Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Sněhu je dost, vleky jezdí i v menších areálech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci sjezdovek i běžek se díky vydatnému sněžení v minulých dnech mohou o víkendu těšit na ideální podmínky pro lyžování. Nejvíce sněhu má Lysá hora, kde naměřili 190 cm. Lyžaři by se však měli vyhnout těm lokalitám v Krkonoších a Jeseníkách, kde záchranáři vyhlásili čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Sníh komplikuje i dopravu, v Liberci a Jeseníku nadále platí kalamitní stav.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na Ještědu kvůli šampionátu nejezdí jen lanovka na Černý vrch a vlek F 10.

Článek

Výborné podmínky pro lyžaře nabízejí skiareály v Krkonoších a Orlických horách. Na sjezdovkách leží až 170 centimetrů sněhu, což je nejvíce v letošní sezóně. Kvůli lavinám jsou zcela uzavřené cesty Kotelními jamami, Dlouhým a Modrým dolem.

Lyžaři se mohou o víkendu vypravit i do Jeseníků, na Ovčárně je až 1,5 metru přírodního sněhu. Vlivem sněhové nadílky se však stejně jako v Krkonoších zvýšila hrozba pádu lavin.

Lyžuje se i na Ještědu, návštěvnost je ale kvůli MS mizivá. Většina lidí si mylně myslí, že středisko je kvůli mistrovství zavřené. Kvůli šampionátu ale nejezdí jen lanovka na Černý vrch a vlek F 10.

Západočeská i jihočeská šumavská střediska hlásí až 100 centimetrů sněhu a o víkendu očekávají nápor lyžařů. Do jihočeských areálů přijede mnoho lidí i díky jarním prázdninám. Ve Skiareálu Lipno panují nejlepší sněhové podmínky za poslední tři zimy, Zadov na víkend přidal jeden běžecký okruh a zprovozní další vlek, Lipno rozšířilo tratě pro běžkaře.

Ideální podmínky nabízí lyžařům rovněž všechna střediska v Karlovarském kraji. Tolik sněhu nenapadlo v Krušných horách minimálně tři roky. Doslova zasypaný sněhem je největší skiareál na Klínovci, kde mají 105 centimetrů sněhu.

Dostatek sněhu mají také střediska v Ústeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Pravé zimní počasí umožnilo provoz prakticky všech lyžařských vleků i na Vysočině.

Milovníci hor si užijí o nadcházejícím víkendu i na Moravě. Příznivci sjezdového lyžování i snowboardisti mohou v Beskydech ve většině středisek očekávat kolem jednoho metru. Jezdit se o víkendu bude díky čerstvému sněhu i na jižní Moravě.

Sněžení na některých místech republiky komplikuje dopravu, řidiči by podle silničářů měli jezdit opatrně a do vyšších poloh nevyrážet bez sněhových řetězů. Meteorologové varují, že v pátek se mohou znovu objevit sněhové jazyky a závěje hlavně v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouské Alpy - na sjezdovku i metrem

Rakouský Serfaus, Fiss i Ladis trůní na slunečném plató ve výšce 1 500 m nad mořem a vyvoněné hotýlky se sedlovou střechou a bílou peřinou na ní navozují zimní...

Výběr článků

Načítám