Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na slet čarodějnic a oslavte konec zimy

Novinky, mšv

Konec dubna tradičně přináší pálení čarodějnic a další akce v kouzelnickém duchu. Vyrazit na ně můžete v Praze, Mníšku pod Brdy, na zámek Horní Libchava nebo hrad Bouzov. Pokud vás láká spíše nekouzelnický program, navštivte třeba skanzen v Zubrnicích, kde se konají Myslivecké slavnosti, nebo Babiččino údolí, které bude dějištěm Ovčáckých slavností.

Foto: Profimedia.cz

Nechte děti stát se na okamžik kouzelníky a čarodějkami. Ilustrační foto

Článek
Praha

Středověká slavnost

Přeneste se v čase a vyrazte do středověku. V Archeologickém parku v Praze 6 na vás čekají scénické ukázky, historická řemesla, včetně dobových zbraní a zbroje, ale i výtvarné dílničky pro děti. Rovněž budete moci ochutnat dobové pokrmy, například grilované maso nebo staročeské zelňáky. Více informací zde.

Bojová hra

U příležitosti 7. výročí otevření Neviditelné výstavy se na Novoměstské radnici uskuteční bojovka pro děti i rodiče. Co konkrétně se bude dít, je tajemstvím, ale připraveno bude sedm až deset stanovišť, která budou zřejmě souviset se samotnou výstavou, jež má přiblížit život nevidomého člověka. Vstup zdarma. Více zde.

Pálení čarodějnic

Přijďte oslavit definitivní konec zimy na Císařskou louku. V sobotu se na ní budou pálit čarodějnice. Kromě toho jsou připraveny výtvarné dílny a soutěže pro děti, ale také sportovní aktivity, kterých se budou moci zúčastnit i rodiče. Akci najdete zde.

Středočeský kraj

Ohně v Nižboru

V sobotu se v Nižboru uskuteční oslavy keltského svátku Beltain. Jeho symbolem jsou ohně, které se po zapalují po celé krajině a symbolizují přechod zimy do teplejšího období roku. Těšit se proto můžete na hudbu, dobové tance, ale třeba i sokolníka nebo řemeslníky. Pro děti jsou připravené archeologické dílny. Více naleznete zde.

Čarodějnické prohlídky

Vydejte se o víkendu na zámek v Mníšku pod Brdy, kde se uskuteční speciální čarodějnické prohlídky. Mohou být čarodějnice i dobré? Na čem létají a jak vaří lektvary? To vše se dozvíte a čeká vás i kouzelné sklepení nebo výtvarný ateliér. Samotné čarodějnice se pak před zámkem budou pálit v pondělí. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Loutkohrátky

V Táboře se uskuteční první ročník festivalu Loutkohrátky. Jak už název napovídá, návštěvníci se mohou těšit na loutkové inscenace. Na pořadu jsou hned čtyři pohádky, například o Šípkové Růžence nebo o třech kůzlátkách. Probíhat budou také tematické dílny pro děti. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Den ve vzduchu

Baví vás letadla? Pak nevynechejte největší leteckou show v západních Čechách. Proběhne v oba víkendové dny v Plasích, a kromě leteckých ukázek na obloze se můžete těšit i na zábavný program na zemi. Děti se mohou zabavit třeba v odpočinkové zóně s prolézačkami, chybět nebude ani občerstvení. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Dostihy evropské šlechty

Mysleli jste, že dostihy jsou jen o Pardubicích a Velké Chuchli? V sobotu se v Karlových Varech uskuteční už 10. dostihový den evropské šlechty. Připraveno je sedm dostihových závodů, ale také závod dřevěných koní nebo klání poníků s jezdci do 12 let. Připraveny jsou i novinky nebo různá tematická vystoupení. Vstupné na akci je zdarma. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Myslivecký den

Navštivte v sobotu živý skanzen v Zubrnicích, kde se uskuteční Myslivecký den. Návštěvníci budou moci zhlédnout ukázku psích plemen a jejich výcvik nebo vystoupení mladých trubačů. Chybět ale nebudou ani zábavné soutěže pro děti, výtvarná výstava a samozřejmě občerstvení. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Zámecké čarování

Zámek Horní Libchava v sobotu ožije pohádkovými bytostmi, které budou na návštěvníky čekat. Samotnou památkou vás provede princezna, která si připravila čarodějnický příběh. Odpoledne se odehraje také pohádka a po celý den budou připraveny dětské tvořivé dílny a hry. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Ratibořické slavnosti

Zavítejte do Babiččina údolí u Ratibořic, kde se v sobotu uskuteční ovčácké slavnosti konané v rámci Dne Země. Návštěvníci zhlédnou ukázky pastev ovcí, ale i práci kovářů či košíkářů. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny i soutěže nebo malování na obličej. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Pálení čarodějnic

Na pálení čarodějnic můžete v sobotu vyrazit na Dolní Moravu. Kromě vrcholu programu se budou opékat buřty, chybět ale nebudou hry pro děti, malování na obličej nebo animační program na Stezce v oblacích. Hladové žaludky budete moci utišit třeba haluškami a dalším občerstvením. Podrobnosti o programu najdete zde.

Vysočina

Výtvarná dílna

V sobotu se v Oblastní galerii Vysočina v Jihlavě uskuteční výtvarná dílna k právě probíhající výstavě Okno před záclonou. Je třeba děti zaregistrovat předem a větší ratolesti lze vyzvednout i po programu. Co se bude konkrétně dít, se dozvíte na místě, vstupné na dílnu stojí 30 korun. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Vědecké čarování

V brněnském VIDA! science centru se v sobotu uskuteční čarodějná škola. Ale žádné laciné kouzelnické triky nečekejte, tahle magie bude založená na fyzikálních zákonech. Zdokonalte se v neobyčejných schopnostech a poznejte jinou tvář vědy. Kdo navíc dorazí v tematickém kostýmu, bude mít vstupné za polovinu. Připraven je i doprovodný čarodějnický program. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Čarodějnice na Bouzově

Chcete si na chvíli připadat jako Harry Potter? Pak vyrazte o víkendu na hrad Bouzov, který obsadí učitelé kouzelnických předmětů. Budete si moci vyzkoušet vaření lektvarů, létání na koštěti nebo pečení perníčků. Úspěšní absolventi obdrží kouzelnické osvědčení i hůlku. Podrobnosti o programu najdete zde.

Zlínský kraj

Čarodějnické prohlídky

Ponořte se o víkendu do magické atmosféry. Na sobotu i neděli jsou připraveny speciální čarodějnické prohlídky zámku Lešná, kterým vás provedou čarodějnice. Otevře se také škola čar a kouzel, kde si vyzkoušíte nejrůznější kouzelnické disciplíny. Více informací naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Slet čarodějnic

Na hukvaldský hrad se v sobotu sletí čarodějnice. Dorazte si užít dne plného čar a kouzel. Čeká vás přehlídka nejlepších čarodějnic, různé soutěžní disciplíny či ukázky šermu, ale samozřejmě také vatra, která k čarodějnicím neodmyslitelně patří. Čarodějnice v kompletním kostýmu budou mít vstup na akci zcela zdarma. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám