Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte do bitvy, vyzkoušejte si řemesla

Novinky, mšv

Veskrze v historickém duchu se ponesou akce, které se uskuteční o třetím červencovém víkendu. Vyrazit můžete na hrady za rytíři, mimo to se sami můžete zapojit do bitvy. Stejně tak si budete moci zkusit historická lidová řemesla. Zajímavý program nabídnou také dvě české zoo, v Praze se dozvíte zajímavosti o hmyzožravcích, v děčínské zase budete moci přespat.

Foto: Profimedia.cz

Zúčastněte se historické bitvy. Ilustrační foto

Článek
Praha

Víkend hmyzožravců

Navštivte o víkendu pražskou zoo, kde se tentokrát blíže seznámíte s hmyzožravci. Chybět nebudou komentovaná krmení zvířat, především se ale budete moci sami na okamžik proměnit v hmyzožravce. Renomovaní šéfkuchaři budou totiž připravovat netradiční pochoutky, jako třeba cvrčky, červy a další hmyzí dobroty. Více informací zde.

Zážitková hra

Vydejte se po stopách tajemného sněžného muže Yettiho v dobrodružné stopovací hře, která se koná v okolí Čimického rybníka. Objevte krásy okolní přírody a pobavte se při plnění různých úkolů a zjistěte, zda je na existenci Yettiho skutečně kus pravdy či nikoli. Další informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Víkend ve středověku

Přeneste se o víkendu do dob chrabrých rytířů a sličných panen. Na hradu Zlenice ožije v sobotu i neděli období vrcholného středověku, kde si budete moci mimo jiné vyzkoušet tehdejší řemesla. Setkáte se s barvířkou nebo bednářem, vyzkoušíte si výrobu keramiky a dozvíte se zajímavosti o prvních výtiscích knih. Mimo to budou připraveny také ochutnávky dobové kuchyně. Více zde.

Noční prohlídky

Poznejte hrad Křivoklát z jiné perspektivy. Vydejte se v sobotu na noční prohlídky, které se tentokrát zaměří na období renesance. Dozvíte se, co se tenkrát dělo za hradbami, jak zdejší obyvatelé žili a jaké měli zvyky. Poutavé představení vás přivede do kontaktu s reálnými historickými osobami. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Historické slavnosti

V pátek a především v sobotu se do Třeboně vrátí Historické slavnosti Jakuba Krčína. Nabídnou poutavý program pro děti i dospělé, přičemž se můžete těšit například na přednášku historika, koncert, dále pak na kostýmovaný průvod, šermířské souboje a další. V zámeckém parku bude připravena dětská scéna, kde si malí návštěvníci budou moci vyzkoušet řemesla nebo se zapojit do soutěží. Podrobnosti zde.

Plzeňský kraj

Pohádky na hradě

Od pátka do neděle se na hradě Horšovský Týn můžete těšit na jedno pohádkové představení za druhým. Inscenace mnohdy doprovodí také hudba, těšit se můžete například na pohádky O nemocné princezně, Ztracené koruně, Strašidelný mlýn nebo O hamižné veverce. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Dětské prohlídky

Chcete, aby se vaše děti dozvěděly něco zajímavého z historie? Pak vyrazte v sobotu na zámek Kynžvart, kde jsou pro ně připraveny speciální prohlídky. V doprovodu princezny si projdete památku, a kromě jiného se dozvíte informace o nejznámějším majiteli zámku Klemensi Metternichovi. Akce je vhodná pro děti od šesti do deseti let. Více zde.

Ústecký kraj

Noc v zoo

Děčínská zoo si po roce opět připravila oblíbené přespání pro nejmenší návštěvníky. Uskuteční se v červenci hned dvakrát, poprvé z pátku na sobotu. Děti budou moci tábořit a opéct si buřty, připravena je také prohlídka areálu za svitu baterek i bližší setkání s některými druhy zvířat. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Skřeti na hradě

Pokochejte se šermířskými vystoupeními na hradě Bezděz. A také monstry, respektive skřety, ze světa inspirovaného Pánem prstenů. V průběhu víkendu se setkáte se středověkými vojáky, dozvíte se také něco o jejich zbraních a zbroji. Děti si budou moci vyzkoušet také střelbu z luku či kuše. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Do bitvy

Staňte se účastníky velkolepé bitvy, která se v neděli uskuteční v přírodní rezervaci Dubno. Přeneste se do roku 1866 do vřavy mezi pruskými a rakouskými vojáky. Zjistíte, jaká bojová technika se tenkrát používala, sami si pak budete moci vyzkoušet, jak se zachází s puškou nebo jak si vyrobit opravdovou funkční patronu. Více informací zde.

Pardubický kraj

Jarmark ve skanzenu

Zevrubné seznámení s lidovými řemesly nabídne víkendový jarmark na Veselém kopci. Jak se vyrábí keramika, jak se tkají textilie nebo vyrábí lidové hudební nástroje, to vše a mnohem více uvidíte na vlastní oči. Svou vlastní zručnost si budete moci vyzkoušet v tvořivých dílničkách. Připraven je také doprovodný kulturní program. Více informací najdete zde.

Vysočina

Bitva o Notorburg

Vydejte se v sobotu do Ledče nad Sázavou, kde se uskuteční Bitva o Notorburg. V ní se budete moci zapojit o souboje o tvrz, kterou brání krvelační šermíři. Připraveno je také dobové tržiště s ukázkami lidových řemesel, soutěže nebo historický kolotoč. Na děti čeká také slámový hrad, dojde i na noční ohňovou show. Více zde.

Jihomoravský kraj

Šermířská vystoupení

Za šermíři se vydejte na zámek Valtice a ponořte se do historie. Kromě soubojů vás čekají také divadelní vystoupení, například pohádka o loupežnících, prožijete také příběh známé Angeliky. Podíváte se také do období třicetileté války a dozvíte se, proč tento válečný konflikt vůbec vznikl a jak se bojovalo. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Setkání řemeslníků

O víkendu se v Čechách pod Košířem uskuteční 12. ročník setkání mistrů řemesla kolářského a kočárnického. Návštěvníci se budou moci pokochat prací řemeslníků, uvidíte zpracování materiálů, jako jsou dřevo, ocel, sklo i textilie. A jelikož ke kočárům samozřejmě patří i jejich hnací síla, koně, setkáte se také s nimi. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Dny řemesel

Tradiční řemesla můžete během víkendu poznat také v Rožnově pod Radhoštěm, kde se na jednom místě potkají například kováři, kameníci, bednáři či klempíři. Návštěvníci se budou moci tvůrcům podívat přímo pod ruce a zjistí, jak se zpracovává a opracovává dřevo nebo jak se pletou košíky. Řemesla si budete moci rovnou i vyzkoušet, připraveny jsou rovněž soutěže pro rodiče s dětmi. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Lesní slavnost

V Osadě Drakov se o víkendu uskuteční další ročník Lesní slavnosti Lapků z Drakova. Zhlédnete rytířská vystoupení, pro děti budou ale zároveň připraveny zábavné soutěže na téma lesnictví, představí se také sokolníci a návštěvníci si budou moci tradičně zasadit i svůj strom. Akci doplní jarmark, kde budete moci nakoupit regionální výrobky. Více naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám