Hlavní obsah

Kam na lyže: Na horách panují ideální podmínky - hodně sněhu a minimum lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých horách stále vládne zima. Nejvíce sněhu hlásí na Pradědu, Klínovci a Horních Mísečkách v Medvědíně. Vlekaři si pochvalují nejdelší sněhovou sezónu. I přes stále dobré sněhové podmínky lyžuje v zimních střediscích minimum lidí. Vleky pouští hlavně na večerní lyžování a o víkendech. Permanentky jsou za mimosezónní ceny.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nejvíce sněhu leží na sjezdovkách v areálu Horní Mísečky - Medvědín, a to asi 210 centimetrů.

Článek

Lyžařské areály v Krkonoších a Orlických horách nabízejí před nadcházejícím víkendem stále výborné sněhové podmínky. V minulých dnech na horách připadlo 20 až 30 centimetrů sněhu a na sjezdovkách je nejvíce sněhu v letošní sezóně.

Nejvíce sněhu leží na sjezdovkách v areálu Horní Mísečky - Medvědín, a to asi 210 centimetrů. "Na sjezdovkách je nejvíce sněhu za poslední tři zimní sezóny. Je to zimní pohádka," řekl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

V lyžařském areálu Černá hora v Janských Lázních leží 95 až 145 centimetrů sněhu.  Na hřebenech Krkonoš leží podle informací horské služby asi 225 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, což znamená značné lavinové nebezpečí. Na hřebenech se tvoří závěje a tyčové značení je zaváté, varovala horská služba.

Některé areály se pomalu loučí se sezónou

O nadcházejícím víkendu mohou vyrazit nadšenci sjezdovek na svahy v Čenkovicích v Orlických horách a v Dolní Moravě na svazích Králického Sněžníku. Podmínky k lyžování v obou střediscích jsou velmi dobré, na sjezdovkách leží od 50 do 100 centimetrů sněhu. Na sobotu připravuje Čenkovický areál rozloučení s letošní sezonou s diskotékou a veřejnými lyžařskými závody.

Za posledních několik dní připadlo v Krušných horách i půl metru sněhu, přesto se v týdnu lyžuje jen ve středisku Bouřňák na Teplicku a večer ještě v Klínech na Mostecku. Kvůli malému zájmu lyžařů vlekaři plánují spustit vleky až o víkendu.

Na Klínovci leží kolem půldruhého metru sněhu a v provozu jsou všechny sjezdovky v areálu. O víkendu ale musí jeho návštěvníci počítat s určitým omezením, které však bude kompenzováno atraktivní podívanou. Na sjezdovce Přemostěná se pojedou závody ve skicrossu a měl by se tu objevit i čerstvý vítěz světového poháru Tomáš Kraus. Ve snowboardovém areálu se zase představí při exhibici nejlepší jezdci ze Švýcarska.

O víkendu se rozjede i vlek za hotelem Praha a stále se lyžuje ve skiareálu Novako. Upravovat se budou ještě i běžecké stopy na Krušnohorské magistrále. Lyžaři mohou o víkendu využít také klínoveckou sjezdovku pod sedačkovou lanovkou do Jáchymova. V provozu ještě bude areál v Nových Hamrech a velmi dobré podmínky jsou nadále v Bublavě nebo v Mariánských Lázních. Naposledy pojedou o víkendu vleky v lyžařském areálu v Potůčkách.

Až do pátku se lyžuje jen mezi 17. a 20. hodinou ve Sportareálu Klíny na Mostecku. O víkendu bude v provozu zřejmě jen vlek K4 Poma. Sněhu zatím přibývá, vypadá to dobře. Upravené sjezdovky na Telnici, Hrobská a Salomák ve Sport Centru Bouřňák jsou stále v provozu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Většina lyžařských středisek v Česku hlásí výborné sněhové podmínky.

Většina lyžařských středisek v Česku hlásí výborné sněhové podmínky.

FOTO: Vladislav Prouza, Právo

Na Šumavě připadlo od začátku týdne zhruba 40 centimetrů prašanu a další padá. V ideálním stavu mají být před víkendem i běžecké stopy, a to jak na Zadově, tak i na Lipně. Ve středu padl na Zadově rekord letošní zimy i loňské sezóny. Meteorologové tam naměřili 107 centimetrů sněhu. Naposledy o víkendu pojede i jednosedačková lanovka na Churáňov. V provozu pak zůstane už jen Kobyla.

Nejlepší jarní lyžování za poslední roky slibují provozovatelé skiareálu na Lipně. Sjezdovky tam pokrývá kolem 70 centimetrů sněhu.

V nejvýše položeném středisku Jeseníků, na Ovčárně, leží po nové nadílce už více než dva metry sněhu, což je nejvíce v současné lyžařské sezoně. V nejvyšších moravskoslezských horách nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Pád lavin ale hrozí jen mimo turisticky značené trasy.

"V horních pasážích sjezdovek na Lysé hoře máme 1,5 metru sněhu, v dolních úsecích okolo 70 centimetrů. Mimo sjezdovky je na Lysé hoře přes dva metry sněhu," uvedla mluvčí společnosti Spartak Rokytnice nad Jizerou Renata Žalská.

150 kilometrů upravených běžeckých stop

Na sjezdovkách v Harrachově leží okolo 100 centimetrů sněhu a sportovní areál upraví před víkendem běžeckou magistrálu z Čertovy hory až na Voseckou boudu. Před lavinovým nebezpečím v Krkonoších varuje i republikový náčelník horské služby Jiří Brožek.

Na Jizerské magistrále leží až jeden metr sněhu a kolem ní místy i dvakrát více. "Před víkendem projedeme rolbou asi 150 kilometrů běžeckých stop a pokusíme se dostat co nejblíže k Novému Městu pod Smrkem do Frýdlantského výběžku. Na druhé straně Jizerských upravíme magistrálu z Martinského údolí v Kořenově, do jehož blízkosti jezdí běžkaři vlakem především běžkaři z Tanvaldska," uvedla ředitelka Jizerské o.p.s. Milena Jelínková.

Sjezdovky na Ještědu pokrývá většinou 60 centimetrů sněhu. "Podmínky jsou velmi dobré, ale ve všední dny k nám jezdí málo lyžařů. Zatím nevíme, jestli sjezdařský areál zůstane v provozu i v dubnu," konstatoval vedoucí ještědského střediska Jakub Čeřovský.

Dobré sněhové podmínky hlásí Ski Relax Monínec u Sedlce-Prčice i Chotouň nedaleko Prahy. Na sjezdovce Ski Relax Monínec leží kolem 35 centimetrů sněhu. Otevřena je denně od 9 do 16 hodin a od 18 do 21 hodin. V průměru půlmetrová vrstva sněhu ještě pokrývá svah v Chotouni u Prahy.

Dostatek sněhu mají na Šacberku v Jihlavě, na Křemešníku u Pelhřimova a na Harusově kopci u Nového Města na Moravě.

Na Novoměstsku napadlo v uplynulých dnech asi 15 centimetrů sněhu, upraveny jsou běžecké trasy Vlachovice - Sklenné - Tři Studně - Fryšava.

Vyznavači běžeckého lyžování také mohou vyrazit na upravené běžecké tratě v oblasti Buková hora - Suchý vrch. "Okolo Bukové hory byly stopy upraveny ve středu. Tratě na Suchý vrch a k Jamnému a k Boudě budou upraveny v pátek," informovali správci běžeckých stop.

V Beskydech jsou ideální lyžařské podmínky. V horách stále sněží. Za poslední čtyři dny připadlo dalších 30 centimetrů sněhu. Zájem lidí ale už klesá, přestože jsou lyžařské podmínky na úrovni Alp. O víkendu budou na Javorovém vrchu v provozu vleky dlouhé 300 a 700 metrů. Na sjezdovkách leží až 70 centimetrů sněhu.  

Anketa

Pojedete o víkendu na lyže?
Ano
41 %
Ne
59 %
Celkem hlasovalo 217 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám