Hlavní obsah

Kam na lyže o víkendu i jarních prázdninách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po oblevě v minulém týdnu sice většinou na horách klesla vrstva sněhu, ohlášené ochlazení a sněžení by však v těchto dnech měly podmínky pro lyžování opět zlepšit. Provozovatelé areálů, které jsou v provozu, hlásí na mnoha místech již nyní velmi dobré podmínky. Se začátkem jarních prázdnin doufají i ve zvýšení návštěvnosti.

Článek

Na sjezdovkách Jizerských hor a západní části Krkonoš leží nyní průměrně 40 centimetrů technického sněhu a lyžuje se bez front. O víkendu však začne první turnus jarních prázdnin a hory se zřejmě rychle zaplní.

Na tanvaldském Špičáku neupravuje společnost SKI Bižuterie Modrou sjezdovku, Červená a Černá však lyžařům bez problémů slouží. Pokrývá je asi 30 centimetrů starého a tři centimetry nového sněhu. V Bedřichově a na Severáku jezdí všechny vleky.

Na Ještědu vyrobil Snowhill asi 40 centimetrů technického sněhu. V provozu je lanová dráha Skalka a Černý vrch a vlek Pod lany a Bucharka. Lyžuje se na Slalomáku, Pod Lany, Skalce, Liberecké a Bucharce. Zhruba stejně vysokou vrstvu zmrzlého sněhu mají i svahy vedle čtyřsedačkových lanovek v krkonošských Vítkovicích a v Benecku.

Jizerská o.p.s. upraví na víkend přibližně 100 kilometrů ze 155 kilometrů dlouhé Jizerské magistrály.

Podmínky na Šumavě se zlepšily

V největším šumavském zimním areálu na Špičáku a na dalších větších sjezdovkách v Železné Rudě a na Špičáku je kolem 40 centimetrů sněhu, převážně technického. Také na Samotách se uměle zasněžuje, na svahu je 35 centimetrů sněhu, z toho kolem pěti centimetrů přírodního. V provozu jsou oba vleky. Jezdí se také na Belvederu, kde je 40 cm sněhu. V nedalekém areálu v Kašperských Horách je ho asi 30 centimetrů a jsou tam také velmi dobré podmínky pro lyžování.

Na sjezdovkách na Zadově leží od deseti do 30 centimetrů sněhu, v provozu jsou i Nové Hutě, kde je ale méně sněhu. V sobotu Zadov hostí dětský lyžařský den, v neděli se v okolí poběží 59. ročník Stašské patnáctky. V lipenském areálu jsou podobné podmínky jako na Zadově, otevřeno je všech šest sjezdovek, výukové centrum pro děti i snowpark. Středisko ve čtvrtek zahájilo provoz nové restaurace pro 160 lidí u nástupní stanice lanovky.

Běžkaři mají vedle okolí Železné Rudy dobré podmínky také na Modravě, kde leží 40 centimetrů starého sněhu a pět centimetrů nového. Upravené jsou tratě směrem na Černou horu a prameny Vltavy, díle na Březník, Javoří Pilu a Vchynicko-Tetovský kanál.

Vleky se rozjedou i v Orlických horách

Bude se lyžovat na svazích v Orlických horách i pod Králickým Sněžníkem. Provozovatelé vleků v Dolní Moravě plánují otevřít všechny tři sjezdovky. Dobré podmínky hlásí i areál v Čenkovicích v Orlických horách, kde je mezi 20 až 40 centimetry sněhu.

Na lepší počasí stále čekají provozovatelé sjezdovek v Hlinsku na Chrudimsku, areálu Peklák u České Třebové a Přívrat na Orlickoústecku. Vleky v těchto střediscích prozatím stojí.

Ve vyšších polohách Jeseníků i Beskyd je sněhu dost

Výborné sněhové podmínky čekají lyžaře před nastávajícím víkendem v jesenických horách. V nejvyšších partiích leží až metr sněhu, na své si přijdou i běžkaři. Vyšší návštěvnost čekají i provozovatelé. V kraji školákům začínají prázdniny.

Dostatek sněhu je na ovčárně, s lyžemi mohou návštěvníci hor vyrazit i do Branné. Naopak některá níže položená střediska si kvůli nedostatku sněhu zoufají. Provoz je i nadále zastaven v jednom z nejmodernějších areálů ve Zlatých Horách na Jesenicku. Vleky stále stojí také v nejníže položeném středisku v kraji v Hlubočkách na Olomoucku.

V Beskydech budou o víkendu v provozu všechna větší lyžařská střediska. Na sjezdovkách leží 20 až 85 centimetrů technického sněhu, místy napadlo během dvou dní až 20 centimetrů čerstvého sněhu.

V horském středisku Javorový vrch napadlo asi deset centimetrů sněhu, takže na sjezdovce dlouhé 300 metrů leží 40 centimetrů sněhové pokrývky. Dobré podmínky čekají na lyžaře také v Pustevnách. Několik dní sněží také ve Skiareálu Mosty u Jablunkova, který bude ale pro veřejnost v sobotu do 12:00 uzavřen, protože se zde budou konat dětské závody.

Pro běžkaře jsou upravené trasy na hřebenech.

Na Vysočině fungují pouze dvě střediska

Na Vysočině budou moci lidé o víkendu lyžovat zřejmě jen ve dvou střediscích na Žďársku a jednom na Jihlavsku. V provozu by měly být vleky na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě, na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí a na kopci Rudný v Jihlavě.

Výborné podmínky pro lyžování naopak slibují pro nadcházející víkend vlekaři ve Zlínském kraji. Běžný provoz mohou očekávat i návštěvníci Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, kde ve středu skončila dětská olympiáda. Lyžovat se dá i v areálu na soláňském sedle, sníh konečně napadl i v Hostýnských vrších.

Další regiony zatím trápí nedostatek sněhu i návštěvníků

V Ústeckém kraji mohou nyní milovníci lyžařského sportu využít jen jednu sjezdovku, a to v Telnici na Ústecku. Nedá se vyjet ani do běžeckých stop, kde při minulém oteplení roztála většina sněhu.

Ve Středočeském kraji bude o víkendu stejně jako minulý týden v provozu pouze sjezdovka v lyžařském areálu Monínec u Sedlce-Prčice na Benešovsku. Ostatní středočeské sjezdovky kvůli nedostatku sněhu přerušily provoz.

Aktuální situace na našich horách

Beskydy
Pustevny50
Soláň35
Jeseníky
Červenohorské sedlo25
Praděd80
Jizerské hory
Bedřichov25
Ještěd35
Špičák u Tanvaldu35
Krkonoše
Černá hora70
Pec pod Sněžkou30
Harrachov40
Rokytnice nad Jizerou30
Krušné hory
Klínovec45
Orlické hory
Říčky35
Šumava
Lipno35
Špičák na Šumavě45
Zadov20

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám