Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Hory v Česku leží pod sněhem

Dostatek sněhu a výborné podmínky pro lyžování čekají o víkendu na příznivce zimních sportů na horách po celé republice. Krkonoše, Šumava, Jizerské a Krušné hory jsou doslova zapadané sněhem. Vydatné sněžení pokrylo i svahy moravských hor, v Jeseníkách však stejně jako v Krkonoších a Beskydech stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na Ještědu kvůli šampionátu nejezdí jen lanovka na Černý vrch a vlek F 10.

Článek

Nejvíce sněhu naměřili na Pradědu, kde leží 160 centimetrů sněhu. Na druhém místě je Boží Dar a Horní Mísečky - Medvědín, kde mají 140 centimetrů. Třetí místo patří Severáku v Jizerských horách se 130 centimetry. 

Na Černé hoře v Krkonoších napadlo nejvíce sněhu v letošní sezóně. Lidé se mohou těšit v Krkonoších i na upravené běžecké tratě.

V Krušných horách je místy přes půldruhého metru sněhu, provozovatelé ale svahy velmi dobře připravili. Sjezdovky jsou upravené a jezdí se výhradně na přírodním sněhu. Problémy mohou nastat s parkováním, řidiči by měli parkovat jen na vyhrazených místech.

Velké zásoby sněhu mají i střediska v Libereckém kraji. Menší zájem je kvůli mistrovství světa v klasickém lyžování o ještědský sportovní areál, kde nejezdí lanovka na Černý vrch a vlek F10. Další sjezdovky jsou však otevřené.

Výborné podmínky nabízejí také skiareály v západočeské i jihočeské části Šumavy. Díky sněžení přibylo na svazích několik desítek centimetrů sněhu. Na Lipně i na Zadově je až 95 centimetrů sněhu, upravené jsou na Šumavě i běžecké tratě. Kvůli praskání ledu je však mimo provoz bruslařská dráha na vodní nádrži Lipno.

Bílá nadílka láká lyžaře i na moravské hory. Desítky centimetrů čerstvého sněhu přibyly v Jeseníkách i Beskydech, na beskydských svazích leží až 195 centimetrů. Nový sníh se však plně nespojil se starou vrstvou, lyžaři by si proto měli dávat pozor na sesuvy sněhu.

Dobré podmínky přetrvávají i ve střediscích v Pardubickém kraji, na Vysočině a ve Zlínském kraji. V Ústeckém kraji se lyžuje bez front i o víkendu. Dostatek sněhu mají i střediska ve středních Čechách, provozovatelé se však obávají deště a oteplení. Podmínky se horší v areálech na jihu Moravy, na většině svahů se ale stále lyžuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám