Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na festival české komedie, ochutnejte dobroty z medu

Novinky, mšv

Na třetí zářijový víkend je připraven rozmanitý sportovní, kulturní i zábavný program. Pokud jste příznivci českého filmu, vyrazte do Nového Města nad Metují na festival tuzemské komedie. Doprovodí ho i řada hudebních či tanečních akcí. Pokud holdujete sportu, navštivte Plzeň a pokud zatoužíte potěšit chuťové pohárky, vypravte se na medový jarmark do Sloupu na Moravě nebo Dýňobraní v Osoblaze.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na medový jarmark. Ilustrační foto

Článek
Praha

Zažít město jinak

V sobotu se uskuteční sousedské slavnosti Zažít město jinak, díky nimž se promění 60 míst po celé Praze. Akce letos slaví 12 let existence a na vybraných místech se mohou zájemci zastavit, v klidu posedět, popovídat si nebo si dopřát kávu s nějakým zákuskem. Někde je připraveno i divadlo a další kulturní program. Kompletní seznam míst najdete zde.

Víkend na hradě

Pražský hrad je neodmyslitelnou dominantou hlavního města. Znáte ovšem všechna jeho zákoutí a tajemství. Během víkendu budete mít možnost poznat hravou a zábavnou formou celý areál a dozvědět se navíc zajímavosti z českých dějin. Pro děti a rodiče bude v exteriérech hradu přichystáno šest úkolů, jež zabaví, ale i poučí. Připraveny jsou i výtvarné dílny či ukázky řemesel. Více zde.

Otevřené dveře dopravního podniku

Zhlédnout současnou i historickou techniku můžete v rámci dalšího ročníku Dne otevřených dveří Dopravního podniku hlavního města Prahy. Připadá na tuto sobotu a během něj se otevřou brány depa a garáží Kačerov a vozovny Pankrác. Kromě dopravních prostředků se představí také servisní vozidla, připraven je i bohatý doprovodný program, který zahrnuje mimo jiné soutěže pro děti. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Mezi indiány

Vydejte se poznat původní obyvatele Severní Ameriky. O víkendu se hrad Točník stane centrem indiánské kultury. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jak přesná je jejich muška při lukostřelbě nebo jak rychle dokážou běhat. Připraveno je rovněž malování na obličej nebo tančení s indiány za zvuků bubnů. Podrobnosti zde.

Po stopách kocoura Mikeše

V sobotu se koná další ročník turistického pochodu Po stopách kocoura Mikeše, jenž účastníky zavede po krásách Ladova kraje. Na výběr je z několika různě dlouhých tras, z nichž tu nejkratší zvládnou i méně zdatní účastníci. Kromě kocoura Mikeše se dostaví také kozel Bobeš, čuník Pašík a další. Start je v Mnichovicích. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Pohádkový den s vodníky

Zaskočte si v sobotu do pohádky. Před Pohádkovou kovárnou v Selibově si dají sraz čerti a hastrmani, kteří se budou ukládat k zimnímu spánku a návštěvníci jim budou zpívat ukolébavku. Paralelně se uskuteční Štrůdlování neboli soutěž o nejlepší jablečný závin. Samozřejmostí jsou ochutnávky, ale připravena je například i hudební pohádka. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Sportovní den

Dokud není ještě třeskutá zima, můžete trávit čas venku. Na atletickém stadiónu v Plzni se například v sobotu uskuteční sportovně zábavný den, na kterém si všichni návštěvníci budou moci vyzkoušet nejrůznější atletické disciplíny. Zároveň si otestují své zdraví a získají informace o zdravé výživě. Děti, které sport nadchne, se mohou zúčastnit náboru do atletického klubu. Více zde.

Karlovarský kraj

Jízda vláčkem

Naposledy v tomto roce můžete vyrazit na projížďku důlním vláčkem do přírodní rezervace Soos u Františkových lázní. Vagóny, které dříve vozily vytěžený jíl, slouží dnes jako turistická atrakce a jedná se o opravdový unikát, dráha o rozchodu 600 milimetrů je jednou z mála dochovaných u nás. Plná cena činí 50 korun, snížená polovic. Více informací zde.

