmi poslechnout příjemnou hudbu a zároveň přispět na dobrou věc? Tak dorazte na festival Prameny, který se koná v sobotu v Níhově. Budete se cítit jako na návštěvě příbuzných a výtěžek z akce bude věnován na nákup varhan. Vystoupí například kapela Žalozpěv. Více zde.

Olomoucký kraj

Výstava a závod veteránů

Máte rádi stará, historická vozidla? Prohlédnout si je můžete v sobotu třeba na hradě Bouzov, vystavena budou v parku. Důraz se klade na automobily vyrobené před rokem 1939 a dále na československé výrobce. Mimo jiné se jedná o závod, který startuje v Olomouci - i zde bude možné si vozidla prohlédnout. V 13:00 pokračuje akce právě na Bouzově. Více informací zde.

Zlínský kraj

Anenská pouť

V neděli se v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční tradiční Anenská pouť, která je spojená s krojovaným procesím. Za zpěvu písní následuje průvod městem do Dřevěného městečka. V areálu je připraven program na celý den, na děti čekají pouťové atrakce - historické kolotoče a houpačky. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Lesní slavnost

Po roce se vrací další ročník akce Lesní slavnost Lapků z Drakova a Dny Lesů ČR. Pro děti je připravena velká hra a soutěže, vysadit si mohou vlastní strom. K vidění bude i něco z rytířského umění a spousta dalších věcí, které se vám postarají o zábavné odpoledne. Kompletní program akce, která se koná v Osadě Drakov v Heřmanovicích, najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám