Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Parním vlakem na trhy nebo do skanzenů za tradicemi

Novinky, mšv

Vánoce se nezadržitelně blíží, proto se mnoho víkendových akcí věnuje především jim. Parním vlakem můžete na adventní trhy vyrazit třeba z Prahy na Křivoklát, mikulášská družina vás přivítá na cestě z Liberce do Křižan. Za tradicemi vyrazte do skanzenů v Zubrnicích či Příkazích, kde se můžete seznámit se zvyky našich předků.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na zimní výlet parním vlakem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Expresem na adventní trhy

Na adventní trhy na hradě Křivoklát můžete v sobotu vyrazit parním expresem ze smíchovského nádraží. Odjíždí se v 9:30, uprostřed vlakové soupravy bude zařazen i bufetový vůz. Na hradě se pak uskuteční akce ve znamení lucemburských panovníků, přijede i král Jan s malým Karlem IV. Další informace zde.

Česká hračka

Rájem pro všechny příznivce českých hraček bude akce, která se o víkendu koná na Novoměstské radnici. Na prodejní výstavě si přijde na své každý, naleznete tu hračky pro děti, modelovou část nebo i designové a řemeslné produkty. Připraveny jsou také dílny, dětský koutek a mnoho dalšího. Více zde.

Pohádková sobota

Děti i dospělé provede v sobotu Chvalským zámkem víla Meluzínka. K vidění budou vánoční výstavy Ladovské Vánoce a vyřezávaní Andělé a betlémy. Společně si také připomenete nejznámější vánoční tradice, připraveny jsou i soutěže. Komentované prohlídky trvají 40 minut a začínají vždy v celou hodinu. Více informací zde.

Středočeský kraj

Adventní tvoření

Přijďte si do návštěvnického střediska Vodní dům v Hulicích vyrobit s dětmi dárky pro blízké nebo třeba i pro sebe. Bude se malovat na porcelánové hrnečky, vyrábět mýdlo a další. Akce se koná od 10:00 hodin do 15:00 a dílny s maximálním počtem 20 účastníků začínají každou celou hodinu. Podrobnosti zde.

Advent ve sklárně

O víkendu dorazte do Huti František v Sázavě, uvidíte předvádění sklářských technik a na místě bude také trh s rukodělnými dárky nebo dílničky, kde se budou zdobit třeba perníčky. V sobotu se pak můžete těšit na loutkové divadlo nebo pohádkové čtení z úst Michala Viewegha, v neděli na zpívání dětí ze zdejší základní školy. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Vánoční výstava

Od 8. prosince se v táborské Galerii 140 koná výstava zasvěcená Vánocům. Těšit se můžete na papírové betlémy, tradice českých Vánoc, ozdoby, perníčky a dekorace. Pro dospělé je vstupné za 20 korun, pro děti za 10. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Vánoce v útulku

Pokud vás zajímá, jak se v útulcích pečuje o opuštěné či handicapované kočky, přijďte se podívat do plzeňského útulku Naděje pro kočky. Přispět můžete i nějakým dárkem, třeba granulemi či konzervami. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Čertovský průvod

V neděli projdou Sokolovem děsivá alpská strašidla, takzvaní krampusové. Akce bude zahájena v 16:30 na náměstí Budovatelů a bude pokračovat na Staré náměstí. Pokud máte doma nebojsy, vyrazte s nimi do ulic kochat se pekelnou zábavou, kterou bude možné sledovat i na velkoplošných obrazovkách. Více zde.

Ústecký kraj

Zubrnické Vánoce

Za vánočními zvyky a tradicemi se můžete o víkendu vypravit do skanzenu Zubrnice. Seznámíte se s tím, jak trávili svátky naši předci a světničky provoní vánoční pečivo a cukroví. Těšit se můžete na výrobu vánočních ozdob z perníkového těsta nebo na tradiční řemeslný trh, kde možná pořídíte dárky pod stromeček. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Parním vlakem s Mikulášem

V sobotu se můžete svézt parním vlakem z Liberce do Křižan a zpět. Nebude chybět ani Mikuláš se svojí družinou, těšit se můžete na čertovský program a dárky. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Letem světem

V neděli se expozice zámku Karlova Koruna promění na světničky různých států, seznámíte se například s Vánocemi v Rusku, Itálii nebo Americe. Nebude chybět ani srovnání s českými svátky. V jednom ze sálů proběhne výstava sněhuláků a děti si budou moci ve výtvarných dílničkách vyrobit drobné dárky, připraveny budou také úkoly. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Trhy na zámku i v podzámčí

Přijďte poznat kouzlo vánočního zámku ve Slatiňanech. Ty se vám během několika prosincových dní představí v neobvyklé kráse. Najdete zde bohatě prostřený stůl, pod stromkem vánoční nadílku pro velké i malé. V sobotu se na zámku i v podzámčí navíc budou konat trhy, mlsné jazýčky uspokojí slané i sladké dobroty a mnoho dalšího. Akci najdete zde.

Vysočina

Zámecké vánoce

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou se budou o víkendu konat oslavy Vánoc. Na návštěvníky se už připravují žongléři či divadelníci v několika hrách pro malé i velké. Připravena je pohádka nebo i detektivní hra o Sherlocku Holmesovi. Atmosféru doplní řemeslné trhy, kde budete moci pořídit netradiční dárky. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Svět fantazie

Pojďte se v sobotu potkat s duchy, kouzelníky, vílami a strašidly. Ponořte se v sobotu na Špilberku do tajemného světa brněnského ilustrátora Pavla Čecha. Vánoční atmosféru dotvoří stromek, stánky, připraveno je také divadlo či opékání buřtů. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Oslava ve skanzenu

Nadcházející Vánoce se budou slavit také ve skanzenu v Příkazích. Na děti v sobotu čeká tvořivá dílnička, řezbář a v galerii budou své výtvory vystavovat děti z Řezníčkovy školy a Slovanského gymnázia. Vstupné je dobrovolné. Více informací zde.

Zlínský kraj

Zámecké kouzlení

Po roce se na vsetínském zámku uskuteční tradiční akce Zámecké adventní kouzlení. Těšit se můžete na jarmark, za pomoci lití olova a pouštění lodiček se bude věštit budoucnost. Zámkem navíc budou obcházet tajemné bytosti, které hodným dětem nadělí sladkosti. Odpoledne je připraveno také divadlo. Kompletní informace o nedělní akci najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoce na zámku

Zámek v Kravařích se o víkendu zaplní stánky a nejrůznějšími lidovými řemeslníky. Ukázky budou předvádět perníkáři, krajkářky nebo řezbáři, těšit se můžete také na prodej vánočních ozdob a dekorací. Pro děti je připraveno loutkové divadlo, tvořivé dílničky nebo zdobení perníčků. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám