Hlavní obsah

Kam na ty nejbarevnější prázdniny

Když chcete utéct za hranice všedních dnů, proč to nepojmout nejen barvitě, ale i barevně? Měst, kde jako by na pozicích architektů a designérů řádily děti s pastelkami, je ve světě na výběr dostatek. A pestré kulisy vám samy o sobě vykouzlí úsměv na rtech. Kam tedy vyrazit za duhovou architekturou?

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Barevná města potěší nejen fotografy. Na snímku Nikaragujská Granada.

Článek

Bergenský Bryggen

Bryggen je nejstarší čtvrtí norského přístavního města Bergen. Kdysi byly dřevěné domky s kamennými základy hlavním centrem obchodu v severní Evropě. Roku 1979 bylo 58 typických obydlí zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. V některých z nich stále sídlí tradiční firmy. Jiné jsou útočištěm designových obchodů, zejména se severskou módou, restaurací a barů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Historické centrum Bergenu

Ztratit se ve spleti zadních traktů dřevěných uliček stále tak trochu připomíná výlet do minulých století. Na dohled Bryggenu se nachází i vyhlášený rybí trh s místními specialitami. Vyjíždějí odtud i výletní lodě k blízkým fjordům.

Portugalská Costa Nova

Nedaleko půvabného secesního města Aveiro, kterému bývá přezdíváno portugalské Benátky, se nachází pruhovaná Costa Nova. Rybářská vesnice dříve sloužila zejména jako skladiště. Dnes jsou částečně přebudované domky načančanými hotely, rybími restauracemi a obchůdky s tradičními portugalskými suvenýry.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Costa Nova je neuvěřitelně fotogenická.

Nejedná se navíc, jak bývá zvykem, o jedinou uličku domů. Námořnicky pruhovaná obydlí najdete v celé oblasti a na dlouhou písečnou pláž je to co by kamenem dohodil. Vesnici se kromě tradiční atmosféry prozatím daří držet poklidný ráz. Prozatím se v ní nebudete tlačit a ceny jsou navzdory turistickému lákadlu příznivé.

Kodaňský Nyhavn

Barvy v Dánsku hrají hlavní roli v kodaňském přístavu Nyhavn. V 17. století býval přístav útočištěm rybářů, opilců a prostitutek. Dnes se jedná o jednu z nejprestižnějších adres s lákavými restauracemi, designovými obchody a mraky turistů. A není divu, na barevné severské domky je radost pohledět a kanál s vyhlídkovými loďkami dodává místu tu správnou dovolenkovou atmosféru.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nábřeží Nyhavn se datuje do 17. století a je jednou z nejoblíbenějších kodaňských promenád.

Posaďte se na nábřeží s talířem čerstvých krevet nebo navštivte dům Hanse Christiana Andersena, který zde roky žil a tvořil nejprve v domě s číslovkou 67 a poté 18. Kodaň navíc nabízí mnohá další lákadla. A nejen ta gastronomická.

Na cestách za barvami duhy

Cestování

Marocký Chefchaouen

Pokud stejně jako skupina Žlutý pes sdílíte názor, že „modrá je dobrá“, určitě byste se měli vypravit do marockého města Chefchaouen. Nikdo mu totiž neřekne jinak než Modré město. Jeho historie sahá do 15. století, blankytně modrou fasádu ale domy získaly veskrze nedávno.

Foto: Profimedia.cz

Modrý Chefchaouen

Na konci minulého století měly být podle tamějšího historika nabarveny proto, aby do města nalákaly turisty. Poněkud přízemní, ale zjevně funkční. Turisté, kteří se líbivou architekturou nechají zlákat, mohou kromě „50 odstínů blankytné“ obdivovat i tradiční řemesla.

Nikaragujská Granada

Pokud chcete vyrazit o něco dál, asi nejbarevnějším městem Střední Ameriky je půvabná Granada. Honosné koloniální vily i skromné příbytky hýří všemi barvami duhy. A mnoha dalšími. Na hordy turistů tam navíc zcela jistě nenarazíte. Pokud si město chcete užít ve víru předvánočních oslav, vyrazte na začátku prosince, kdy celá země žije početím Panny Marie. Advent ve třiceti stupních Celsia má rozhodně grády.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Granada hýří barvami.

Už tak pestrobarevné ulice na týden rozzáří ohňostroje i vánoční osvětlení a rozezní petardy. Granada ale okouzlí v každou roční dobu, jen léto bývá hodně deštivé. Projeďte se na tradiční drožce nebo okuste místní rum či kávu v jednom z typických barů v koloniálních vilách.

Reklama

Související články

Jak malá mořská víla nejen o hlavu přišla

Bronzová socha malé mořské víly příznačně není velká „vzrůstem“, ale co do pověsti se symbol dánského hlavního města řadí k takovým nehybným velikánům jako...

Výběr článků

Načítám