Ústecký kraj

Loretánské slavnosti

Rumburk si v sobotu připomene 310 let své Lorety. Při této příležitosti ožije významná sakrální památka dobovou hudbou a divadelními pohádkami. Kromě komentované prohlídky stavbou jsou připraveny také výtvarné dílny či vystoupení dětských pěveckých sborů. Akce je součástí Dnů evropského dědictví. Další informace zde.

Liberecký kraj

Šermířský den

Přijďte se v sobotu pobavit na hrad Bezděz. Pro děti i rodiče jsou zde připravena víkendová představení s názvem Jedna země, jeden král..., v nichž mimo jiné účinkuje skupina historického šermu. Rodinné vstupné je 220 korun, připraveno bude rovněž občerstvení a mnoho dobové zábavy. Více zde.

Královéhradecký kraj

Festival filmové a televizní komedie

Od neděle se v Novém Městě nad Metují koná festival české filmové a televizní komedie. Stěžejní program se uskuteční v prostorách Kina 70, připravena je ovšem i řada doprovodných akcí, jako jsou koncerty, výstavy, besedy či taneční vystoupení. Ty se uskuteční i v ulicích a na dalších veřejných prostranstvích. Kromě odborné poroty udělují svou cenu i sami diváci. Podrobný program naleznete zde.

Pardubický kraj

Hradní slavnosti

Na hradě Rychmburk se v neděli uskuteční slavnosti, které lákají na bohatý kulturní program. Čítá například cirkusovou pohádku pro děti, kejklíře, ale také trh s ukázkou řemesel. Na nejmenší čeká rovněž oblíbené malování na obličej a chybět nebude ani občerstvení, které nasytí hladové žaludky. O hudební složku se postará dětský pěvecký soubor Smíšek. Více informací zde.

Vysočina

Na skok do pohádky

V neděli se otevřou brány Pohádkové vesničky v Podlesí. Návštěvníci se kromě prohlídky prostorů samotné vesničky mohou těšit na nejrůznější bytosti, které na cestě potkají, ale také na soutěže, které prověří znalosti pohádek a jako odměna pro ty úspěšné jsou nachystány dobroty. Cena vstupného je 150 korun, snížené za 80. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Medový jarmark

Za sladkým medem vyrazte v sobotu do městyse Sloup. Na zdejším jarmarku čekají na návštěvníky kromě medu samotného i další včelí produkty či nejrůznější pochoutky, jako jsou třeba perníčky. Dospělí v případě chladnějšího počasí ocení horkou medovinu, děti zase doprovodný program, jenž je pro ně připraven. Zájemci mohou také navštívit místní jeskyni. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Dobývání Plumlova

Ukázky vojenského ležení či výstavu armádní techniky budou moci návštěvníci shlédnout v rámci dalšího ročníku Dobývání Plumlova. Pravou atmosféru dokreslí vojáci v uniformách z let 1930 až 1960. Zájemci budou moci nahlédnout do ukázek bojů jako je třeba dobytí Berlína. Připraveno je i občerstvení. Detaily o sobotní akci naleznete zde.

Zlínský kraj

Večer s netopýry

Fascinují vás netopýři? Pak byste se možná chtěli o těchto tvorech dozvědět něco více. Ve Zlíně se v sobotu uskuteční exkurze, která účastníkům přiblíží jejich život. Noční procházku doplní povídání o ochraně netopýrů, ale také ukázky moderní techniky, které se užívají při výzkumu nebo odchytu. Kapacita je omezená, místo je třeba si předem rezervovat. Detaily zde.

Moravskoslezský kraj

Dýňobraní

K podzimu neodmyslitelně patří dýně. O tom, jak se dají upravit ve sladké i slané verzi, se můžete dozvědět na tradičním Dýňobraní v obci Osoblaha. Z dobrot na návštěvníky čekají například horké dýňové vafle, cheesecake či dýňový kotlík. Tuto zeleninu zde budete moci i nakoupit v podobě jedlé i okrasné. Vstup na akci je zdarma. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám