Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Pusťte si draka nebo zasaďte strom

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověď na víkend vypadá zatím slibně. Pokud chcete využít hezkého počasí, můžete třeba vyrazit pouštět draky. Drakiáda se koná například pod pražským Petřínem nebo v Krkonoších ve Špindlerově Mlýně. Za netradičním programem se můžete vypravit do Nového pralesa v Libereckém kraji, kde si můžete společně s rodinou zasadit strom.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na drakiádu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Drakiáda pod Petřínem

Jako každý rok, i tento se koná tradiční Drakiáda pod Petřínem pořádaná Nemocnicí Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Kromě samotného pouštění draků je připravena také loutková pohádka nebo ukázky dravců, s nimiž se budete moci na chvíli přeměnit v sokolníka. Akce se koná v sobotu. Více zde.

Divadelní karneval

Poslední zářijovou sobotu se bude ve Žlutých lázních konat divadelní karneval pro celou rodinu. Akce nabízí bohatý celodenní program, který čítá plno zábavných aktivit, včetně hudebních, tanečních i divadelních workshopů, opékání buřtů nebo malování na obličej. Veškeré podrobnosti se dozvíte zde.

Festival ptactva

Víkend bude patřit festivalu ptactva, který se koná na různých místech republiky. Konají se při něm vycházky spojené s pozorováním ptáků, jejichž cílem je přiblížit život opeřenců lidem. Na jednu takovou vycházku můžete v neděli vyrazit do Průhonického parku kousek za Prahou. Začátek je nicméně už v 7:30. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Svatováclavské slavnosti

V Kutné Hoře se v sobotu uskuteční tradiční Svatováclavské slavnosti. Přinesou zajímavý program pro dospělé i děti, mimo jiné řemeslný trh s rukodělnými výrobky, ale také hudební či divadelní produkci. Rodiče se mohou těšit také na ochutnávky vín. Akce se koná na Palackého náměstí. Více najdete zde.

Tvoření z vosku

V sobotu jsou všichni zváni do Včelího světa v Hulicích. Proběhne zde tvořivá dílna, na které se budou vyrábět věci a dekorace především z vosku. Akce je určena nejen dětem, tvoření si mohou vyzkoušet i dospělí. Vyrábět se budou svíčky, horkým včelím voskem se bude i malovat. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Parním vlakem za čokoládou

Projeďte se poslední zářijový den parní lokomotivou, tematická jízda ukončí sezónu na vysočinské úzkokolejce. Trasa jízdy bude vůbec nejdelší, jakou můžete zažít. V cílové stanici v Černochovicích u Tábora pak bude na cestující čekat bohaté čokoládové občerstvení, divadelní pohádky, kouzelnické představení a mnoho dalšího. Informace hledejte zde.

Plzeňský kraj

Den na Šumavě

Vyrazte o poslední zářijové sobotě na šumavský Špičák. Proběhne zde den s CHKO Šumava, na kterém se dozvíte mimo jiné nejrůznější zajímavosti o savcích žijících ve zdejší krajině. Půjde především o rysy, jeleny a bobry, návštěvníci se například naučí rozeznávat různé druhy těchto zvířat. Program pak doplní také hry a testy s enviromentální tematikou nejen pro děti. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Den v dopravním podniku

V sobotu otevře Dopravní podnik Karlovy Vary brány veřejnosti. Zájemci se budou moci svézt městem zdarma nebo si vyzkoušet jízdu historickým autobusem, anglickým double deckerem nebo americkým školním autobusem. Připraveny jsou ovšem i praktické ukázky údržby vozidel a mnoho dalšího. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Den dětí a koní

Přijeďte v sobotu na odpoledne plné zábavy do Skupic u Postoloprt. Třetí ročník akce Den koní a dětí si připravil bohatý program, který zahrnuje jízdu koní, stužkování jezdců, ale také soutěžní koňská klání. Akci doprovodí také hudební vystoupení a je připraven rovněž program pro děti. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Den v pralese

V Novém pralese u Světlé pod Ještědem se bude v sobotu konat akce, na které si budete moci vysadit strom pro budoucí generace. V rámci programu je připraveno také mnoho přírodovědných aktivit, průzkum lesa a mnoho dalšího. Na akci bude také občerstvení, vstup je navíc zdarma. Více zde.

Královéhradecký kraj

Drakiáda ve Špindlu

Podzim je tu a patří k němu pouštění draků. Vyrazte na drakiádu, která bude probíhat ve Špindlerově Mlýně u lanové dráhy Medvědín. Draci se budou vyrábět i na místě, připravena je také pohádka a mnoho dalších zábavných aktivit. Vstup je samozřejmě zdarma. Více informací zde.

Pardubický kraj

Den řemesel

Areál zahrady čp. 8 v Sebranicích u Litomyšle ožije v sobotu starými lidovými řemesly. Návštěvníci budou moci shlédnout a vyzkoušet si například zpracování lnu a dalších rostlinných materiálů, výrobu chleba, mletí a drcení zrna nebo výrobu keramiky. Vstupné je dobrovolné. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Den s Igráčkem

Co je igráček dnešní děti už nejspíš nevědí. V sobotu si v Novém Veselí nicméně budou moci jednoho takového panáčka vyrobit a zkusit si i další body programu. Připravena bude třeba bungee trampolína, skákací hrad, rodeo býk nebo malování na obličej. Akci zpestří kouzelník a komik Richard Nedvěd. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Kaprobraní na hradě

O víkendu si budou moci děti za doprovodu rodičů vyzkoušet své rybářské umění a vylovit si kapra z rybníku na hradě Bítov. Dva největší úlovky budou odměněny cenami. V oba dny budou připraveny také nejrůznější rybí pochoutky v hradní kuchyni, akci doprovodí také šermířská vystoupení a další. Podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Rytířský turnaj

Skočte si na jedno sobotní odpoledne do středověku. V Otaslavicích proběhne akce, kterou bude znít řinčení mečů, k vidění budou také historická řemesla, jako sedlář, švadlena či ranhojič, a budete moci ochutnat i dobroty středověké kuchyně. Akce se koná v amfiteátru a v Muzeu řemesel.

Zlínský kraj

Svatováclavské slavnosti

Svatováclavské slavnosti jsou největší kulturní akcí v Napajedlech. V sobotu se koná jejich 18. ročník, na kterém nebude chybět bohatý historický program, jako průvod městem s pochodněmi nebo mše na počest sv. Václava. Chybět nebude ani dobový jarmark nebo hrací stanoviště se středověce laděnými úkoly pro děti. Dospělí se mohou těšit zase na slavnosti vína. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Šermířské odpoledne

Poslední zářijový den se na hradu Hukvaldy uskuteční program se šermíři. Kromě turnajů, soubojů a řinčení mečů se bude také tancovat a budou se vyprávět šermířské příběhy. V historickém ležení budou zase vystaveny zbraně a zbroj, které si návštěvníci budou moci prozkoumat. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám